Newey bedankte voor overstap naar Ferrari: 'Hij wil niet verhuizen!' Formule 1
Formule 1

Newey bedankte voor overstap naar Ferrari: 'Hij wil niet verhuizen!'

Newey bedankte voor overstap naar Ferrari: 'Hij wil niet verhuizen!'

Piero Ferrari, zoon van de oprichter van het merk Enzo Ferrari, heeft onthuld dat Ferrari een poging heeft gedaan Adrian Newey bij het team aan te stellen. In het verleden deed onder meer Jean Todt een poging de topontwerper van Red Bull Racing naar Italië te halen, maar de Brit heeft vriendelijk bedankt. Verder gaat hij in op de moeilijke seizoenstart van het team en de komst van Frédéric Vasseur als teambaas.

In gesprek met Autosprint vertelt Ferrari over de eerste maanden van het gelijknamige Formule 1-team, dat vooralsnog allesbehalve voor de wind gaat. 'Natuurlijk niet', antwoordt hij op de vraag of hij het had verwacht. 'Maar ik had wel de angst dat het moeilijk zou zijn. We moeten het nu eenmaal doen met het materiaal dat we hebben', zo concludeert hij dat er weinig anders opzit dan het maximale uit het huidige materiaal te halen.

Doorontwikkelen is namelijk zo makkelijk nog niet, weet hij. 'Het goedmaken, in deze Formule 1-tijd, is ingewikkeld. Je hebt de beperkingen van de budgetcap, dus je kunt wel dingen doen, maar niet alles wat je zou willen. Het probleem is dat je met de huidige budgetlimieten moet beslissen hoeveel je investeert om de huidige situatie te verbeteren zonder het werk voor de bolide van 2024 in gevaar te brengen. Je moet geduld hebben', zo stelt de zoon van de oprichter.

Ferrari steunt herstructureren

Geduld is echter iets wat bij Ferrari vaak een issue is gebleken, want niet voor het eerst werd er een kopstuk aan de kant geschoven, ditmaal in de persoon van Mattia Binotto. Zijn opvolger Vasseur kent vooralsnog ook geen vliegende start. 'We moeten hem de tijd geven om de problemen onder controle te krijgen. Hij is iemand die het racen goed kent, hij bevindt zich al jaren in deze omgeving, dus hij verdient het vertrouwen', maant de vicevoorzitter van Ferrari tot kalmte rondom de Fransman.

De van Alfa Romeo overgekomen teambaas krijgt dan ook de kans om het team naar zijn zin in te richten. 'We hebben mensen nodig die verschillende ervaringen hebben. Wanneer we kijken naar de geschiedenis, toen we echt veranderingen aanbrachten in de organisatie en personeel bij andere teams weghaalden, waren de resultaten daarvan goed te zien. Wij zijn goed in bepaalde dingen, maar voor andere dingen hebben we specialisten van buitenaf nodig', legt Ferrari uit dat herstructurering niet per se verkeerd is en eerder succesvol bleek.

Newey wees Ferrari af

Piero ziet dat het bij concurrent Red Bull wel voor de wind gaat, en dat ontwerper Newey het opnieuw voor elkaar heeft gekregen een topauto te creëren. 'Ze zijn erg goed in het bouwen van bolides die sterk en goed gaan op alle circuits', wijst hij naar de Oostenrijkse renstal. 'Denk je dat het niet vaak is? Het is niet alleen nu. Hedendaags wint Red Bull met hybride motoren, eerder won het team met motoren met natuurlijke aanzuiging. Vettel won vier wereldkampioenschappen met hen en dat was zeker geen toeval.'

Dat Ferrari dan een poging heeft gewaagd om Newey naar Italië te lokken, is dan ook niet verrassend. De Brit bedankte echter om bij het team aan de slag te gaan. 'Hij zei nee tegen Montezemolo en daarna ook tegen Jean Todt. Blijkbaar wilt hij niet verhuizen: hij blijft graag in Engeland! En afgezien van dat, zijn onbetwiste vaardigheden terzijde, hij doet het niet alleen, hij heeft hele goede elementen om zich heen', benadrukt Ferrari dat Newey niet in zijn eentje de succesfactor is.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws