Overzicht tijden Grand Prix van Japan 2024 Formule 1
Formule 1

Overzicht tijden Grand Prix van Japan 2024

Overzicht tijden Grand Prix van Japan 2024

De vierde Grand Prix van het seizoen staat voor de deur: de Grand Prix van Japan. In 2024 bezoekt het Formule 1-circus het Aziatische land al in de lente, en dus vormt het Suzuka Circuit slechts een half jaar na de laatste editie alweer het decor voor de volgende Grand Prix van Japan. Max Verstappen en Red Bull Racing zullen na een deceptie in Australië uit zijn op eerherstel, terwijl Ferrari zal willen aantonen dat Melbourne geen toevalstreffer was.

Voor Verstappen is Suzuka vaak een succesvolle bestemming geweest. In 2014, inmiddels tien jaar geleden, maakte de Limburger zijn eerste officiële meters in de koningsklasse van de autosport. Alleen in 2019 bleef Verstappen puntloos, vanwege een vroege uitvalbeurt na een tik van Charles Leclerc bij de start, maar verder eindigde Verstappen sinds 2016 elke keer op het podium, met zeges in 2022 en 2023, en een titel in 2022.

De Nederlandse kijkers zullen net als in Australië aan het nachtwerk moeten geloven, al vallen de belangrijkste sessies in de vroege ochtend. De eerste en derde vrije training beginnen al om half vijf 's ochtends, maar voor de tweede vrije training en de kwalificatie is een wat prettiger tijdstip terug te vinden: om acht uur 's ochtends mogen de coureurs op pad. Op zondag begint de race zelf dan een uurtje eerder, dus om zeven uur 's ochtends beginnen de coureurs aan de opwarmronde.

Tijdschema GP Japan 2024

Sessie Dag Tijd
Eerste vrije training Vrijdag 04:30 uur - 05:30 uur
Tweede vrije training Vrijdag 08:00 uur - 09:00 uur
Derde vrije training Zaterdag 04:30 uur - 05:30 uur
Kwalificatie Zaterdag 08:00 uur - 09:00 uur
Grand Prix Zondag 07:00 uur - 09:00 uur

Suzuka als belangrijke indicatie?

In Bahrein draait het vooral om rechte stukken en langzame bochten, terwijl Jeddah en Melbourne als stratencircuits ook niet als erg representatief worden gezien. Suzuka vormt dus de eerste serieuze graadmeter voor de teams, en na het Ferrari-feestje in Australië is er enige twijfel over de dominante vorm die Red Bull in de eerste twee races liet zien.

In het constructeurskampioenschap heeft Red Bull nog vier punten voorsprong op de naaste uitdager, en ook in het coureurskampioenschap zijn de verschillen behoorlijk klein. Verstappen heeft na zijn uitvalbeurt nog vier punten meer dan nieuwe nummer twee Charles Leclerc, terwijl Sergio Pérez een puntje minder heeft dan de Monegask. Leclerc en Pérez weten dus dat ze bij winst de leiding in het kampioenschap overnemen. Carlos Sainz staat met veertig punten ook slechts elf punten achter Verstappen, en heeft zijn achterstand puur te danken aan zijn afwezigheid in Saoedi-Arabië.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws