Verslag VT2 | Leclerc houdt huis in Las Vegas, werk aan de winkel voor Verstappen Formule 1
Formule 1

Verslag VT2 | Leclerc houdt huis in Las Vegas, werk aan de winkel voor Verstappen

Verslag VT2 | Leclerc houdt huis in Las Vegas, werk aan de winkel voor Verstappen

Charles Leclerc heeft een ideale vrijdag afgewerkt. Na de ingekorte eerste vrije training al als snelste te hebben afgesloten, hield hij ook in VT2 de concurrentie op ruim een halve seconde achterstand. Max Verstappen werd achter Carlos Sainz, Fernando Alonso, Sergio Pérez, en Valtteri Bottas de nummer 6, met bijna een seconde achterstand, al wist hij eerder in de sessie in de buurt te blijven van de Ferrari-coureurs.

Om 11:30 uur Nederlandse tijd was het dan eindelijk zover: de tweede vrije training ging van start, nadat de eerste vrije training slechts acht minuten duurde, en de tweede sessie meerdere malen werd uitgesteld. Dankzij de vertragingen had Ferrari de SF-23 van Carlos Sainz kunnen oplappen, en dus kon hij in ieder geval nog rijden tijdens de tweede training.

De coureurs pakten meteen de kans om meters te maken, waarbij Oscar Piastri met 1:43,8 de eerste richttijd neerzette. Bij teamgenoot Lando Norris ging het minder goed, aangezien hij al snel de melding kreeg dat hij langzaam terug moest rijden naar de pitstraat. Piastri was tegen die tijd al terugverwezen door Max Verstappen, die met 1:41,9 naar de eerste plek sprong. Carlos Sainz was in de eerste twee sectoren sneller, maar moest in de slotsector van het gas vanwege een gele vlag, die door Sergio Pérez veroorzaakt werd.

Ferrari grootste uitdager van Verstappen

Terwijl Pérez zijn weg zonder schade kon vervolgen na het missen van een bocht, zette het Ferrari-duo de toon. Sainz dook na alle malheur uit de eerste training als eerste onder de 1:40, terwijl Charles Leclerc op ruim een tiende achterstand aansloot op de tweede plek. Vooraf werd Ferrari al gezien als voornaamste uitdager van Red Bull Racing, maar Sainz kreeg op onbegrijpelijke wijze een gridstraf vanwege de tekortkomingen aan het circuit, en zal zondag dus op achterstand staan.

Van de vier topteams was Red Bull het enige team dat niet met de zachte banden begon, en dus was het veelbelovend dat Verstappen en Pérez na tien minuten op de derde en vierde plek terug te vinden waren. Het verschil met Leclerc was op dat moment wel meer dan een seconde, omdat de 26-jarige Monegask de snelste tijd naar 1:38,9 had aangescherpt. Met een baantemperatuur van slechts vijftien graden ging het steeds sneller naarmate de banden op temperatuur kwamen, en dus meldde Verstappen zich na twaalf minuten weer vooraan, met een 1:38,6, nog altijd zo'n acht seconden langzamer dan de vooraf voorspelde poletijd.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Verslag VT2 | Leclerc houdt huis in Las Vegas, werk aan de winkel voor Verstappen
Gaan we deze drie mannen weer terugzien in de top drie na de kwalificatie?

Het bleef vooraan een grote tombola, waarbij Verstappen eerst door Sainz en later ook door Leclerc werd teruggezet. Toch was het verschil van nog maar drie tienden niet erg groot, gezien het verschil in banden. Pérez liet aan het team weten dat de banden steeds beter werden, en dat werd door teamgenoot Verstappen gedemonstreerd, die de eerste plek weer overnam met een tijd die een tiende sneller was dan die van Leclerc. Alexander Albon nestelde zich knap op de derde plek, en dus bestond de top vijf na de eerste stint uit Verstappen, Leclerc, Albon, Sainz, en Pérez.

Alonso verrast de toppers

Na een half uur werden de coureurs veelal voorzien van vers Pirelli-rubber met rode markeringen, waarbij Pérez het stokje overnam, voordat Sainz en Leclerc Ferrari weer op de topplekken zette. Sainz was daarbij met een 1:36,9 het snelste. Verstappen schoot in zijn eerste ronde op softs rechtdoor, en kwam bij een nieuwe poging tot een tweede tijd, op twee tienden achterstand van zijn oud-teamgenoot. Net als in de eerste stint ging het steeds sneller, waarbij de Ferrari-coureurs Verstappen op iets meer achterstand zetten. Verstappen was in zijn ronde het snelste in de eerste sector, maar leek tijd te verliezen op de rechte stukken.

Na zo'n veertig minuten vertoonde ook Mercedes voor het eerst serieuze tekenen van leven. Lewis Hamilton kwam slechts drie duizendsten tekort op Leclerc, terwijl George Russell ruim drie tienden langzamer was, en zo als nummer vijf aansloot achter Verstappen. Leclerc liep echter met een fenomenale openingssector zien dat er bij Ferrari meer in het vat zat. De Monegask verbeterde zijn rondetijd echter niet, maar zag wel Albon weer aansluiten op de derde plek, met maar 0,028 seconden achterstand.

Terwijl de meeste coureurs alweer binnen stonden, kwam Fernando Alonso als een duveltje uit een doosje. Opeens stond de Spanjaard eerste, met 0,003 seconden voorsprong op Leclerc, 0,006 seconden op Hamilton, en Albon op 0,031 seconden achterstand. Ook Sainz stond binnen een tiende van Alonso, voor Russell, met Verstappen als nummer 8, op drie tienden achterstand.

Leclerc uiteindelijk de stratenkoning op de openingsdag

In de verlengde sessie gingen de coureurs er nog een derde en laatste keer voor zitten, waardoor Alonso de dag niet als snelste kon afsluiten. Eerst gingen Verstappen en Sainz naar 36,3, waarbij Verstappen nipt sneller was dan de Ferrari-coureur, maar het was Charles Leclerc die de benchmark flink verlegde met een 1:35,696. Deze tijd werd het meest benaderd door de twee Spanjaarden, waarbij Alonso net wat sneller was dan Sainz.

De enige die de tijd van Leclerc aan wist te scherpen was Leclerc zelf. Met een 1:35,2 was hij een halve seconde sneller dan wie dan ook. De Monegask is doorgaans snel op stratencircuits, en pakte bijvoorbeeld in Bakoe de laatste vier kwalificaties de snelste tijd. Sainz klom nog net langs Alonso, terwijl Pérez, Valtteri Bottas, en Verstappen de top zes completeerden. De achterstand van Verstappen was nagenoeg een seconde. Er is dus werk aan de winkel voor de Limburger, al legde hij wel eerder dan de concurrentie de focus op de long runs. Voor Mercedes en McLaren was het ook geen droomstart: Hamilton eindigde als negende, Lando Norris voor George Russell als elfde, en Piastri bleef op P14 steken.

Verstappen draait programma stug af

Of Verstappen zich echt zorgen zal maken over de uitslag van de tweede vrije training, is de vraag, want het komt regelmatig voor dat Ferrari poleposition pakt en de zege vervolgens 'gewoon' naar de Nederlander gaat. Leclerc hield zich ditmaal goed staande in de racesimulaties, maar in dit geval behoorde Verstappen wel tot de toppers. De beide 26-jarigen waren de enigen die de 38'ers aantikten, en lijken op zondag dus de grootste kanshebbers te zijn.

Verstappen kan dit weekend in Las Vegas zijn achttiende zege van het seizoen pakken. Ook wedden op F1? Via deze link van JACKS kom je in aanmerking voor 60 euro aan free bets! Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws