Tost: 'Na Bahrein dacht Tsunoda: huh, de Formule 1 is lang zo moeilijk niet' Formule 1
Formule 1

Tost: 'Na Bahrein dacht Tsunoda: huh, de Formule 1 is lang zo moeilijk niet'

Tost: 'Na Bahrein dacht Tsunoda: huh, de Formule 1 is lang zo moeilijk niet'

Yuki Tsunoda zal in 2022 definitief losgelaten worden door het management van AlphaTauri. Dit is op te maken uit de woorden van teambaas Franz Tost, die denkt dat de Japanner een geweldige Formule 1-coureur is. In zijn debuutseizoen in 2021 werd hij nog aan de hand genomen, vanaf nu is het zaak dat hij verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen carrière.

Tost gaat in gesprek met Formel1 in op het eerste jaar van de Honda-protegé bij AlphaTauri. 'Ik kan alleen zeggen dat Tsunoda een geweldige coureur is', zo steekt hij val wal. 'Nu ligt het in zijn handen wat hij van zijn carrière maakt. Hij moet dat talent zelf omzetten in een succesverhaal.' Vermoedelijk zal AlphaTauri ook wat minder coulant zijn richting haar coureur wanneer er fouten worden gemaakt.

Tsunoda moet oppassen dat hij in zijn tweede jaar niet op de achtergrond verdwijnt. 'Ik ken een paar Formule 1-coureurs die ontzettend veel talent hadden, maar in hun carrière maar een enkele race wonnen, of soms helemaal geen', benadrukt de Oostenrijker. Sommige rijders hebben het geluk niet aan hun zijde en breken daardoor nooit echt door in de sport. Zo'n scenario sluit hij voor Tsunoda niet uit.

'We kunnen hem nu alleen nog maar adviseren, maar vanaf nu moet hij het zelf doen. Dan pas zie je of hij het in zich heeft om het naar de top van de grid te schoppen', stelt hij. AlphaTauri laat de jongeling dus min of meer los. Met vijf Red Bull-junioren in de Formule 2 ontbreekt het in het opleidingsprogramma van de Oostenrijkse renstal in ieder geval niet aan opvolgers.

Tsunoda onderschat de F1

Tsunoda begon verdienstelijk aan zijn Formule 1-seizoen, maar liep in de tweede race van het jaar al tegen de lamp. In Bahrein, de eerste race van het jaar, behaalde de Japanner meteen punten met een prima negende plek. Dat deed hem de sport onderschatten, denkt zijn teambaas: 'Na Bahrein dacht hij: huh, de Formule 1 is lang zo moeilijk niet.'

Een race later ging het al mis. In Imola crashte de rookie. 'Dat verraste het hem en daardoor verloor hij zijn zelfvertrouwen. Tsunoda is een fantastisch voorbeeld van wat dat met een coureur doet', concludeert Tost, die aangeeft dat hij wel al aan zag komen dat dat ging gebeuren. De ervaren teambaas zegt dat coureurs zo'n drie jaar nodig hebben om te begrijpen hoe de F1 werkt. Tsunoda moet het dus nog twee jaar volhouden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws