Waarom heeft F1 in 2024 geen nieuwe gezichten? 'Een club voor miljardairszonen' Formule 1
Formule 1

Waarom heeft F1 in 2024 geen nieuwe gezichten? 'Een club voor miljardairszonen'

Waarom heeft F1 in 2024 geen nieuwe gezichten? 'Een club voor miljardairszonen'

Terwijl we uitkijken naar het Formule 1-seizoen van 2024, valt één opmerkelijk aspect op: er zullen geen nieuwe coureurs op de startgrid verschijnen. Deze opvallende afwezigheid van rookies in de koningsklasse van de autosport baart verschillende vooraanstaande figuren uit de Formule 1-wereld zorgen.

Franz Tost, de voormalig teambaas van AlphaTauri, benadrukt de complexiteit van de moderne Formule 1 en de tijd die nodig is voor jonge coureurs om volledig te assimileren. 'Een Formule 1-opleiding duurt drie jaar. Je kunt niet van een jonge coureur verwachten dat hij alles meteen begrijpt. Pas als alles een tweede natuur is geworden, wordt het ware potentieel duidelijk', legt hij aan Auto Motor und Sport uit.

Deze visie wordt echter niet door iedereen gedeeld. Alessandro Alunni Bravi, de plaatsvervangend teambaas bij Alfa Romeo, verdedigt de keuze voor stabiliteit. 'Consistentie en stabiliteit zijn belangrijk voor ons, vooral voor het huidige transformatieproces', vertelt hij. Maar is deze stabiliteit ten koste gegaan van de kansen voor nieuwkomers?

Wordt Formule 1 te duur?

Sebastian Vettel, viervoudig wereldkampioen, waarschuwde al in 2021 voor de stijgende kosten in de Formule 1: 'Natuurlijk waren de kosten al hoog toen ik begon. In de kartsport hadden we ook mensen zoals kartdealer Gerhard Noack nodig om ons te helpen. Maar de laatste tijd is het geëscaleerd en duidelijk te duur geworden.' De Duitse-coureur Tim Tramnitz, die vorig seizoen uitkwam in het Formula Regional European Championship, deelt zijn ervaringen en benadrukt de financiële obstakels: 'Veel goede Duitse coureurs hebben het niet gered door de financiële situatie. Het is ook niet makkelijk om toegelaten te worden tot de opleidingsprogramma's, omdat ze iets eisen dat voor beide partijen zinvol is.'

Toto Wolff, teambaas van Mercedes, spreekt zelfs van een 'club voor miljardairszonen'. De teambaas geeft aan dat het makkelijker is de sport binnen te komen als je veel geld op zak hebt. 'Ik betwijfel of kinderen uit bevoorrechte gezinnen het altijd makkelijk hebben. Maar ik wil dat de basis goedkoper wordt, zodat ook kinderen zonder veel geld een kans kunnen krijgen', legt de Oostenrijker uit.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws