Ricciardo vond zichzelf geen toptalent: 'Ik was wel goed, maar domineerde niet' Formule 1
Formule 1

Ricciardo vond zichzelf geen toptalent: 'Ik was wel goed, maar domineerde niet'

Ricciardo vond zichzelf geen toptalent: 'Ik was wel goed, maar domineerde niet'

Daniel Ricciardo meent dat hij niet per definitie als toptalent gezien werd in zijn jongere jaren. De Australiër ontwikkelde op een jonge leeftijd een passie voor alles op twee en vier wielen. Uiteindelijk besloot hij voor autoracen te gaan, en hij denkt niet dat het er van het begin af aan uit zag alsof de Formule 1 weggelegd was voor hem.

Ricciardo won de Britse Formule 3 in 2009 en diende een jaar later al als reservecoureur voor Red Bull Racing en Toro Rosso. Een jaar later debuteerde hij bij HRT. Het ging snel, en dat heeft de goedlachse rijder precies zo ervaren: 'Ik dacht: hoe ben ik hier terecht gekomen? Bij sommige coureurs is op zesjarige leeftijd al een waanzinnige hoeveelheid talent te zien. Die hebben dan in hun hoofd dat ze het misschien wel zouden redden naar de F1.'

'Ik was wel goed, maar ik domineerde niet. Er waren niet echt indicaties in mijn jongere jaren van dat ik het in mij had om het naar de F1-grid te schoppen', geeft hij toe in de Gypsy Tales-podcast. Ricciardo had niet het idee dat hij tot de absolute toptalenten van de sport behoorde. Dat hij dus relatief makkelijk de sport in rolde, blijft hem verrassen.

Ricciardo oog in oog met idolen als Schumacher

Het was voor Ricciardo ook wennen toen hij eenmaal die stap had gezet en naast het circuit F1-legendes als Michael Schumacher tegen het lijf liep. 'Toen het eenmaal gelukt was, stond ik op de grid met Schumacher, en andere heren die ik zag als mijn idolen. Dat was wel een moment waarvan ik dacht: 'Wow..'' Hij kon plots gesprekken aanknopen met de zevenvoudig wereldkampioen.

Zo'n snel debuut in de F1 brengt de nodige onzekerheid met zich mee. Ricciardo mengde zich immers onder coureurs die al heel veel betekenden in de sport. 'Het heeft wel even geduurd voordat ik gewend was aan het wereldje', geeft de man uit Perth dan ook toe. 'Het overweldigde mij in eerste instantie een beetje. Uiteindelijk geloofde ik wel in mijzelf en dat ik er thuis hoorde.'

Hoe loste hij dit op? Vooral door zich te realiseren dat iedereen die aanwezig was op het circuit ook ooit zelf begon in de juniorenklassen. 'Of het nou Schumacher, Kimi Raikkonen of Fernando Alonso was, iedereen bewandelde een vergelijkbaar pad. Ik maakte ze op deze manier menselijker voor mijzelf.' Uiteindelijk wist hij op deze manier goed te acclimatiseren binnen de sport.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws