Nederlandse coureurs onderweg naar de F1: deze coureurs willen met Verstappen de geschiedenisboeken in Formule 1
Formule 1

Nederlandse coureurs onderweg naar de F1: deze coureurs willen met Verstappen de geschiedenisboeken in

Nederlandse coureurs onderweg naar de F1: deze coureurs willen met Verstappen de geschiedenisboeken in

Terwijl iedereen natuurlijk weet wie Max Verstappen is, rijden er nog meer coureurs rond die ons kikkerlandje vertegenwoordigen. Nederlands talent verspreidt zich de laatste jaren steeds meer in de opstapklassen richting de Formule 1. Richard Verschoor is bijvoorbeeld een van die coureurs, maar er zijn nog meer talentvolle Nederlanders onderweg naar de koningsklasse. F1Maximaal zet ze op een rijtje.

Naast Verstappen staan meerdere landgenoten te popelen om aan het nieuwe motorsportseizoen te gaan beginnen. De drievoudig wereldkampioen is momenteel de enige Nederlander die het tot de koningsklasse heeft geschopt, maar er zijn nog een aantal racetalenten in opleiding. In de Formule 2, de Formule 4 en de F1 Academy bevindt zich een handje vol coureurs die in Verstappens voetsporen hopen te treden. Verschoor rijdt momenteel op het hoogste niveau betreffende de lagere formules, al zijn andere jongelingen ook bezig met hun opmars.

Verschoor en Lammers de bekendste namen in de lagere formules

Verschoor en René Lammers zullen op dit moment ongetwijfeld de meest bekende namen in de lagere formulee zijn. Verschoor zal dit jaar zijn vierde Formule 2-seizoen gaan rijden. De coureur uit Benschop heeft er een jaar bij Van Amersfoort Racing op zitten en keert terug bij Trident, het team waar hij in 2022 ook reed. Met de Italiaanse renstal won hij dat jaar direct de eerste race in Bahrein. De fans van de 23-jarige kregen richting het einde van het 2023-seizoen al een hint, Verschoor mocht namelijk ook met Trident deelnemen aan de Grand Prix van Macau. Nadat Verschoor zijn vorige seizoen in de opstapklasse afsloot als zesde, komt hij dit jaar terug voor meer. Het Formule 2-kampioenschap begint in hetzelfde weekend als de Formule 1.

Tekst gaat verder onder de foto.

Nederlandse coureurs onderweg naar de F1: deze coureurs willen met Verstappen de geschiedenisboeken in
Verschoor gaat aankomend seizoen verder met Trident na een jaar met Van Amersfoort Racing. (Foto: ProShots)

Een nieuwe grote naam die zich in het rijtje van Nederlandse coureurs in de opstapklassen heeft gevoegd, is René Lammers. De zoon van de voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers werd in 2023 Europees kartkampioen en eindigde als tweede in het wereldkampioenschap. De 15-jarige stond vervolgens in de belangstelling van Ferrari, maar ging uiteindelijk in zee met MP Motorsport, waardoor hij in 2024 een zitje heeft in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Voorafgaand aan de Formule 4 neemt hij deel aan de Formula Winter Series, waarin hij kennis kan maken met een formulewagen.

Lammers is echter niet de enige Nederlander, Tim Gerhards (16) is de tweede Nederlander in het F4-kampioenschap. Het karttalent uit Amsterdam zal uitkomen voor het Spaanse team Monlau Motorsport. In de Formule 3 zal Laurens van Hoepen Nederland vertegenwoordigen. De 18-jarige uit Wassenaar maakte in 2022 de overstap naar het FRECA-kampioenschap, waar hij voor ART Grand Prix reed. In 2023 mocht Van Hoepen namens het Franse team ook deelnemen aan de Grand Prix van Macau, waar hij een indrukwekkende tiende plaats wist te bemachtigen. In 2024 zal hij dus debuteren in de Formule 3, ook met ART.

Nederlandse dames in F1 Academy en Brits F4-kampioenschap

Nu de wereld der motorsport meer mogelijkheden heeft gecreëerd voor talentvolle jonge vrouwen, zullen er dit seizoen ook een aantal Nederlandse dames op de grid verschijnen. De meest bekende is waarschijnlijk Emely de Heus. De 20-jarige debuteerde in 2021 in het formula racing in het Spaanse Formule 4-kampioenschap. Dat deed ze met MP Motorsport. Het jaar erop nam De Heus deel aan het vrouwelijke kampioenschap W Series. Gezien de financiële problemen van de organisatoren van de W Series bedacht de Formule 1 voor 2023 een nieuw kampioenschap: de F1 Academy. In 2023 stapte De Heus over naar deze nieuwe klasse voor vrouwen, en keerde ze terug bij MP Motorsport. De Heus werd dat jaar achtste en boekte haar eerste zege in Barcelona.

In 2024 zal ze opnieuw gaan deelnemen aan de F1 Academy met MP Motorsport, maar is ze ook onderdeel van Red Bull. Dit seizoen is de band met de Formule 1 namelijk wat nauwer, en gaan alle tien teams een F1 Academy-coureur steunen. De 19-jarige Maya Weug kan zo rekenen op de steun van Ferrari. Weug maakt in 2024 haar debuut in de F1 Academy en zal rijden voor Prema Racing. Ze is al een tijdje onderdeel van de Ferrari Driver Academy. Afgelopen jaar heeft ze in het FRECA-kampioenschap heel wat ervaring op kunnen doen. In 2024 zal ze dus in de kleurstelling van het team uit Maranello op de grid verschijnen. De F1 Academy zal dit seizoen in het voorprogramma van de Formule 1 staan. Er staan zeven races op de kalender, waaronder Zandvoort. De openingsronde wordt gehouden in Jeddah.

Tekst gaat verder onder de foto.

emely de heus w series
De Heus zal in 2024 in de kleuren van Red Bull deelnemen aan het F1 Academy-kampioenschap. (Foto: W Series)

De laatste Nederlandse dame is Nina Pothof, zij zal in 2024 haar debuut in het formula racing gaan maken in Groot-Brittannië. De 20-jarige begon op haar vijfde met karten en liet ook goede prestaties zien in het simracen. Pothof won in 2019 de Europese Girls on Track Challenge en reed twee seizoenen in de PTC-Cup (Peugeot, Toyota, Citroën-Cup), waar ze tweede werd. De coureur uit Wijster was in de race om een zitje in de F1 Academy te bemachtigen, maar dat ging niet door. Pothof heeft in de plaats daarvan een stoeltje bij team Fortec Motorsports in de Britse Formule 4 gekregen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws