Vasseur neemt het op voor Bottas: 'Niet niks om teamgenoot te zijn van Hamilton of Verstappen' Formule 1
Formule 1

Vasseur neemt het op voor Bottas: 'Niet niks om teamgenoot te zijn van Hamilton of Verstappen'

Vasseur neemt het op voor Bottas: 'Niet niks om teamgenoot te zijn van Hamilton of Verstappen'

Frederic Vasseur, de teambaas van Alfa Romeo, zegt vóór 2021 al onderhandeld te hebben met Valtteri Bottas over een mogelijke samenwerking. Terwijl de Fin nog voor Mercedes reed, polste de renstal hem regelmatig, maar van een samenwerking kwam het tot 2022 niet. Ook stelt Vasseur dat hij Bottas niet kan bieden wat Mercedes hem wel bood, maar wel een rol als eerste coureur.

Vasseur trapt het interview met Motorsport-Total af door aan te geven dat hij zeer tevreden is met het aantrekken van de voormalig Mercedes-coureur. 'We hebben ook lang met hem onderhandeld', stelt hij. Niet alleen in 2021: 'Ook daarvoor al. Over 2022 begonnen we pas echt met praten. Ik ken hem goed en het was mij duidelijk dat we hem op een andere manier moesten benaderen.'

'Als je naar de afgelopen tien jaar kijkt, dan weet je dat het niet niks is om teamgenoot te zijn van Lewis (Hamilton, red.) of Max (Verstappen, red.). Het feit dat Bottas zich zo goed staande heeft gehouden, zegt veel over zijn kwaliteiten', vindt de Fransman. Nee, Bottas heeft in zijn periode bij Mercedes nooit de indruk gewekt dat hij kampioenschapsmateriaal is, maar op een goede dag wist hij de snelheid van Lewis Hamilton te evenaren.

De seizoensstart van Bottas

Bottas' seizoenstart bij Alfa Romeo is prima verlopen. In de eerste vier races behaalde hij drie puntenfinishes, met een uitvalbeurt in Saoedi-Arabië. Hij staat achtste in het coureurskampioenschap, een plekje achter voormalig teamgenoot Hamilton. Al met al heeft Bottas weinig om over te klagen. 'We kunnen hem natuurlijk niet hetzelfde bieden als Mercedes hem kon bieden', geeft Vasseur toe.

'Aan de andere kant is hij nu wel de leider van het team. Dat maakt voor zijn aanpak en mentaliteit een groot verschil', meent hij. Vasseur kijkt naar succesverhalen uit het verleden om te verklaren waarom ze het nodig achtten om Bottas aan te trekken: 'Renault had Fernando Alonso, Red Bull had Sebastian Vettel, Ferrari had Michael Schumacher en Mercedes had Hamilton.'

'Je hebt een topcoureur nodig die kansen pakt wanneer deze zich voordoen. Bottas nam die rol graag op zich. Het is een perfecte match', concludeert de teambaas. Bottas' teamgenoot, Zhou Guanyu, debuteerde in Bahrein in de F1 en pakte meteen punten. Sindsdien gaat het voor de Chinees lastiger, met tweemaal een elfde plaats in Saoedi-Arabië en Australië, en een vijftiende plaats in Emilia Romagna na een onnodige crash met Pierre Gasly tijdens de sprintrace op zaterdag.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws