Sky Sports-analist noemt Wolff de beste leider: 'Hij inspireert het team' Opinie
Opinie

Sky Sports-analist noemt Wolff de beste leider: 'Hij inspireert het team'

Sky Sports-analist noemt Wolff de beste leider: 'Hij inspireert het team'

Verslaggevers David Croft en Ted Kravitz hebben in de podcast van Sky Sports F1 teruggeblikt op de prestaties van Mercedes-teambaas Toto Wolff in 2023. Waar commentator David Croft denkt dat Mercedes haar tweede plek vooral te danken had aan het sterke coureursduo, is pitreporter Kravitz van mening dat Wolff nog altijd de beste leider is van de tien teambazen in de Formule 1.

Wolff sloot in 2013 aan bij Mercedes, en had over de timing niks te klagen, want een jaar later zorgde de introductie van de hybride motoren ervoor dat Mercedes lange tijd domineerde in de Formule 1. In 2021 had Mercedes voor het eerst weer serieuze concurrentie, waarbij Max Verstappen de wereldtitel veroverde, en sinds de nieuwe aerodynamische reglementen in 2022 pakte het Duitse team nog maar één Grand Prix-overwinning.

Wolff mag Hamilton en Russell danken

Afgelopen seizoen won Mercedes zelfs voor het eerst sinds 2011 helemaal geen race meer, en dat bracht Wolff volgens Croft in een andere positie. 'We hebben dit jaar een andere kant van Toto Wolff gezien dan in de vorige jaren, omdat ze nu twee jaar op rij eigenlijk niks gewonnen hebben', vertelt de commentator, die de oorzaak bij de conceptkeuze legt. 'Ik weet niet wat de denkwijze was voor ingang van dit seizoen, maar iets weerhield Mercedes ervan om een ander concept te adopteren. Iets weerhield Mercedes van datgene dat enorm voor de hand lag, namelijk hun concept vervangen. Ze begonnen het seizoen weer met een auto die niet zo goed was als waar ze op gehoopt hadden.'

Niet alles was negatief bij Mercedes, voegt Croft toe. 'Toegegeven, Wolff heeft actie ondernomen achter de schermen om de problemen aan te pakken, en ze zijn een andere richting ingeslagen', zo wijst de Brit met name op de upgrades die in Monaco geïntroduceerd werden. 'Daarnaast hebben ze beide coureurs contractverlengingen gegeven, en dat was wat mij betreft een enorm pluspunt.'

'Ze zijn ook tweede geëindigd in het constructeurskampioenschap, maar zonder Lewis Hamilton en George Russell - die samen een van de sterkste coureursduo's vormen op de grid, als het niet al het sterkste koppel is - waren ze denk ik niet tweede geëindigd', vermoedt Croft. 'Verdiende die auto de tweede plek? Waarschijnlijk niet. Is dit het Mercedes dat we uit het verleden kennen? Absoluut niet! Wat kan Wolff doen om de gloriedagen van Mercedes te doen herleven?' vraagt Croft zich dan ook af.

Kravitz prijst leiderschap van Wolff

Collega Kravitz richt zich in eerste instantie toch vooral op de positieve punten van Wolff. 'Als we het over leiderschap hebben, is dat het enige criterium waarop ik Wolff bovenaan heb gezet', zegt Kravitz. 'Als het aankomt op leiderschap, en richting geven, en op het inspireren van het team, denk ik nog steeds dat hij de beste leider is', zegt de pitreporter, die Wolff dus ook boven Christian Horner en Frédéric Vasseur plaatste.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

toto wolff christian horner mercedes red bull racing f1 gp miami 2023
Ted Kravitz vindt Toto Wolff de beste leider in de Formule 1.

'Mercedes zou zonder Wolff de afgrond induiken. Hij straalt leiderschap uit', vindt Kravitz. 'Misschien is dat het gevolg van de titels die ze in het verleden gewonnen hebben, maar ik heb hem nog steeds op één staan bij leiderschap. Hij houdt de coureurs tevreden, en hij houdt een aantal geweldige sponsoren op de auto. Het helpt natuurlijk dat hij deel uitmaakt van een autofabrikant.' Bij andere criteria weet Wolff Kravitz minder te overtuigen. 'Bij de media en sponsoren heb ik Toto derde gezet, en als het op HR aankomt, heb ik hem vierde geplaatst, vanwege de situatie met Mike Elliott en James Allison. Qua technische prestaties heb ik hem gezet waar de auto stond, op de tweede plek.'

Wolff wordt wel aangepakt op zijn reactie op de teleurstellende seizoenstart. 'Het enige negatieve punt aan Toto is hoe makkelijk hij het concept van de auto publiekelijk in de prullenbak gooide na de eerste kwalificatie in Bahrein. Hij had als leider kunnen zeggen dat ze voor het Red Bull-concept konden gaan, maar om wat voor reden dan ook heeft hij dat niet gedaan. Hij heeft het zelf goedgekeurd, en ik weet nog heel goed hoe hij toen reageerde. Hij zei: deze auto is slecht. Dit was na de kwalificatie van de eerste race, niet eens na de race! Om meteen het hele concept al in de prullenbak te gooien, geeft mij het idee dat hij toen niet de kalme, rustgevende Toto was die we kennen', concludeert Kravitz.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws