Red Bull verwacht grote gevolgen van nieuwe banden op F1-pitstops Formule 1
Formule 1

Red Bull verwacht grote gevolgen van nieuwe banden op F1-pitstops

Red Bull verwacht grote gevolgen van nieuwe banden op F1-pitstops

Jonathan Wheatley denkt dat de reglementen van 2022 volledig om gaan gooien hoe de teams banden wisselen. In het aankomende seizoen wordt er in de sport gebruik gemaakt van andere banden dan in de afgelopen jaren. Dat gaat veel verschil maken tijdens de bandenwissels. Omdat de banden nu relatief licht zijn, gaan de wissels ook snel. Daar gaat in 2022 dus verandering in komen.

'We gaan een nieuwe fase van de F1 in. De 2022-bolide zal 18 inch-banden hebben. Dit zijn grote, zware banden', stelt de sportief directeur van Red Bull Racing. 'We hebben nog geen enkele keer een pitstop geoefend met deze banden', geeft hij toe. Met andere woorden: het wordt een flinke klus voor de F1-teams om zich aan te passen aan het nieuwe rubber.

Wheatley denkt dat het weer tijd kost om de procedures juist te krijgen. Zodoende verwacht hij dat het pitstop-team drukke maanden in gaat waarin ze het proces moeten perfectioneren. 'Pitstops zullen een totaal nieuwe dynamiek kennen', vervolgt de Brit. 'Het gaat van groot belang worden om daar consistentie in te krijgen en dat is dan ook precies waar we heel de winter aan gaan werken.'

Red Bull besteedt aandacht aan mentale aspect

Red Bull besteedt veel aandacht aan het mentale aspect van een pitstop. Omdat het mensen zijn die de stop uitvoeren, is er altijd het risico dat een van deze mensen een fout maakt. Daarom moeten de werknemers met de juiste focus een van de belangrijkste momenten van de race ingaan. 'Een pitstop begint al enkele ronden voordat de auto binnenkomt', weet Wheatley, die zijn verhaal doet op de website van Red Bull Racing.

'Als alles klopt, heeft men ook de juiste mentale instelling wanneer de pitstop uitgevoerd wordt. Als de pitstop te gehaast uitgevoerd wordt, staat de crew er anders in. Het begint dus al met het verzekeren dat alle werknemers in de juiste mentale staat verkeren. Ik praat soms tegen ze en geef ze wat om over na te denken', stelt hij.

Een perfecte F1-pitstop

Alles moet op zijn plek vallen om een pitstop van onder de twee seconden te realiseren, al is dat vanwege gewijzigde reglementen van de FIA inmiddels niet meer mogelijk. 'De coureur precies stoppen op de juiste plek, zonder drama. Dan hoeft namelijk niemand zijn positie aan te passen. Vervolgens moet iedereen zijn werk juist uitvoeren. Als alles samenkomt en iedereen een perfecte dag heeft, kan je iets heel speciaals neerzetten', concludeert de sportief directeur, die zijn team in de meeste wedstrijden van 2021 de snelste pitstop neer zag zetten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws