Wat is Viaplay, het medium dat de Nederlandse F1-rechten in handen krijgt? Formule 1
Formule 1

Wat is Viaplay, het medium dat de Nederlandse F1-rechten in handen krijgt?

Wat is Viaplay, het medium dat de Nederlandse F1-rechten in handen krijgt?

Recentelijk is duidelijk geworden dat Ziggo Sport na 2021 haar Formule 1-uitzendrechten kwijtraakt. Volgens Olav Mol is het Nederlandse telecomconcern overboden door een internationale concurrent, en de actuele berichtgeving doet sterk vermoeden dat deze concurrent Viaplay is. Wat is Viaplay precies en wat zijn de gevolgen van deze rechtenwijziging voor de Nederlandse Formule 1-fans? F1Maximaal zocht het uit.

Viaplay is een streamingdienst in het bezit van Nordic Entertainment Group (NENT). Dit Scandinavische bedrijf is naar alle waarschijnlijkheid de winnaar van de strijd om de televisierechten van de Formule 1 voor de Nederlandse markt, hoewel een bevestiging nog op zich laat wachten. De streamingdienst maakt onderdeel uit van Viasat World, een satelliet en telecombedrijf dat wereldwijd opereert, maar vooral in Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland actief is.

Het bedrijf biedt een grote hoeveelheid aan entertainment aan, waaronder films, series en diverse sporten zoals voetbal, golf, ijshockey en motorsport. Viaplay, de Zweedse tak van het bedrijf waar de Formule 1-rechten komen te liggen, heeft specifiek de uitzendrechten voor voetbal in handen van de Champions League in de operationele regionen, evenals de Britse Premier League en de Duitse Bundesliga. Andere in Europa minder populaire sporten die het platform aanbiedt, zijn UFC en NFL, evenals European Tour golf.

Viaplay is zoals gezegd dus voornamelijk operationeel in Scandinavië, maar ook in Finland, IJsland, Litouwen, Letland en Estland wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de streamingdienst. Voorlopig is Viaplay dus nog niet afgestemd op Nederland, maar daar zou verandering in kunnen komen als ze zich tot de Nederlandse markt willen richten. Met het aantrekken van de Formule 1-rechten hebben ze in ieder geval al een flinke stap in de Nederlandse televisiemarkt gezet, waar Ziggo Sport tot 2021 exclusieve uitzendrechten had voor de sport.

Wat zijn de plannen van Viaplay?

Wat is precies het plan van Viaplay, of beter gezegd moederbedrijf Nordic Entertainment Group? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Er is gesuggereerd dat het platform de rechten van de Formule 1 opgekocht heeft en deze op haar beurt dan weer wil doorverkopen aan een Nederlandse zender, maar voorlopig valt dit verhaal niet te bevestigen en niet te ontkennen. Of Ziggo Sport dan een partij zou zijn die interesse heeft in een dergelijke constructie, moet nog blijken. Ook Veronica wordt genoemd als potentiële partner van de nieuwe rechtenhouder.

Wat houdt dit in voor Nederlandse F1-kijkers?

Er zijn twee mogelijke scenario's die kunnen ontstaan nu duidelijk is dat Ziggo Sport de rechten kwijtgeraakt is. Allereerst zou Viaplay middels een bestaand Nederlands netwerk de sport aan kunnen bieden. Een van de huidige televisiezenders zou dan dus een overeenkomst aangaan met het bedrijf, waarna zij de Nederlandse markt kunnen bedienen. In dit geval zal de Formule 1 beschikbaar blijven voor het Nederlandse publiek. Als Ziggo de deal aangaat dan worden de F1-sessies nog steeds uitgezonden via Ziggo. Als een andere zender de samenwerking aangaat (zoals Veronica, red.) misschien wel via elke Nederlandse televisieprovider.

Het alternatieve scenario is dat Viaplay de F1-beelden binnenshuis houdt. Dat zou betekenen dat Nederlandse Formule 1-fans een Viaplay- of F1TV-abonnement af moeten sluiten om toegang te krijgen tot de Formule 1-sessies. Denk hierbij aan de race en de kwalificatie, maar ook aan de vrije trainingen, die nu meestal op het open kanaal van Ziggo te volgen zijn. Al deze sessies zouden dan dus achter slot en grendel komen te zitten, wat de Nederlandse kijker zou forceren om een abonnement af te sluiten naast het gebruikelijke televisie abonnement. Vermoedelijk een scenario waarin Ziggo klanten kwijt gaat raken.

Wat kost Viaplay en wat kost F1TV?

Voor de Nederlandse F1-kijkers zou dit laatste scenario inhouden dat een Viaplay-abonnement of een F1TV-account een vereiste wordt. Voor een Viaplay-abonnement betaal je volgens informatie van de website zelf 449 Zweedse kroon - ruwweg 45 euro per maand. Houd er rekening mee dat zo'n abonnement je echter ook allerlei films, series en andere sporten oplevert, zoals hierboven vermeld. Een abonnement afsluiten enkel voor de Formule 1 lijkt nu geen optie, wellicht dat daar in de toekomst verandering in komt.

Het alternatief is een F1TV-account. Een F1TV Pro-account, waarmee je alle sessies van de Formule 1, Formule 2, Formule 3 en Porsche Supercup live kan volgen, kost zo'n 65 euro per jaar. Sluit je een maandabonnement af dan kost het ongeveer 8 euro per maand. Wanneer je voor deze optie zou kiezen, krijg je dus geen toegang tot alle entertainment die Viaplay wel aanbiedt, maar betaal je alleen voor de Formule 1-sessies. Voor de pure racefanaat lijkt dit dus de betere optie, maar wel onder voorwaarde dat NENT de rechten niet doorverkoopt naar een van Nederlandse televisiezenders.

Chris Woerts bij VI met details over vertrek F1-rechten bij Ziggo

Continu op de hoogte blijven van de Formule 1? Download onze app: IOS of Android.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws