Mol met kleine grijns: 'Max had voor de start al besloten dat hij een strafje zou nemen' Formule 1
Formule 1

Mol met kleine grijns: 'Max had voor de start al besloten dat hij een strafje zou nemen'

Mol met kleine grijns: 'Max had voor de start al besloten dat hij een strafje zou nemen'

Ziggo Sport-commentator Olav Mol denkt dat Max Verstappen voorafgaand aan de start al had bedacht dat de eerste bocht voor hem zou zijn, en dat hij een eventuele straf voor lief zou nemen. Verstappen kreeg een tijdstraf van vijf seconden omdat hij Charles Leclerc van de baan drukte. Er lag zeer weinig grip, maar ook Robert Doornbos denkt dat Verstappen van tevoren al had uitgekiend dat hij de bocht als eerste uit zou komen. Daarnaast zijn de Ziggo-analisten het niet eens over wie de schuldige was in de aanvaring met Russell.

Verstappen won in Las Vegas zijn 53ste Grand Prix, maar kreeg de zege niet cadeau. Bij de start was het al linke soep in de eerste bocht met Charles Leclerc, waarbij hij samen met de Ferrari-coureur wijd ging. Daarvoor kreeg hij een straf van vijf seconden. Bij zijn pitstop moest hij dus vijf seconden langer blijven staan en belandde daardoor in het middenveld, achter Russell, toen hij de baan weer op kwam. De drievoudig wereldkampioen maakte snel korte metten met zijn voorgangers, en wilde Russell dus ook inhalen, maar dat ging niet zo soepel als gehoopt. Verstappen verloor daarbij een stukje van zijn voorvleugel, en ook Russell had schade. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding dat Russell de schuldige was.

'Eigenlijk was Max hier fout', denkt Van der Zande in Ziggo Sport Race Café. 'Want volgens de regels liet Russell genoeg ruimte. Verstappen zat in de dode hoek van Russell in een bocht waar je eigenlijk niet in kan inhalen', is de coureur van mening. 'Hij heeft hem daar ernaast gezet, maar hij moest echt laat remmen', vult Doornbos aan. 'Russell zag hem gewoon niet. En die spiegels op een Formule 1-auto doen toch niks.' Mol keek anders naar het incident en vindt wel dat Russell de schuldige is. 'Dit is een typische Russell-move', wijst Mol naar de Brit die instuurde terwijl Verstappen naast hem zat. Daar heeft de Mercedes-coureur volgens Mol wel een handje van. 'Hij wist zeker wel dat Max er zat, dat wist hij wel degelijk.'

Tekst gaat verder onder de foto.

max verstappen redbullracing lasvegas
Verstappen en Leclerc op weg naar de eerste bocht in Las Vegas. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Verstappen had uiteindelijk geen boodschap aan die vijf seconden

Eerder in de race was het Verstappen die een straf aan zijn broek kreeg, hij duwde Leclerc van de baan. 'Iedere start is Max echt goed weg. Hij koos duidelijk: die bocht is van mij', zegt Doornbos. 'Hij was niet van plan om die bocht te halen, wel om er als eerste uit te komen. Hij besloot de controle te nemen, en Leclerc nam weinig tot geen risico. Max bepaalde wat er gebeurde, en toen voelde hij al dat hij weinig grip had', besluit de oud-coureur. 'Voor de start had hij al besloten dat hij een vijfsecondenstrafje zou nemen, zo van: I don't give a shit', neemt Mol over. 'Sommigen maken er wel gebruik van', vult Van der Zande aan, die Mol gelijk lijkt te geven.

'Dat is ook het probleem waar de coureurs onderling over praten. Nu zijn er coureurs die de bocht afsnijden, maar vervolgens zes seconden voorsprong hebben. Dan maakt die straf niet meer uit', aldus de endurancecoureur. 'Ik weet zeker dat hij het niet opzettelijk deed, maar iedereen was gewoon verbaasd over hoe weinig grip er lag. Het teruggeven van die plek vind ik dan wel het mooist, dan kunnen we gewoon weer verder racen en we hebben het nergens meer over.' Red Bull ging er eerst van uit dat de bocht van Verstappen was en daarom lieten ze de Nederlander voor Leclerc rijden. De wedstrijdleiding oordeelde uiteindelijk dat Verstappen die tijdstraf kreeg.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws