Tung somt records van Verstappen op: 'Ongelofelijk dat je week na week zo kunt presteren' Formule 1
Formule 1

Tung somt records van Verstappen op: 'Ongelofelijk dat je week na week zo kunt presteren'

Tung somt records van Verstappen op: 'Ongelofelijk dat je week na week zo kunt presteren'

Aan het begin van het seizoen waren Max Verstappen en Fernando Alonso nagenoeg elk raceweekend de grote uitblinkers. De Spanjaard was in Brazilië terug van weggeweest, en won op meesterlijke wijze de strijd met Sergio Pérez, terwijl Verstappen de race controleerde, en zo wederom de nodige records pakte. Ho-Pin Tung beschouwde de race na, en daarbij ging de aandacht voornamelijk uit naar Verstappen en Alonso.

Tung kan niet anders dan veel respect hebben voor de dominantie die Verstappen en Red Bull Racing in 2023 laten zien. 'Het is natuurlijk een onvoorstelbaar seizoen wat hij meemaakt, en het is bijna niet te geloven dat je op zo'n niveau weekend na weekend kunt blijven presteren. Dan heb ik het natuurlijk niet alleen over Verstappen, maar eigenlijk over het hele team om hem heen', zegt Tung bij nu.nl. 'Zijn engineer, zijn monteurs, noem maar op. De hele formatie bij Red Bull werkt echt als een geoliede machine, weekend na weekend. Ook in een gecompliceerd weekend als in Brazilië, waar je dus wederom een sprintweekend hebt, op een hobbelige baan moet rijden en ook op vrijdag wisselende omstandigheden hebt.'

'Er is maar één constante factor, en dat is Verstappen vooraan', voegt de analist toe over Verstappen. 'Na zo'n race vraag ik me ook opnieuw af hoeveel sneller Verstappen eigenlijk nog had gekund, zeker als je bedenkt dat dit circuit in São Paulo ook weer een baan was waarop je constant banden moest managen.' Vooral in de sprintrace werd weer goed duidelijk dat Verstappen ook dit aspect goed onder de knie heeft, door aan het einde van de race veruit de beste rondetijden te laten noteren.

Regen aan records voor Verstappen en Red Bull

De meeste coureurs vestigen maar zeer zelden een nieuw record, maar 52-voudig winnaar Verstappen wordt haast elk Grand Prix-weekend weer geconfronteerd met een aantal nieuwe records dat hij op zijn naam heeft weten te zetten. Zo zal Verstappen zelfs als hij dit seizoen niet meer wint, toch het hoogste winstpercentage in een seizoen aanscherpen, dat met 75 procent sinds 1952 op naam van Alberto Ascari stond. 'Je haalt nu het winstpercentage aan, maar er zijn nog meer records die Verstappen en zijn team dit weekend hebben geëvenaard of gebroken', weet de 40-jarige coureur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen brazilie 17 wins record
Zeventien zeges - een mooi carrièretotaal, maar Verstappen deed het in acht maanden tijd.

Tung begint vervolgens aan een opsomming van imposante feitjes. 'Red Bull evenaarde Mercedes door negentien zeges in één jaar te boeken; Red Bull brak het record van Mercedes uit 2016 wat betreft het meeste aantal rondes aan de leiding in één seizoen; Verstappen scherpte zijn record van zeventien overwinningen in één jaar aan en in de afgelopen zestien races is hij maar één keer verslagen.' Daarnaast verbeterde Red Bull met 782 punten ook het puntenrecord van Mercedes uit 2016.

Alonso steelt de show

Vervolgens verschuift de aandacht naar het prachtige gevecht voor de laatste podiumplek. 'Ja, dat was echt onwijs gaaf', zegt Tung over het eindgevecht tussen Fernando Alonso en Sergio Pérez. 'Het leek er eigenlijk op dat Alonso het redelijk goed kon houden allemaal. Wat ik ook heel mooi vond is om te zien dat Alonso en Pérez in die laatste bocht voor het opkomen van het rechte stuk behoorlijk andere lijnen aan het rijden waren. Alonso reed die bocht veel ronder, waar Pérez toch meer een V-vorm koos. Daarmee leek Alonso redelijk goed die aanvallen te kunnen pareren.'

Dat bleek in de laatste paar ronden steeds lastiger te worden. 'Op een gegeven moment had Pérez DRS te pakken en kwam hij er voorbij. Toen dacht ik eigenlijk dat het gedaan was, zeker als je bedenkt hoe sterk de Red Bull dit seizoen is.' Pérez wist mede dankzij te verdedigende lijnen in de voorlaatste ronde geen gat te trekken naar Alonso. 'Daar was ik al enigszins verbaasd over. Daardoor kon Alonso op het rechte stuk weer naar hem toe lopen. Die actie buitenom was uit het boekje. Dat was prachtig.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws