Van der Zande kent geen genade voor Pérez: 'Dit gebeurt je één keer in het karten, daarna nooit weer' Formule 1
Formule 1

Van der Zande kent geen genade voor Pérez: 'Dit gebeurt je één keer in het karten, daarna nooit weer'

Van der Zande kent geen genade voor Pérez: 'Dit gebeurt je één keer in het karten, daarna nooit weer'

Renger van der Zande en Robert Doornbos begrijpen niet waarom Sergio Pérez meerdere keren dezelfde fout maakte met Charles Leclerc in de Grand Prix van Las Vegas. Volgens de coureurs schrok de Mexicaan meerdere keren van Leclerc, die laat remde om de Red Bull Racing-coureur voorbij te steken. Van der Zande had gedacht dat Pérez de onverwachte inhaalacties van Leclerc wel had kunnen zien aankomen.

Voor de tweede keer op rij verloor Pérez in de laatste ronde een podiumplek aan een tegenstander. In Brazilië was hij in gevecht met Fernando Alonso, die hem in de laatste ronde nog van het podium wist te duwen. In Las Vegas was het Leclerc die de P2 van Pérez wist te pakken. Achteraf baalde de Mexicaan er wel van. Teamgenoot Max Verstappen had zelfs nog hulp aangeboden door af te zakken en hem in zijn slipstream te laten rijden. 'Het gebeurde drie keer dat Leclerc aan hem voorbijging', zegt Van der Zande in Ziggo Sport Race Café. 'Gewoon op het laatste moment. Hij had het best wel kunnen verwachten', is de endurancecoureur van mening.

Eerder in de race passeerde Leclerc de Mexicaan ook al, maar Pérez wist zijn plekje nog terug te pakken. Bij de laatste keer kon hij dat niet. 'De tweede keer liet hij zich piepelen', vervolgt Van der Zande. 'Hij verdedigde niet en verloor zijn plek. Dit gebeurt je één keer in het karten, en daarna nooit weer. Maar in deze race gebeurde het twee keer', oordeelt de coureur fel. 'Hij kijkt niet eens', neemt Doornbos over. 'Dit is gewoon een goed weekend, maar alsnog, die laatste ronde... Dat zien Helmut Marko en het team ook. Hij schrok van Leclerc, maar dat je dat dan in die bocht zo laat gebeuren. Ik denk dat hij in zijn hoofd al naar huis was gereden', analyseert Doornbos. 'Misschien vond hij het onnodig om die tweede plek te verdedigen', vult Olav Mol aan. 'Misschien dacht hij: straks gaan we er samen af.' Die P2 in het kampioenschap was dan belangrijker.

'Ze drijven elkaar niet tot het gaatje'

Ondanks dat Pérez zijn P2 verloor aan Leclerc wist hij wel zijn P2 in het kampioenschap veilig te stellen. Dat was dan ook het doel van de Mexicaan. 'Hij doet het nog steeds erg goed. Hij moet ook blijven doen wat hij doet, podiums binnen halen, tweede man spelen', zegt Van der Zande. 'Dan kan hij nog een paar races verder bij Red Bull.' Toch ontbreekt er iets volgens Doornbos. 'Die consistentie was er niet. En dat is ook nadelig voor ons als fans', zegt de oud-coureur. 'Het team heeft het goed voor elkaar, maar dan drijven ze elkaar niet tot het gaatje, zoals je zag bij Rosberg en Hamilton. Dat is bij Max dan ook onmogelijk', aldus Doornbos.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws