Verstappen van onschatbare waarde: 'Met Max koop je gewoon twee of drie tienden' Formule 1
Formule 1

Verstappen van onschatbare waarde: 'Met Max koop je gewoon twee of drie tienden'

Verstappen van onschatbare waarde: 'Met Max koop je gewoon twee of drie tienden'

Mercedes-teambaas Toto Wolff is al het hele seizoen bezig met een charme-offensief richting Max Verstappen, tot ergernis van Red Bull Racing-teambaas Christian Horner. Voormalig teameigenaar Frans Verschuur begrijpt wel waarom Wolff Verstappen via de media telkens weer blijft prijzen.

Red Bull begon onrustig aan het seizoen, toen bekend werd dat er een onderzoek naar Horner werd ingesteld vanwege vermeend ongewenst gedrag en een mogelijke machtsstrijd in het team. In de beginfase van het seizoen stond vooral de toekomst van Horner op het spel, maar in Saoedi-Arabië werd ook de toekomst van Helmut Marko nog op het spel gezet, waarna Verstappen duidelijk maakte dat hij ook zou vertrekken als Marko de deur gewezen werd.

Wolff stookt Red Bull-vuurtje op

Sindsdien ging de storm enigszins liggen, al is het onderzoek naar Horner nog niet afgerond, en kreeg het team deze week een nieuwe klap na het verwachte vertrek van topontwerper Adrian Newey. Verschuur denkt dat Wolff met zijn media-strategie heel goed weet wat hij doet. 'Dit doet Wolff om te blijven rommelen, om te blijven zorgen dat die onrust blijft komen', legt de 70-jarige uit bij F1 aan Tafel. 'Horner heeft intern al problemen. Intern dat probleem kan best invloed hebben op het team. Je hebt dan kans dat mensen zeggen: ik heb helemaal geen zin in die politieke spelletjes, ik ga lekker naar Mercedes.'

Mercedes in het voordeel voor 2026

Verschuur meent dat Mercedes bij de nieuwe reglementen, in 2026, ook een voordeel heeft ten opzichte van Red Bull, dat met Red Bull Powertrains voor de eigen power units gaat zorgen. 'Je hebt een budgetplafond, maar Mercedes heeft ook een eigen merk', stipt Verschuur aan. 'Als ze dus iets willen ontwikkelen, kan de afdeling voor personenauto's dat ontwikkelen, en daarna komt het automatisch in de raceafdeling. Die krachten, die Ferrari ook heeft, heeft Red Bull niet. Die hebben alleen een fabriek die twee of drie jaar geleden opgebouwd is. Die lopen daar wat lastiger tegenaan. Ik weet wel dat ze de vroegere man van Mercedes hebben gehaald, maar het is best wel een gedoe.'

Wolff zal dit voordeel volgens Verschuur dan ook uitbuiten in de contractonderhandelingen. 'Dan gaan ze praten, en dan zegt Jos Verstappen of Raymond Vermeulen: wat hebben jullie te bieden? Dan zegt Mercedes gewoon dat als ze iets niet hebben, dat ze er nog even honderd miljoen inpompen, want dat hebben zij als Mercedes. Dat kan Red Bull niet. Die kunnen wel geld erin pompen, maar je moet die ontwikkeling ergens plaatsen', aldus Verschuur.

Het feit dat Mercedes momenteel niet competitief is, kan op de lange termijn zelfs een voordeel opleveren. 'Misschien heeft Mercedes wel gezegd: we geloven het wel in 2024 en 2025, we beginnen aan 2026. Met Max koop je gewoon twee of drie tienden. Eigenlijk is hij dus relatief goedkoop', zo doelt Verschuur erop dat Verstappen wel een torenhoog salaris krijgt, maar zijn team ook een enorm voordeel bezorgt.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws