Tung waarschuwt voor 'gekke dingen': 'Als Verstappen ergens niet wint, kan het hier zijn' Formule 1
Formule 1

Tung waarschuwt voor 'gekke dingen': 'Als Verstappen ergens niet wint, kan het hier zijn'

Tung waarschuwt voor 'gekke dingen': 'Als Verstappen ergens niet wint, kan het hier zijn'

Coureur en analist Ho-Pin Tung denkt dat als Max Verstappen ergens niet wint, dat het wel eens in Australië kan zijn. Volgens Tung komt dat door de aard van het Albert Park Street Circuit en allerlei externe factoren, zoals rode vlaggen en herstarts. Hoe dan ook denkt de coureur niet dat de rangorde heel veel gaat veranderen, al helemaal niet nadat Red Bull Racing beide openingsrondes volledig controleerde.

De Grand Prix van Australië wordt voor de Europese kijker vaak op een tijd verreden die slaapwekkend is, maar de race van 2023 bewees dat er genoeg spektakel is om de vroege vogels wakker te houden. Drie rode vlaggen en staande herstarts zorgden voor veel chaos, maar Verstappen was niet af te leiden. 'In Melbourne gebeuren er vaak gekke dingen', trapt Tung af in zijn voorbeschouwing bij NU.nl. 'Dus als er een race is waar Verstappen mogelijk niet kan winnen vanwege verschillende externe factoren, zou het hier wel eens kunnen zijn', kaart de coureur aan. 'Vooral als je kijkt naar het verloop van de race vorig jaar, met veel rode vlaggen en herstarts. Verstappen reed overigens heel bekwaam rond die situaties heen. Maar er blijft altijd een kans op ongelukken of ongelukkige pitstops.'

Dat soort dingen kan Red Bull niet in de hand hebben, als ze bijvoorbeeld net zijn gestopt en daarna een rode vlag komt en de rest een gratis stop krijgt. 'Dat zijn dingen die hier sneller kunnen gebeuren dan op de meeste andere circuits', vervolgt Tung. Hij verwacht echter niet dat dat de rangorde gaat veranderen. 'Ik denk niet dat het drastisch anders zal zijn. We moeten er wel om denken dat Pirelli de zachtste compounds mee heeft genomen. Het circuit is ook hobbeliger dan in Bahrein of Jeddah, misschien zorgt dat voor wat meer variatie. Maar tegelijkertijd verwacht ik niet dat het verschil zo groot zal zijn dat Red Bull meteen in de problemen komt. Zeker niet als je kijkt naar Bahrein en Jeddah, waar Red Bull met Verstappen achter het stuur gewoon heel dominant was. Ze hadden de race echt onder controle.'

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen saoedi arabie jeddah red bull
Tung verwacht niet dat de hiërarchie erg verandert in Australië. (Foto: Pirelli)

Griplevels, hobbels en veranderingen bieden uitdagingen

Albert Park is wel een compleet ander circuit dat Bahrein en Jeddah. Het is dan wel net als in Jeddah een stratencircuit, maar het is veel hobbeliger en in de derde sector liggen vooral wat langzamere bochten. Tevens heeft het een DRS-zone meer dan in Saoedi-Arabië. 'Albert Park is een meer traditioneel stratencircuit, met veel hobbels en veranderingen in het wegdek. Dat betekent dat de grip gedurende het weekend steeds beter wordt. Daardoor verandert ook de balans van de auto', wijst Tung aan. 'Als team moet je daarop anticiperen door de afstelling van de auto aan te passen.' Verstappen gaf ook al aan dat het allemaal draait om een middenweg vinden. Red Bull heeft regelmatig bewezen daar goed in te zijn.

Naast de Oostenrijkse renstal denkt Tung dat McLaren ook uit kan blinken dit weekend. 'Hun auto presteert erg goed in de snelle bochten, en daarvan zijn er hier veel. Bovendien zijn de banden die Pirelli heeft meegenomen voor Melbourne erg zacht', legt de analist uit. 'De goede downforce van de McLaren zal hen dus helpen om de bandenslijtage te beperken, iets waar ze in Jeddah niet van konden profiteren omdat de slijtage daar minimaal was. Dus wie weet behaalt Oscar Piastri wel een podium bij zijn thuisrace op zondag', sluit Tung af. Red Bull zal ongetwijfeld hopen om weer een één-twee te pakken. Mocht dat gebeuren, dan heeft de Oostenrijkse renstal voor het eerst meer dan twee opeenvolgende één-tweetjes gescoord.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws