Update II | Tost wil eerst meer duidelijkheid over sancties bij overschrijden budgetplafond Formule 1
Formule 1

Update II | Tost wil eerst meer duidelijkheid over sancties bij overschrijden budgetplafond

Update II | Tost wil eerst meer duidelijkheid over sancties bij overschrijden budgetplafond

Mattia Binotto hoopt snel duidelijkheid te krijgen over de sportieve sancties die zijn voorgesteld om een eventuele overtreding van het budgetplafond mee te bestraffen. Ferrari heeft nog geen steun betuigd voor het idee, evenals Red Bull Racing en AlphaTauri. Het betekent niet dat het team tegen de implementatie is van dergelijke sancties, men wil alleen opheldering voordat erover gestemd gaat worden.

Afgelopen weekend bracht Toto Wolff, teambaas van Mercedes, naar buiten dat drie teams tegen de sportieve sancties waren. Het bleek te gaan om Ferrari, Red Bull en AlphaTauri. De straffen zouden van toepassing moeten zijn wanneer teams het budget van 145 miljoen dollar overschrijden. Binotto spreekt de woorden van Wolff tegen en benadrukt dat de drie teams alleen om verduidelijking hebben gevraagd.

'De tekst of de formulering die aan de F1-commissie is voorgelegd, bevatte geen sportaangelegenheden', legt Binotto uit aan Autosport. 'Het punt is besproken bij de F1-commissie, maar er is niet over gestemd. Een paar teams, waaronder Ferrari, hebben aangegeven dat we van mening zijn dat er eerst zeer snel verduidelijking moet komen. Zodra alles is opgehelderd, kunnen we een stemming organiseren zodat we de sportieve sancties in de reglementen op kunnen nemen.'

Teams zijn het met elkaar eens

De woorden van Wolff deden het lijken alsof drie teams tegen het idee van sportieve sancties waren. Volgens Binotto is juist het omgekeerde waar en zitten alle Formule 1-teams nagenoeg op één lijn. 'Ik denk dat iedereen het met elkaar eens was wat betreft de sancties. Sommigen willen alleen eerst verduidelijking. Dus ik denk niet dat we ons in tegengestelde posities bevinden.'

Update 14.35u (06/05) | Marko neemt standpunt in over sportieve sancties: 'We willen eerst details zien'

Helmut Marko heeft aangegeven dat Red Bull Racing eerst details wil zien omtrent mogelijke sportieve boetes bij het overtreden van het budgetplafond. Naast een financiële sanctie zouden er ook boetes uitgedeeld kunnen worden die bijvoorbeeld WK-punten zouden kosten. Hier zegt de Oostenrijkse renstal echter niet op voorhand al ja tegen.

'We willen eerst details zien voordat we stemmen', waarschuwde Marko bij Auto, Motor und Sport, die daarmee een zeer duidelijk standpunt inneemt voor het team uit Milton Keynes. Dat er financiële straffen op een financiële overtreding zullen staan klinkt contraproductief, maar is volgens alle teams een van de straffen die sowieso gebruikt zal moeten worden.

Daarnaast wordt er binnenkort gesproken over eventuele sportieve sancties die een team opgelegd kunnen worden wanneer de kosten boven het budgetplafond liggen. Onder meer Toto Wolff sprak zijn steun al uit in het plan. Wat deze sportieve sancties inhouden, is tot op heden niet duidelijk, maar een straf waarin WK-punten ingeleverd zullen worden zou een goede stok achter de deur zijn voor de F1-teams.

Update II 15.59u (07/05) | Tost wil eerst meer duidelijkheid over sancties bij overschrijden budgetplafond

Sportieve sancties bij het overschrijden van het budgetplafond zijn vooralsnog geen optie. Dat is de mening van Franz Tost, teambaas van AlphaTauri. Zo wil de Oostenrijker, net als Helmut Marko en Ferrari-teambaas Mattia Binotto, meer duidelijkheid zien over wat deze eventueel zouden inhouden. Dat laat Tost weten in gesprek met Motorsport.com.

'Het is vrij duidelijk', vertelt Tost over waarom hij nog niet voor of tegen de sancties stemt 'Het is een verandering tijdens een seizoen. Wat wij hebben gevraagd bij de FIA is meer duidelijkheid en daar wachten wij momenteel op. Ik wil niet teveel in detail gaan, maar we zullen nog maar even wachten voordat we een besluit nemen hierover', aldus de AlphaTauri-teambaas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws