De race van Verstappen | Verstappen klaar met de safetycar: 'Denken ze dat die marbles carbon zijn ofzo?' Max Verstappen
Max Verstappen

De race van Verstappen | Verstappen klaar met de safetycar: 'Denken ze dat die marbles carbon zijn ofzo?'

De race van Verstappen | Verstappen klaar met de safetycar: 'Denken ze dat die marbles carbon zijn ofzo?'

In de ‘De race van Verstappen’ wordt het raceweekend van Max Verstappen onder het vergrootglas gelegd. Op deze manier kom je dingen te weten die je tijdens de uitzending wellicht hebt gemist. In het tweede deel van de tweedelige China-editie van Verstappens raceweekend gaan we kijken naar de kwalificatie en de Grand Prix op zondag. Verstappens zaterdag begon uitstekend met een zege, en dat zette hij voort in de kwalificatie en de race.

Verstappen topte alleen de eerste vrije training en de sprintkwalificatie niet, de rest van de sessies eindigde hij 'gewoon' op P1. De Nederlander wist op zaterdagochtend terug te slaan door Fernando Alonso en Lewis Hamilton in te halen en de eerste plek op te eisen. Lando Norris startte van poleposition tijdens de sprintrace, maar maakte een fout in de eerste bocht waardoor hij terugviel. Ongeveer halverwege de race kon Verstappen de inhaalacties doen om de leiding van de wedstrijd te pakken. Hij kwam met een voorsprong van dertien seconden over de streep, en dat herhaalde hij op zondag. Tijdens de kwalificatie voor de hoofdrace deed hij het voorwerk al.

Pole nummer honderd: 'Dat is een prima statistiek'

Het was droog op zaterdagmiddag en dus was er voor Verstappen letterlijk geen vuiltje aan de lucht om de poleposition voor de Grand Prix op zondag te bemachtigen. Verstappens eerste run aan het begin van de kwalificatie leverde hem eerst de snelste tijd op, maar Carlos Sainz, Oscar Piastri en Fernando Alonso doken nog onder die tijd door. Verstappen was daarom even binnen en ging later nog een keer op pad. Zijn tweede run was een ronde van 1:34,742 en leverde hem de voorlopige poleposition op. Daarmee was hij een tiende sneller dan Lando Norris, al wist Charles Leclerc nog te verbeteren en zich tussen de Nederlander en de Brit te nestelen. Pérez kroop door het oog van de naald, hij had P15 in handen en kon door naar Q2.

Het was druk in de pitstraat toen Verstappen naar buiten ging om te beginnen aan de tweede sessie van de kwalificatie. De drievoudig wereldkampioen was echter geduldig en maakte ruimte zodat hij alle tijd had om zijn banden op te warmen. Ingenieur Gianpiero Lambiase had niet veel te melden, hij zei alleen af en toe iets over de coureurs die in de buurt zaten en wie er met een pushronde bezig waren. 'Na deze ronde mag je naar binnen, Max. Behoud je pace onderweg', zei de ingenieur na Verstappens eerste run in Q2. Op dat moment spinde Sainz de muur in op start-finish en werd de sessie kort geneutraliseerd. 'Rode vlag', zei Lambiase. Verstappen was toch al onderweg naar de pitstraat. Nadat de barrière was hersteld en Sainz ook weer in de garage stond, kon de kwalificatie hervat worden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De race van Verstappen | Verstappen klaar met de safetycar: 'Denken ze dat die marbles carbon zijn ofzo?'
Verstappen bezorgde Red Bull haar honderdste poleposition. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Met nog iets meer dan zes minuten op de klok ging Verstappen weer naar buiten om met twee vingers in de neus de tijdentabel te toppen. Zijn tweede run was een ronde van 1:33,794 en daarmee was hij maar liefst zes tienden sneller dan Norris op P2. Sainz wist zich nog tussen beide coureurs te wurmen, al had hij alsnog vijf tienden achterstand op Verstappen. Pérez kwam ook dichtbij, maar er zaten nog steeds drie tienden tussen P1 en P2. Q3 moest nog verreden worden, maar het leek al wel zeker te zijn wie de poleposition zou pakken. In Q3 reed Verstappen twee heel goede rondes voor pole. Zijn tweede run in Q3 was een ronde van 1:33,660. Pérez pakte P2, op drie tienden achter Verstappen. 'Dat is pole, maat', zei Lambiase. 'Erg lovely, de auto was erg snel', antwoordde Verstappen. 'En dat is nummer honderd voor het team. Goed gedaan', klonk teambaas Christian Horner. 'Dat is een goede statistiek voor het team!' sloot Verstappen af.

Verstappen laat niets liggen: 'Je pakt 3,5 tienden in sector 2'

Red Bull pakte dus een frontrow lockout voor de Grand Prix van China met Verstappen vanaf P1. Bij de start moest hij Alonso en Pérez achter zich zien te houden, en dat was geen enkel probleem. 'Het gat is 1,2 achter je', liet Lambiase weten. Alonso was dus al buiten DRS-afstand en het was nog maar de tweede ronde van de race. 'DRS is beschikbaar, maar het gat is 1,8 seconden', vervolgde de ingenieur. 'Ter herinnering: de zesde versnelling in bocht zeven.' In ronde drie was het gat tussen hem en Alonso al meer dan twee seconden, dus kon Verstappen al vroeg in de race zijn banden managen. Vanaf dat punt had Lambiase ook amper wat te melden, hij gaf alleen elke ronde het gat tussen hem en de concurrentie door. De drievoudig wereldkampioen reed dus in zijn eigen niemandsland, terwijl Pérez bezig was om Alonso te passeren.

'De temperaturen zijn wat hoger dan gedurende de sprintrace. Ik houd je op de hoogte wanneer ze stabiel zijn', meldde Lambiase. 'Het gat is trouwens 4,1 op de streep', zei hij in ronde vijf. Op dat moment was Pérez Alonso voorbij. 'De auto achter je is nu Checo. Het gat is 5,3', informeerde de ingenieur. Verstappen had nog geen woord gezegd. 'Je managet de banden goed en ze herstellen in bocht drie. Balans-update wanneer je kan, graag', verzocht Lambiase. Hij moest het nog een keer vragen, want Verstappen antwoordde eerst niet. 'Ja, wel goed, alleen wat onderstuur in bocht drie', zei de Nederlander uiteindelijk. 'Sector 1 match je met Checo. Hij is drie tienden sneller in bochten 1 en 2, maar jij pakt die terug in de langzame bocht drie, dus dat is perfect. Je pakt 3,5 tienden in sector 2', liet Lambiase weten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

china max verstappen 2024 rb20 3
Verstappen startte de race in China vanaf poleposition, de vijfde pole op rij voor de Nederlander. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

In de negende ronde van de race was het gat tussen de twee teamgenoten al zeven seconden. 'De kans op regen is nu vrijwel nul', zei Lambiase. Verstappen was alweer een paar ronden stil op de boordradio. In de dertiende ronde van de race kwamen beide coureurs binnen. Daardoor viel Verstappen even terug achter Leclerc en de twee heren van McLaren. 'We racen tegen Piastri bij de exit', waarschuwde Lambiase. 'Dan heb je Sainz achter je', ging de ingenieur verder. Het duurde niet lang voordat hij Leclerc en Norris al was gepasseerd. Piastri ging naar binnen voor een pitstop. Norris zat heel even binnen DRS-afstand, maar Verstappen wist hem al gauw af te schudden. 'Kijk uit met je level of steering slip', zei Lambiase. 'Je managet meer, maar je stuurt ook meer', zei de ingenieur. 'Ja, is oké, het voelt wat steviger aan, maar de voorkant glijdt wat meer', zei Verstappen.

Wat gebeurde er? 'Wat gekke dingen'

Slechts tien ronden na Verstappens eerste stop ging hij naar binnen voor zijn tweede stop. Dit kon hij doen onder de safetycar die op de baan kwam vanwege de stilgevallen Valtteri Bottas. Eerst kwamen er gele vlaggen en een virtuele safetycar. 'We hebben een VSC momenteel, Max', informeerde Lambiase. 'Voorvleugel-update?' vroeg Lambiase. 'Ja, alles prima, dit is wel fijn. Misschien een click erbij', antwoordde Verstappen. 'Als dit een safetycar wordt, dan moet je naar binnen. Dus als je ziet dat het een safetycar is (op de borden, red.), dan gaan we stoppen', zegt Lambiase. Niet veel later was het dus tijd om naar binnen te gaan. 'Achter je zitten Norris, Leclerc, Checo en Piastri. Je moet dus dat goede werk (van voor de stop, red.) weer leveren, Max', klonk de ingenieur.

'De Sauber zat vast in een versnelling, trouwens', liet hij weten. 'We hadden eigenlijk een knopje moeten hebben op het chassis zodat de auto dan niet meer vast zit', zei Verstappen, die het achter de safetycar wel weer gezien had. 'We verwachten dat we nog een keer moeten stoppen', vervolgde Lambiase. Na een paar ronden was het gelukt om de auto van Bottas van de baan te krijgen. 'De safetycar-periode eindigt in deze ronde. De temperaturen van de banden zijn oké, maar denk er wel om.' Verstappen koos een tactisch moment om de race weer te hervatten, maar helaas was niet iedereen zo goed aan het opletten als hij. Achterin het veld knalde Lance Stroll op de achterkant van de auto van Daniel Ricciardo, waardoor er veel carbon op de baan lag. Yuki Tsunoda werd in dezelfde ronde in een spin getikt door Kevin Magnussen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

china max verstappen red bull racing rb20
Twee safetycars brachten Verstappen niet van zijn stuk. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

De Japanner kon niet verder rijden, dus zijn auto moest ook weggehaald worden. Magnussen had zelf een lekke band. Het betekende een tweede safetycar. 'We blijven buiten', bevestigde Lambiase. 'De safetycar is momenteel bij de exit van bocht drie', zei de ingenieur. 'Dit is wel hard werken', vervolgde hij. 'Wat gebeurde er dan?' vroeg Verstappen. 'Wat gekke dingen onder de safetycar. Wat contact in bocht zes tijdens de herstart', antwoordde Lambiase. Verstappen werd na een tijdje wel ongeduldig. 'Waarom zijn de lichten nog aan?' vroeg hij. 'De safetycar-fase duurt op zijn minst nog een ronde', klonk de engineer. 'Er zijn zo nog 26 racerondes, dus er is een mogelijkheid dat we nu door kunnen gaan tot het einde.'

Safetycar duurt te lang: 'Weet je waarom?'

De safetycar ging echter nog niet naar binnen. 'Oké, het is dus ook niet in deze ronde', zei Lambiase. 'Weet je waarom? Ik zie niet in waarom we niet verder kunnen gaan', antwoordde Verstappen. 'Het is momenteel geel tussen bocht veertien en zestien, dus ik gok dat daar wat carbon ligt', zei de ingenieur. 'Als marbles carbon zijn, dan misschien', lachtte Verstappen. 'Blijf werken aan je banden', herinnerde Lambiase Verstappen. De ronde daarna ging de safetycar dan eindelijk naar binnen. 'Hierna dus 25 racerondes. Het plan is om door te gaan tot de vlag. Wees proactief met je feedback over de balans.' Ook bij de tweede herstart was de Nederlander goed weg. Dit keer waren er geen incidenten in het midden- en achterveld, dus kon hij de race voortzetten waar hij was gebleven. Zijn voorsprong moest hij vanzelfsprekend wel weer opnieuw opbouwen.

Dat was geen enkel probleem, een aantal ronden later was het gat tussen hem en Norris op P2 alweer twee seconden. Vanaf daar was het appeltje-eitje voor de drievoudig wereldkampioen, die zijn banden goed wist te managen in de laatste stint van de race. Het bleef dan ook weer stil op de boordradio, behalve wat updates over de pace van Verstappen en de coureurs die achter hem reden. 'Update van de pace: Jij reed een 39,2, Checo 39,6. De enige deficits waren bochten 1, 7 en 8, dus waar je aan het managen bent. Het gat met Norris achter je is 8,7 seconden', zei Lambiase. Het gat werd dan ook alleen maar groter, want in vrije lucht was Verstappen niet te houden. Zijn teamgenoot had het lastig zonder vrije baan en het lukte hem niet om sneller te rijden dan Lando Norris.

Verstappen met 53 zeges in 106 races: 'Kunnen we als team trots op zijn'

In de laatste ronden dacht Verstappen dat hij over wat carbon was gereden. 'Kan je de banden checken?' verzocht hij. 'Ja, alles ziet er goed uit. Dat was wat carbon van de Sauber, dus ik raad je aan op de racelijn te blijven', zei Lambiase. Verstappen had het in ieder geval naar zijn zin tijdens de laatste stint, want hij maakte van het Shanghai International Circuit zijn speeltuin. 'Cruise maar naar de vlag, alsjeblieft', verzocht Lambiase, die dus geen capriolen betreffende de snelste raceronde wilde zien. Verstappen had het in ieder geval naar zijn zin in de laatste ronde, hij maakte van Shanghai International Circuit zijn speeltuin. 'GP, check de onboards nu!' zei Verstappen terwijl hij half driftend door de één na laatste bocht ging.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

De race van Verstappen | Verstappen klaar met de safetycar: 'Denken ze dat die marbles carbon zijn ofzo?'
Vier zeges in vijf races voor Verstappen en Red Bull Racing. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

'Goed gedaan, Max. Good day at work', zei Lambiase. 'Ja, dat was fantastisch. De auto was echt on fire', zei Verstappen toen hij over de streep kwam. 'Fantastisch gedaan iedereen. We hebben goede stops gedaan en we deden het erg goed dit weekend', vervolgde de drievoudig wereldkampioen. 'Uitstekend gedaan, Max. Sprintrace, pole, deze zege, vijftien jaar na de eerste. Heel goed gedaan', zei Horner. 'We sturen Paul (Monaghan, red.) naar het podium, Max, dus geef hem maar genoeg champagne', vervolgde de teambaas. 'Leuk! Ik hoop dat hij hard kan rennen', lachte Verstappen. 'Je weet dat je ingenieur van statistieken houdt. Hij heeft met net verteld dat je sinds de laatste Grand Prix van China vijftig procent van alle races hebt gewonnen. Wat een prestatie', zei Horner. 'Wat een statistiek! Dat is fantastisch en doen we samen als een team, dus daar kunnen we heel trots op zijn', sluit Verstappen af.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws