Verstappen wint Power Rankings-klassement en sluit seizoen af met 9,6 Formule 1
Formule 1

Verstappen wint Power Rankings-klassement en sluit seizoen af met 9,6

Max Verstappen heeft het Power Rankings-klassement van de Formule 1 gewonnen. De Nederlander kwam tijdens de Grand Prix van Abu Dhabi als eerste over de finishlijn en heeft daarmee een 9,6 gekregen van de vijfkoppige jury. Lewis Hamilton is als tweede geëindigd in de Power Rankings.

'Meestal vecht Verstappen dit seizoen tegen de Mercedes met één hand vastgebonden op zijn rug', aldus de jury. 'Maar op het Yas Marina Circuit was zijn auto de snelste van het veld. Het is dan ook niet gek dat de Nederlander hoopt het momentum mee te nemen naar 2021.' De Red Bull Racing-coureur kreeg een 9,6 voor zijn verdiensten in het Grand Prix-weekend van Abu Dhabi.

Ondanks dat Lando Norris 'slechts' vijfde werd in de race, ontvangt hij een 9,0 van de jury. Daarmee staat de Britse McLaren-coureur op de tweede plaats in de Power Rankings deze week. 'Zijn prestaties waren een prima manier om het jaar af te sluiten', aldus de jury. 'Norris was niet meer te stoppen in de race en kwam comfortabel als beste van de rest over de streep.'

Hamilton slechts op de tiende plek

Opvallend is dat Hamilton slechts de tiende plek in de Rankings krijgt toegewezen. De huidige wereldkampioen ontvangt een 7,2 voor zijn derde plek in de Grand Prix van Abu Dhabi. De Brit kwam dan wel terug van een coronabesmetting, maar hij wist zich wel op slechts 0,086 seconden van de pole-tijd te kwalificeren. Hamilton behaalde slechts zijn tweede P3 van het seizoen, terwijl hij één keer tweede werd en elf keer wist te winnen.

Door de overwinning van Verstappen heeft hij de Power Rankings gewonnen. De Nederlander eindigt het seizoen met 145,7 punten, terwijl Hamilton het moet doen met 141,6. Pierre Gasly staat opvallend op de derde plek met 137,1 punten en Valtteri Bottas sluit de top tien af met 123 punten.

Alternatief scoresysteem vanwege afwezigheid Hamilton GP Sakhir

Dat Verstappen het klassement heeft weten te winnen, valt mede te danken aan de afwezigheid van Hamilton in de Grand Prix van Sakhir. Daardoor heeft de Formule 1 een alternatief scoresysteem in leven geroepen waarin naar de gemiddelde punten per race wordt gekeken. In dat geval staat de zevenvoudig wereldkampioen bovenaan met 8,9 punten per race en moet Verstappen het doen met de tweede plek en 8,2 punten per race.