Vijf F1-inhaalacties | Hamilton mogelijk met beste actie, hoofdrollen Verstappen en Leclerc Formule 1
Formule 1

Vijf F1-inhaalacties | Hamilton mogelijk met beste actie, hoofdrollen Verstappen en Leclerc

Vijf F1-inhaalacties | Hamilton mogelijk met beste actie, hoofdrollen Verstappen en Leclerc

De Formule 1 had in 2022 weer genoeg inhaalacties, bijna tweehonderd meer dan heel vorig jaar zelfs. Nu het jaar erop zit, is het tijd om terug te blikken op vijf van de mooiste inhaalmanoeuvres van het seizoen. F1Maximaal neemt je in dit overzicht mee langs die inhaalacties.

Verstappen slaat terug na mindere start in sprintrace Imola

We beginnen bij de sprintrace in Imola tijdens het Grand Prix-weekend van Emilia Romagna. Max Verstappen begon vanaf de eerste plek, maar moest zijn meerdere erkennen in Charles Leclerc. Dat duurde tot en met ronde 19, toen de coureur van Red Bull Racing een gat van meer dan een seconde wist te dichten. De Nederlander zat nog wel net te ver weg voor een serieuze inhaalpoging.

Een ronde later was het gat juist klein genoeg en ging Verstappen ervoor aan de buitenkant van bocht 1. In de één-na-laatste ronde van de zaterdagwedstrijd kon de toen nog 24-jarige genoeg snelheid meenemen door de bocht en verschalkte hij zijn titelrivaal. De ronde daarna was de laatste en Leclerc kon niet meer antwoorden op de snelheid van Verstappen, die de sprintrace uiteindelijk won.

Hamilton profiteert van duel tussen Pérez en Leclerc op Silverstone

Als twee honden vechten om één been, loopt de derde ermee heen. Dat gezegde past perfect bij de volgende inhaalactie van het lijstje. Het gaat om de actie van Lewis Hamilton op Sergio Pérez en Leclerc tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Leclerc moest het op oude banden opnemen tegen de snellere coureurs van Red Bull en Mercedes, maar gaf zijn tweede plek destijds niet zomaar op.

Pérez probeerde het in ronde 45 aan de buitenkant van Leclerc in de op-twee-na-laatste bocht, wat even later de binnenkant werd toen ze naar rechts stuurden. Er was weinig ruimte en zowel Pérez als Leclerc gingen licht van de baan af. Through goes Hamilton, klonk het vanuit het commentaarhokje van David Croft, toen de zevenvoudig wereldkampioen aan de binnenkant van beide coureurs ging en de plaats overnam. Het was het hoogtepunt van een spectaculair duel en misschien ook wel van het jaar, gezien het genomineerd is door de FIA voor Action of the Year.

Leclerc bijt van zich af na inhaalactie Hamilton

We blijven nog even op Silverstone, want drie ronden na de inhaalactie van Hamilton was het gevecht met Leclerc nog niet voorbij. Pérez had de tweede plaats alweer overgenomen en vertrok in de verte. Hamilton en Leclerc gingen nog even door met waar ze gebleven waren en dat leverde een prachtige actie op van de Monegaskische Ferrari-coureur. Zo probeerde Hamilton in ronde 48 van de Grand Prix van Groot-Brittannië Leclerc te pakken aan de buitenkant van Brooklands, maar dat lukte nog niet.

Een bocht later deed de Mercedes-coureur het opnieuw aan de buitenkant en ditmaal slaagde zijn actie wel. Leclerc kon echter profiteren van de slipstream van Hamilton, die de binnenkant verdedigde richting Copse. Je krijgt bijna flashbacks naar vorig jaar, toen Verstappen en Hamilton in die bocht samenkwamen, maar Hamilton liet genoeg ruimte en Leclerc wist zijn actie met succes af te ronden aan de buitenkant van die bocht.

Leclerc verrast Verstappen op weg naar derde zege van F1-seizoen

In Oostenrijk had Leclerc wel een goede strategie en kon hij het gevecht aangaan met Verstappen, die in de elfde ronde van die race aan kop lag. Om na puntenverlies in de afgelopen paar wedstrijden terug te slaan, moest de Ferrari-rijder risico nemen om zijn Nederlandse concurrent te verslaan, om zo nog kans te maken op het kampioenschap. En risico nemen deed Leclerc.

Verstappen verdedigde tegenover de Monegask, maar liet nog net genoeg ruimte en daarmee een gat waar Leclerc indook. Het was krap, maar Leclerc ging knap voorbij aan Verstappen, die licht verrast leek door de inhaalactie van de Ferrari-coureur. Het bleek een cruciale manoeuvre op weg naar zijn derde overwinning van het seizoen voor Leclerc, maar genoeg voor de titel zou het niet zijn.

Verstappen pakt Leclerc direct terug na matige start en wint tweede titel

Zo komen we bij de laatste actie van het jaar die we uitlichten. Opnieuw gaat het tussen Verstappen en Leclerc, maar kijken we naar de start van een race. De allesbeslissende Grand Prix van Japan, wel te verstaan. Verstappen begon vanaf poleposition aan de race op het Suzuka Circuit, maar kwam niet heel geweldig van zijn plek. Leclerc wist daarvan te profiteren.

Maar niet voor lang. Op de kletsnatte baan sloeg Verstappen terug met een schitterende uitremactie aan de buitenkant van de eerste bocht. Het deed terugdenken aan die inhaalactie op Nico Rosberg in Brazilië zes jaar geleden. Aan de buitenkant kon de Red Bull-coureur meer snelheid meenemen en in de tweede bocht zat hij er weer definitief voor. Eenmaal aan de finish was Verstappen tweevoudig wereldkampioen.

Poll

Wat vond jij de mooiste F1-inhaalactie van 2022?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws