'We moeten niet vergeten dat Verstappen in Abu Dhabi de titel won vanwege de pitmuur' Formule 1
Formule 1

'We moeten niet vergeten dat Verstappen in Abu Dhabi de titel won vanwege de pitmuur'

'We moeten niet vergeten dat Verstappen in Abu Dhabi de titel won vanwege de pitmuur'

La Gazzetta dello Sport heeft drie oud Ferrari-werknemers gevraagd om hun perspectief op de Grand Prix van Monaco 2022. Coureur Gerhard Berger, voormalig sportief directeur Cesare Fiorio en coureur Eddie Irvine hebben alle drie het spektakel in de Monegaskische straten meegekregen, en vinden dat Ferrari onterecht bekritiseerd wordt. Het was niet Ferrari dat enorme tactische fouten beging, maar vooral Red Bull Racing dat uitstekend handelde in een lastige situatie, wordt gesteld.

Allereerst is Berger aan het woord. In de jaren '80 en '90 kwam hij voor de illustere Italiaanse renstal uit. Berger wordt voorgelegd of Ferrari het heeft laten liggen, en of dit te maken heeft met het feit dat ze de vanaf poleposition gestarte Charles Leclerc hoe dan ook vooraan wilden krijgen. Berger meent niet dat er sprake was van een voorkeur voor één van de twee rijders: 'Dat zou niet sportief geweest zijn.'

'Na zeven ronden droomt Sainz terecht nog van het wereldkampioenschap en hij ligt niet ver van de top. Cijfer hem niet weg', beargumenteert de Oostenrijker. 'Ferrari wordt te erg bekritiseerd voor haar tactische fout van afgelopen zondag. We moeten Mattia Binotto eigenlijk feliciteren voor de sterke auto die hij op het circuit heeft weten te zetten, dat hadden we enkele maanden geleden niet verwacht.'

'Ze hebben zich hersteld, en in Monaco was de Ferrari de betere bolide. Een tweede en vierde plek is geen ramp', aldus de 62-jarige Berger. In 2020 kende Ferrari een dramaseizoen met een zesde eindklassering als gevolg. De progressie die ze sindsdien geboekt hebben, is erg groot, en juist daar kijkt de oud Formule 1-coureur naar.

'Ferrari niet slecht, maar Red Bull vooral erg goed'

Fiorio, actief voor het team uit Maranello van 1989 tot en met 1991, stelt dat Ferrari niet per se slecht handelde in Monaco, maar simpelweg haar meerdere moest erkennen in het strategisch superieure Red Bull: 'Ik denk dat Red Bull over het algemeen wat kundiger reageert op verrassingen gedurende de races. We moeten niet vergeten dat Verstappen in Abu Dhabi de titel won vanwege de pitmuur. Red Bull heeft in dat opzicht een streepje voor op Ferrari.'

Irvine ziet vooral pech voor Sainz en Leclerc

Irvine, die jaren plaatsnam naast Michael Schumacher bij Ferrari, denkt dat Red Bull sowieso op strategisch gebied de touwtjes al in handen had in Monte Carlo, en stelt dat het verlies van de zege ook vrij ongelukkig was. 'Zo'n pitstopfase is makkelijker uit te spelen als je aan het jagen bent. Met name in de omstandigheden die zich afgelopen wedstrijd voordeden', meldt hij.

'We moeten echter niet vergeten dat als Carlos Sainz geen achterliggers tegen was gekomen, hij de wedstrijd gewonnen had. Ik denk dat het vooral pech was. Natuurlijk moet men nauwkeurig kijken naar wat er gebeurd is en zorgen dat het niet nogmaals gebeurt. Het is zonde om niet te winnen met de auto die ze hebben', concludeert hij. Sainz werd in zijn out-lap opgehouden door een Williams, waarna hij Sergio Pérez voor zich het circuit op zag komen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws