Russell over de FW43B: 'Met wind uit de juiste richting zijn we snel' Formule 1
Formule 1

Russell over de FW43B: 'Met wind uit de juiste richting zijn we snel'

Russell over de FW43B: 'Met wind uit de juiste richting zijn we snel'

Williams heeft met een gerichtere aerodynamische setup een gok gewaagd met de nieuwe FW43B. Het team heeft meer ingezet op downforce, maar is daardoor afhankelijker geworden van de weersomstandigheden. George Russell, coureur van het team, verwacht dat de prestaties van de renstal daardoor op en neer zullen gaan tijdens het seizoen.

Pas op de laatste dag van de wintertest, toen de wind grotendeels was gaan liggen, leek er snelheid in de nieuwe Williams-bolide te zitten. Russell wist tot op één tiende van Hamiltons beste rondetijd te komen, alhoewel Mercedes waarschijnlijk inhield. Het wijst op een auto die in specifieke omstandigheden heel sterk kan zijn en dat heeft de Britse coureur recentelijk bevestigd, meldt Auto, Motor und Sport. 'De auto blijkt extreem gevoelig voor wind te zijn. Alleen als de wind uit een gunstige richting kwam waren we snel.'

De keuze hiervoor past bij de nieuwe filosofie van het team. 'In principe waren er twee opties', legt Russell uit. 'Een auto met gelijkmatig verdeelde downforce en daardoor minder afwijking in de bochten. Of een auto met meer downforce van bovenaf, waardoor deze in bepaalde omstandigheden zeer snel kan zijn.' Met de laatste strategie zou het team genoeg punten kunnen halen om de laatste plaats in het klassement eindelijk weer eens te verlaten. 'Alfa Romeo scoorde afgelopen seizoen acht punten en Haas slechts drie', rekent de 23-jarige coureur uit. 'Twee of drie goede races zouden genoeg moeten zijn om boven hen te eindigen.'

Onvoorspelbaarheid als groot nadeel

De strategie van Williams heeft niet alleen voordelen, er zijn namelijk een hoop voorwaarden verbonden aan het laten slagen van het plan. Het team is volledig overgelaten aan de weersomstandigheden tijdens de komende drieëntwintig Grands Prix. Russell beschreef het als een 'JoJo-effect', waarbij sterke resultaten afgewisseld zullen worden door zeer slechte. Daarnaast maakte zorgde de setup van de FW43B voor een onrustig karakter in trage bochten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws