Windsor zou 'niet zien waarom Mercedes een auto kan bouwen die in 2024 sneller is dan Red Bull' Formule 1
Formule 1

Windsor zou 'niet zien waarom Mercedes een auto kan bouwen die in 2024 sneller is dan Red Bull'

Windsor zou 'niet zien waarom Mercedes een auto kan bouwen die in 2024 sneller is dan Red Bull'

Formule 1-journalist en voormalig teambaas Peter Windsor denkt niet dat Mercedes opeens een Red Bull Racing-bolide kan bouwen en ermee overweg kan. De Duitse renstal kan op dit moment niet eens een auto bouwen die sneller is dan de McLaren, dus daarom zou Windsor niet zien waarom de Zilverpijlen in 2024 opeens een raket op de grid zetten. Volgens de Brit gaan de zaken bij Mercedes niet zoals ze horen te gaan.

Mercedes kent geen vlekkeloos seizoen, maar een seizoen met veel pieken en dalen en een auto die erg circuitspecifiek presteert. Daarom ging het in Singapore wel goed, maar in Japan was er een gebrek aan pace. De auto is de ene keer wel stabiel en de andere keer totaal niet. Het laat zien dat Mercedes de kern van het probleem nog steeds niet heeft aangepakt. 'Als ze in de basis wisten wat het probleem was, dan hadden ze er nu beter voor gestaan', denkt Windsor tijdens zijn livestream op zijn YouTube-kanaal. 'Kijk naar McLaren. Mercedes begon het jaar beter dan McLaren, maar nu zijn ze langzamer.'

McLaren maakte voor de zomerstop een gigantische stap vooruit en daagt sinds Silverstone Ferrari, Aston Martin, en Mercedes uit. 'Je zou kunnen zeggen dat ze de auto niet zo goed begrijpen als McLaren op dit moment haar bolide begrijpt', gaat de F1-journalist verder. 'Het is niet goed voor een team als Mercedes. Ze zijn Mercedes, ze hebben fantastische faciliteiten, supergoede motoren, afdelingen', somt Windsor op. 'En toch begrijpen ze nog niet hoe de auto werkt. Lewis zegt waarschijnlijk constant dat ze een Red Bull moeten bouwen, maar Mercedes doet het altijd op haar manier en ze gaan Red Bull niet kopiëren.'

'Zo gemakkelijk gaat het ook niet zijn om een Red Bull of een McLaren te bouwen'

Mocht Mercedes wel een poging doen om een RB19 of een MCL60 te maken, dan voorspelt Windsor dat dat geen makkelijke klus gaat worden. 'De auto's zijn zo gedetailleerd nu. Je kan je indenken dat Mercedes dat met haar hulpmiddelen wel kan waarmaken, maar Red Bull gaat absoluut nog een stap vooruit maken, gebaseerd op de grotere kennis van zaken die ze hebben', denkt de Brit. 'Als Mercedes een Red Bull zou bouwen, dan moeten ze alsnog begrijpen hoe de auto werkt.' Dat is iets wat Williams-teambaas James Vowles een tijd geleden ook heeft uitgelegd. Williams zou Red Bull wel kunnen kopiëren, maar als ze de aerodynamica van de auto niet begrijpen, dan schieten ze nergens mee op. Hetzelfde geldt voor Mercedes.

'Dan heb je zo'n auto met een grotere sweet spot, maar kan je de auto dan van circuit tot circuit laten werken?', refereert Windsor naar de circuitspecifieke prestaties van Mercedes. 'Die consistentie heeft alleen Red Bull. Mercedes kan op dit moment überhaupt geen auto leveren die sneller is of net zo snel is als de McLaren. Dan is het moeilijk om te zien dat ze in 2024 een auto gaan bouwen die sneller is dan de Red Bull', sluit Windsor af. Ondanks de sportieve sanctie betreffende minder windtunneltijd lijkt het erop dat Red Bull tot het einde van het seizoen dominant blijft. Er wordt verwacht dat Red Bull-topontwerper Adrian Newey in 2024 opnieuw een raket zal bouwen, en dat Mercedes wederom geen schijn van kans maakt.

Stem op F1Maximaal voor Website van het Jaar en maak kans op een PlayStation 5 en veel meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws