Update II | FIA komt met statement omtrent Red Bull-zaak: 'Veel giswerk en ongegronde speculatie' Formule 1
Formule 1

Update II | FIA komt met statement omtrent Red Bull-zaak: 'Veel giswerk en ongegronde speculatie'

Update II | FIA komt met statement omtrent Red Bull-zaak: 'Veel giswerk en ongegronde speculatie'

Red Bull Racing heeft in zowel 2021 als 2022 het budgetplafond overschreden. Dat meldt onder meer het doorgaans goed ingevoerde Auto, Motor und Sport vrijdagochtend op basis van verdenkingen van Mercedes en Ferrari. Dit kan een sanctie opleveren, maar de teams die niet meer hebben uitgegeven dan toegestaan zijn niet blij met de regels daarvoor.

Volgens de huidige regelgeving krijgen F1-teams die met zo'n vijf miljoen dollar het plafond overschrijden het stempel 'kleine overtreding'. Dan komt het team in kwestie mogelijk weg met een boete. Naast Red Bull zou ook Aston Martin over het plafond zijn gegaan en de overige acht teams vinden het twijfelachtig dat ze met een lichte straf weg kunnen komen.

Mercedes en Ferrari vermoeden namelijk dat een overschrijding van vijf miljoen dollar een halve seconde aan tijdwinst op kan leveren op de baan. Daarom is er nu de vraag naar zwaardere straffen. Denk aan puntenaftrek of het aftrekken van de extra uitgaven van de limiet in het daaropvolgende jaar. Maar ook daarover zijn twijfels. Mercedes en Ferrari vermoeden namelijk dat Red Bull ook in 2021 de limiet overschreed.

Red Bull laat nieuw en lichter F1-chassis voor wat het is

Het zou de reden zijn voor Red Bull om het nieuwe en lichtere chassis dit jaar niet in te zetten, om nog meer verdenkingen te voorkomen. Dat nieuwe chassis zou namelijk pas meetellen voor het budgetplafond wanneer het in gebruik wordt genomen. Alleen de ontwerpkosten worden direct opgenomen in het plafond. Mocht blijken dat Red Bull ook in 2021 over de limiet is gegaan, dan zal met name Mercedes op zijn achterpoten staan.

De regerend constructeurskampioen is, zoals bekend, van mening dat hen de titel is bestolen in Abu Dhabi. Als de directe tegenstander dan ook nog eens extra middelen heeft ingezet om de concurrentie voor te blijven, terwijl dat niet mocht, zou dat de laatste druppel kunnen zijn. Bij Ferrari is men boos vanwege het feit dat Red Bull zo'n goede seizoensstart had, ondanks dat het naar verluidt het laatste team was dat begon aan de ontwikkeling van de 2022-auto.

F1-budgetplafond mogelijk tweemaal overschreden door Red Bull

Red Bull zou dan in 2021 extra middelen hebben ingezet voor zowel de titelstrijd van dat jaar, als het hebben van een goede auto aan het begin van het seizoen 2022. Het verklaart ook de goede seizoensstart van Red Bull. Kortom: wie het budgetplafond overschrijdt, kan zodoende voor twee jaar een voordeel hebben en er ook vrij makkelijk mee wegkomen. De overige teams zijn er namelijk van overtuigd dat de Oostenrijkse renstal boven de limiet zit.

Er was eerder dit seizoen al een onderzoek naar Red Bull gaande. Toen vond de FIA niks bijzonders. Inmiddels zijn de teams wat beter op de hoogte van wat er bij de concurrentie gebeurt dankzij zogeheten overlopers. Zij bieden inzicht in hoe een ander team ontwikkelt en tegen welke prijs. Daardoor is Red Bull opnieuw in het zicht gekomen van de FIA. Het autosportorgaan zou ergens volgende week meer duidelijkheid moeten geven. De concurrentie vreest dat dit zo is geregeld om een schandaal te voorkomen. Mocht dat zo blijken, dan is het nog maar de vraag of het budgetplafond nut heeft.

Update 12.28u (30/09) | Horner reageert na aantijgingen jegens Red Bull: 'Pure speculatie'

Christian Horner noemt geruchten over het mogelijk overschrijven van het budgetplafond door Red Bull Racing 'pure speculatie', zo laat de BBC weten. Vrijdagochtend kwam naar buiten dat de Oostenrijkse renstal in zowel 2021 als 2022 over de limiet is gegaan. De mate waarin dat is gebeurd, is onduidelijk maar het vermoeden is dat er sprake is van een overschrijding van vijf miljoen dollar.

Dat zou dan wel binnen de maximale overschrijding van vijf procent van het budgetplafond zijn. In 2021 stond de limiet op 145 miljoen dollar en dit jaar is dat vijf miljoen dollar minder. Wanneer blijkt dat er sprake is van een overtreding waarin meer dan vijf procent van het plafond wordt overschreden, kan Red Bull mogelijk rekenen op sportieve sancties. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat het invloed kan hebben op de uitslagen van de kampioenschappen van dit en vorig jaar.

Concurrentie mijlenver achter Verstappen in favorietenrol Grand Prix van Singapore! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Update II 21.20u (30/09) | FIA komt met statement omtrent Red Bull-zaak: 'Veel giswerk en ongegronde speculatie'

De FIA is met een statement gekomen aangaande de geruchten over de overschrijding van het budgetplafond door enkele teams. Red Bull Racing en Aston Martin zouden over het budgetplafond zijn gegaan en enkele teambazen hebben daar al op gereageerd. Vooral Toto Wolff was redelijk fel in zijn uitspraken. De FIA wil nog niet nader ingaan op de speculaties.

'De FIA zit momenteel in de afrondende fase wat betreft de financiële data van 2021', schrijft het bestuursorgaan in een persbericht. 'Als er een overtreding is van het financiële reglement, dan zullen wij daar passend op reageren. De FIA is op de hoogte van het vele giswerk en de ongegronde speculatie, en herhaalt dat het proces nog bezig is en dat er geen rekening gehouden wordt met de externe discussie.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws