Russell ziet gevaarlijke kanten van Spa: 'Maar ik wil Spa graag behouden op de kalender' Formule 1
Formule 1

Russell ziet gevaarlijke kanten van Spa: 'Maar ik wil Spa graag behouden op de kalender'

Russell ziet gevaarlijke kanten van Spa: 'Maar ik wil Spa graag behouden op de kalender'

Spa-Francorchamps staat al een aantal jaar bekend als een race met grote kans op hevige regenval, met de nodige gevolgen op de raceweekenden die daar plaatsvinden. Ook George Russell ziet dat de kans op fatale ongelukken groter wordt op het circuit in de Belgische Ardennen en vreest vooral voor opstapklassen Formule 2 en Formule 3.

Na het fatale ongeluk in 2019, waarbij Anthoine Hubert om het leven kwam, was het ook dit seizoen weer raak op het circuit van Spa-Francorchamps. Deze keer was het het jonge racetalent Dilano van ‘t Hoff die om het leven kwam na een incident op Kemmel Straight, het rechte stuk na de bochtencombinatie Eau Rouge en Raidillon. Bij beide incidenten speelde het slechte zicht door slechte weersomstandigheden een grote rol, en ook dit raceweekend op Spa worden er de nodige regenbuien verwacht.

Drukte bij opstapklassen volgens Russell voornaamste reden tot ongelukken

Als voorzitter van de Grand Prix Drivers’ Association kreeg de Brit op de donderdag al een aantal vragen naar zich toe geworpen over de situatie op Spa. Onder andere Lance Stroll en Charles Leclerc benadrukten eerder al dat veranderingen aan Eau Rouge/Raidillon en Kemmel Straight mogelijk de situatie kunnen verbeteren, maar Russell sluit zich, in gesprek met The Race, niet aan bij dit idee. ‘De twee vragen gaan vooral over of Spa veilig genoeg is en of de omstandigheden veilig genoeg zijn.’ Zelf vindt Russell het circuit veilig genoeg, maar moet er goed gelet worden op de omstandigheden en moet de veiligheid in dat opzicht gewaarborgd worden.

Er is tussen coureurs onderling eerder gesproken over eventuele veranderingen aan het circuit, maar volgens Russell werd uiteindelijk de conclusie getrokken dat dat niet nodig zal zijn. ‘Spa is gewoon een samenkomst van meerdere factoren. Ik denk dat, als het ieder weekend droog was geweest, je best een incident kan hebben, maar dat het negen van de tien keer een stuk interessanter zou zijn geweest.’ Door de weersomstandigheden wordt de situatie dus anders, aldus de Mercedes-coureur. Toch ziet hij Spa-Francorchamps als een aanwinst op de kalender. ‘Ik zou Spa niet graag van de kalender zien verdwijnen, maar we moeten ergens vooruitgang boeken op gebied van het zicht op de baan.’

Russell verwacht dat het probleem van andere aard is, en maakt zich vooral zorgen over de grootte van het veld van de Formule 3. ‘Ik denk oprecht dat de Formule 3 geen dertig auto’s tegelijkertijd op de baan kan hebben, zelfs niet bij droog weer. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat ook daar een groot ongeluk zal gebeuren.’ De grote hoeveelheid coureurs op de baan maakt het volgens Russell lastig om de veiligheid te waarborgen, of de omstandigheden wel of niet optimaal zijn. Een verandering in aantallen zou daarom meer effect hebben, aldus de jonge Brit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws