Vowles komt met harde woorden voor team: 'Niet één onderdeel waar ik tevreden over ben' Formule 1
Formule 1

Vowles komt met harde woorden voor team: 'Niet één onderdeel waar ik tevreden over ben'

Vowles komt met harde woorden voor team: 'Niet één onderdeel waar ik tevreden over ben'

Hoewel de regelgeving voor 2026 nog niet volledig bekend is, voorziet James Vowles nu al problemen wat betreft het gewicht van de nieuwe generatie bolides. Om die reden verwacht de teambaas van Williams dat het vooral een wedstrijd wordt om wie de lichtste auto kan ontwikkelen. ‘Ik denk niet dat iemand dat kan halen’, zegt hij in een interview met Motorsport.com.

De nieuwe regelgeving zal gevolgen hebben voor onder andere de powertrain en het ontwerp van het chassis. Doordat er een steeds grotere focus ligt op hybridisatie, zullen de powertrains onder de nieuwe regels ook zwaarder worden. Het chassis moet daarentegen kleiner worden, waardoor hier wat gewicht bespaard wordt. Toch denkt Vowles dat het erg lastig gaat worden voor teams om op het minimumgewicht te komen, zoals in 2022 ook het geval was.

De huidige bolide van Williams verloor de afgelopen tijd zo'n 0.4 seconde per ronde door extra gewicht, maar voor 2026 ziet Vowles verbetering. ‘Ik denk dat we rond die tijd in een goede positie zitten wat betreft het gewicht van de auto’, zegt de teambaas. ‘Maar 2026 heeft een interessante regelgeving die gewicht beloont zoals nooit eerder is gebeurd, tijdens welk kampioenschap dan ook’, geeft hij aan. ‘Het minimumgewicht ligt zo laag, ik denk niet dat iemand dat kan halen’, voorspelt de voormalig engineer.

Vowles over geen enkel onderdeel van het team tevreden

De teambaas van Williams blijft realistisch en benadrukt dat er nog meer werk te doen staat dan het reduceren van gewicht. ‘Verder moeten we ervoor zorgen dat we een auto hebben waar we constant downforce aan toe kunnen voegen in de windtunnel’, legt hij uit. Dat moet op hoog tempo’, vervolgt Vowles. ‘Zo kom je op een competitief niveau en dat is wat je moet willen’, aldus de ingenieur, die daarmee aangeeft dat Williams er alles aan doet om de top weer in zicht te krijgen.

Voor het huidige seizoen lijkt Vowles er nog weinig vertrouwen in te hebben. ‘Op dit moment is er niet één onderdeel van het team waar ik echt tevreden over ben. Geen enkel onderdeel laat me denken dat we mee kunnen doen in het kampioenschap’, geeft de teambaas eerlijk toe. ‘Dat klinkt hard, maar het is de waarheid’, benadrukt hij. ‘Iedereen weet dat gewicht een belangrijk onderdeel is, maar er is nog veel meer dat aangepakt en opgelost moet worden, dat heb ik altijd al gezegd’, sluit Vowles af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws