Waarom AlphaTauri ook in 2024 voor Tsunoda kiest: 'Hij heeft die verantwoordelijkheid op zich genomen' Formule 1
Formule 1

Waarom AlphaTauri ook in 2024 voor Tsunoda kiest: 'Hij heeft die verantwoordelijkheid op zich genomen'

Waarom AlphaTauri ook in 2024 voor Tsunoda kiest: 'Hij heeft die verantwoordelijkheid op zich genomen'

Vorige week kondigde AlphaTauri aan dat ze ook in 2024 zullen aantreden met Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo. Sinds het succesvolle debuut van Liam Lawson, die de geblesseerde Australiër vervangt, was het in spanning afwachten voor wie de Italiaanse renstal uiteindelijk zou kiezen, maar nu is de kogel dan toch door de kerk. Volgens trackside engineer Jonathan Eddolls heeft Tsunoda zijn contractverlenging vooral te danken aan zijn maturiteit.

De eerste twee seizoenen van de Japanner bij het zusterteam van Red Bull Racing waren geen onverdeeld succes. Tsunoda, wiens potje geregeld over kookte, moest met regelmaat de duimen leggen voor zijn toenmalig teamgenoot Pierre Gasly. Maar in 2023, na het vertrek van de Fransman naar Alpine, nam Tsunoda eindelijk de rol over. Dat heeft er dan ook voor gezorgd dat AlphaTauri voor de nabije toekomst blijft geloven in hun coureur. Zo meldt Motorsportweek.

'Yuki heeft enorme stappen gezet dit seizoen', legde Eddolls uit. 'Omdat hij een rookie (Nyck de Vries, red.) naast zich kreeg, werd hij plots onze meest ervaren coureur. Hij heeft die verantwoordelijkheid op zich genomen en sterk gepresteerd.' Volgens de Britse ingenieur heeft Tsunoda aan maturiteit gewonnen en dat wordt beloond. 'Het staat buiten kijf dat hij volwassener is geworden. We weten allemaal dat hij een heethoofd was in de cockpit en over de boordradio, maar dat heeft hij nu onder controle. Hij is dit seizoen veel constanter omdat hij zich volledig focust op het rijden en het begrijpen van de wagen.'

De snelheid van Tsunoda

'Daarbij, heeft hij ook getoond hoe snel hij is', ging Eddolls verder. 'Dat rondje in Singapore (waarmee hij de snelste was in Q1, red.) is een goed voorbeeld daarvan. Yuki heeft enkele sterke races gehad. Nu is het zaak om ervoor te zorgen dat we hem een wagen kunnen geven waarmee hij voor punten kan vechten.' De trackside engineer van AlphaTauri weet het zelf ook: het pakket dat de Italiaanse renstal ter beschikking heeft, voldoet niet aan de verwachtingen. Maar ook op dat gebied komt de volwassenheid van Tsunoda van pas. 'Hij geeft betere feedback en helpt ons om te verbeteren zodat hij sneller kan zijn. Yuki begrijpt meer en meer wat hij nodig heeft aan de wagen.'

Lof van grote baas Horner

Ook de teambaas van Red Bull Racing, Christian Horner, haalde de loftrompet boven voor de Japanner. 'Hij was heel competitief dit seizoen en zag zijn prestaties bekroond worden met enkele sterke resultaten. Yuki eindigde vaak op de elfde plaats, wat helaas niet voldoende was om punten te scoren, maar hij maakt een heel degelijk seizoen door. Hij heeft getoond dat hij beter en volwassener geworden is in vergelijking met de afgelopen jaren', besloot Horner.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws