Viaplay-duo Valkenburg en Heemskerk: 'Red Bull moet meteen vol aan de bak' Formule 1
Formule 1

Viaplay-duo Valkenburg en Heemskerk: 'Red Bull moet meteen vol aan de bak'

Viaplay-duo Valkenburg en Heemskerk: 'Red Bull moet meteen vol aan de bak'

Viaplay-commentatoren Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk blikken bij Motorsport.com vooruit op het nieuwe seizoen. Nu alle teampresentaties geweest zijn, is het bijna tijd voor de testdagen. Niet kort daarna zal het nieuwe seizoen alweer van start gaan, op 5 maart wordt de eerste race gereden in Bahrein. Het Viaplay-duo bespreekt onder andere de verwachtingen voor Max Verstappen en Nyck de Vries.

Max Verstappen heeft in 2022 wederom het kampioenschap gewonnen, en Red Bull Racing heeft de constructeurstitel gewonnen. Motorsport vraagt aan Valkenburg en Heemskerk wat ze verwachten en of Verstappen en Red Bull last gaan krijgen van het feit dat ze minder tijd mogen besteden aan het testen van de aerodynamica. Doordat het team kampioen is geworden is de tijd ingekort, en daarnaast hebben ze ook een straf gekregen nadat naar buiten kwam dat ze de budgetlimiet overschreden hebben.

Valkenburg: 'Red Bull kan het nog lastig gaan krijgen'

Valkenburg vindt het nog lastig om een goede voorspelling te doen: 'De presentatie van Red Bull was erg vaag en ook uit hun filmdag op Silverstone zijn we niet veel wijzer geworden', begint hij. 'Ze zullen een sterke start nodig hebben, vooral als hun grootste concurrenten Ferrari en Mercedes ook hard voor het kampioenschap gaan strijden.' Volgens Valkenburg kan het lastig worden voor Red Bull doordat ze nu minder tijd in de windtunnel mogen doorbrengen. 'Dit kan ervoor zorgen dat niet verschillende problemen tegelijk aangepakt kunnen worden', zegt de commentator uit Breda, die zich verder niet al te veel zorgen maakt. 'Red Bull heeft altijd een goede aerodynamica-afdeling gehad, dus het is mogelijk dat ze er ook helemaal geen last van hebben', voegt hij er aan toe.

Heemskerk verwacht dat Red Bull weer een snelle auto op de baan zal laten verschijnen. 'Als het net zo spannend wordt als in 2021, dan ben ik bang dat ze misschien nog wel problemen krijgen met hun ontwikkelingsmogelijkheden', zegt de Viaplay-commentator, die niet warm is geworden van de presentatie van de nieuwe bolide. 'Ze hebben gewoon de auto van vorig jaar gepresenteerd, dus het is eigenlijk nog afwachten', constateert Heemskerk. 'Vorig jaar hadden ze een sterke auto die aan het einde van het seizoen ook nog steeds de beste was. Ik verwacht dus gewoon dat ze vanaf de start meteen volle bak gaan.'

Heemskerk: 'De Vries zal even moeten wennen'

Nieuw dit seizoen op de grid is Nyck de Vries, die naast Yuki Tsunoda een plekje heeft in het team van AlphaTauri. 'AlphaTauri moet echt beter presteren dan vorig seizoen', zegt Valkenburg, die van mening is dat Red Bull niet veel geld en tijd meer zal steken in het team, mocht het blijven steken aan de onderkant van het middenveld. Voor de Vries hoopt hij dat de nieuwe bolide stabiel is, zodat hij een fijn debuut kan maken. 'Ik verwacht dat Nyck (de Vries, red.) door het seizoen heen zal groeien en boven Tsunoda gaat eindigen', spreekt Valkenburg uit.

Medecommentator Heemskerk sluit zich daarbij aan. 'Waarschijnlijk moet Nyck (de Vries, red.) aan het begin zijn plekje even vinden en sowieso wennen aan het feit dat hij nu echt in de Formule 1 rijdt', zegt de commentator uit Hoofddorp, die verwacht dat hij de eerste paar races minder dan Tsunoda zal scoren. 'Hij is een rookie, maar hij heeft wel ervaring. Of hij echt punten gaat binnenslepen is ook nog afhankelijk van de auto', zegt hij voorzichtig, aangezien de auto van AlphaTauri wisselend presteert. 'Er zijn wel al aanpassingen gedaan bij AlphaTauri, maar hoe het echt zal zijn zullen we pas bij de testdagen zien.'

Mercedes en Ferrari zullen er weer vol voor gaan

Verder bespraken ze ook de grootste concurrenten van Red Bull en Verstappen. Ze vinden het vreemd dat Mercedes concepten blijft presenteren die ze uiteindelijk toch loslaten. 'Het lijkt alsof ze nog niet vast zitten aan één bepaald concept, dat vind ik verbazingwekkend', zegt Valkenburg. Wel denkt Heemskerk dat Mercedes sterker zal zijn dit jaar: 'Ze hebben veel geleerd van de W13 vorig jaar en waren gedurende het afgelopen seizoen ook al verbeterd. De W14 zal dit jaar zeker gaan concurreren met de Red Bull.'

Ferrari begon vorig jaar veelbelovend aan het seizoen, maar takelde halverwege af. Hoe ze komend seizoen gaan presteren is nog een vraagteken voor Heemskerk, die denkt dat ze een snelle auto zullen hebben, mits ze de motorproblemen opgelost hebben. 'Maar ze hebben wel een wisseling in teamleiding gehad', voegt hij er nog aan toe. 'Dan duurt het vaak nog even voordat het daadwerkelijk goed gaat lopen.' Valkenburg denkt dat Frédéric Vasseur, de nieuwe teamleider van Ferrari, het wel goed gaat doen bij Ferrari. 'Bij Alfa Romeo heeft hij een duidelijk leiderschap neergezet, hopelijk kan hij dit voortzetten bij Ferrari', zegt hij.

En de grootste verrassing voor 2023? 'Alonso bij Aston Martin!' zegt Heemskerk, die ondersteund wordt door zijn collega, die ook een goed gevoel heeft over de renstal onder toezicht van Lawrence Stroll. 'Ze hebben veel investeringen gedaan, goede mensen binnengehaald en een gedreven coureur aangesteld. Als de auto goed is, dan zou het goed kunnen dat alle puzzelstukjes nu mooi samenvallen.

Formule 1 live kijken komend seizoen? Bestel Viaplay of F1TV of neem een kijkje op onze Formule 1 tv-pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws