Stella nog geen idee waar hoge racetempo McLaren vandaan kwam: 'Moeten het als een puzzel in elkaar leggen' Formule 1
Formule 1

Stella nog geen idee waar hoge racetempo McLaren vandaan kwam: 'Moeten het als een puzzel in elkaar leggen'

Stella nog geen idee waar hoge racetempo McLaren vandaan kwam: 'Moeten het als een puzzel in elkaar leggen'

McLaren had twee betere raceweekenden in Austin en Mexico-Stad, dan dat de Britse renstal vooraf had kunnen bedenken. Het goede racetempo van vooral Lando Norris betekende dat de Brit in Austin zelfs naar het podium kon rijden. McLaren-teambaas Andrea Stella weet nog niet helemaal hoe het komt dat de MCL60 zoveel beter was dan verwacht, maar is daardoor wel wat optimistischer over de kansen van het team in Brazilië.

McLaren had verwacht dat de drie raceweekenden op het Amerikaanse continent moeilijk zouden gaan worden, omdat de vrees was dat de drie circuits hun zwakte op het gebied van lage snelheden zouden blootleggen en niet zouden inspelen op hun high-downforce-kwaliteiten. De Britse renstal was echter positief verrast dat de coureurs toch wisten mee te vechten met de top van het veld, en Norris zelfs de pace had om in Austin naar het podium te rijden. Ook reed de Brit een indrukwekkende inhaalrace van P17 naar P5 in Mexico. Het is volgens McLaren-teambaas Stella echter nog niet helemaal duidelijk waar het hoge racetempo vandaan kwam.

'Ik had niet verwacht dat we (in de kwalificatie, red.) een halve seconde achterstand zouden hebben, en ik had ook niet verwacht dat we (in de race, red.) zo competitief zouden zijn, dus ik denk dat er nog wel wat te analyseren valt', zei Stella eerlijk tegenover Motorsport.com. 'Het is een patroon dat we als een puzzel in elkaar moeten leggen.'

Stella zegt wel een theorie te hebben waarom de MCL60 beter presteerde in de vele lage-snelheidsbochten van Mexico. 'Het andere element dat hier in Mexico heel bijzonder is, is dat je bij lage snelheden rijhoogtes kunt gebruiken die je normaal op geen enkel ander circuit kunt gebruiken, gewoon omdat je de auto vrij laag kunt afstellen. Dus in zekere zin verzachten we een aantal van onze zwaktepunten.' Bij de hoge snelheden verloor Norris juist de auto, analyseert Stella. De teambaas hoopt daarom de McLaren-bolide volgend jaar op alle gebieden nog beter door te kunnen ontwikkelen, zodat er minder zwaktepunten zijn.

Mindere kwalificatietempo McLaren nog een raadsel

Ondanks dat de McLarens in de race op zondag in Mexico goed meekwamen, gingen de kwalificaties minder zoals het team had gehoopt. Oscar Piastri kwalificeerde zich op een halve seconde van de poleposition als zevende. Norris werd ondertussen zelfs al in Q1 uitgeschakeld, nadat hij er niet in slaagde een snelle ronde neer te zetten.

'Interessant genoeg lijkt het erop dat we met de nieuwe auto meer racetempo hebben en dat de situatie voor de kwalificatie iets lastiger is geworden, dus dit is een element dat we ook moeten begrijpen', analyseert Stella het verschil tussen de snelheden van de McLaren op de zaterdag en de zondag. 'Zelfs met Lando hoefden we alleen maar een goede ronde neer te zetten en de auto was niet consistent en verraste hem een beetje, waardoor we de ronde verloren. We moeten dus nog wat werk verzetten om te begrijpen waarom de auto minder voorspelbaar lijkt te zijn geworden in de kwalificatie, maar in de race lijkt hij competitiever.'

Stella optimistisch over kansen in Brazilië

Wel hebben de positieve prestaties van McLaren in de afgelopen twee weken de teambaas hoop gegeven dat zowel Norris als Piastri weer voor podiumplaatsen kan vechten in Brazilië, ondanks de vele lage-snelheidsbochten op het circuit van Interlagos. 'Voorafgaand aan deze triple-header zou ik gezegd hebben dat Brazilië moeilijk zou gaan worden. Maar nu ik heb gezien wat we kunnen in de races in Austin en Mexico, ben ik iets optimistischer dat als tijdens het weekend alles bij elkaar komt, we daar kunnen strijden voor het podium.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws