Windsor denkt dat Newey veel meer kan dan toveren: 'Hij kan alles' Formule 1
Formule 1

Windsor denkt dat Newey veel meer kan dan toveren: 'Hij kan alles'

Windsor denkt dat Newey veel meer kan dan toveren: 'Hij kan alles'

Adrian Newey is niet alleen een topontwerper die de wetboeken van de aerodynamica van voor tot achter uit zijn hoofd kan opdreunen, hij begrijpt het ontwerp van de auto en de motor volledig. Dat is wat hem volgens Peter Windsor zo bijzonder en compleet maakt. De Brit wijst aan dat Newey niet kan toveren, hij kan veel meer.

Sinds donderdagmiddag gaat het alleen maar over het mogelijke vertrek van Newey bij Red Bull Racing. Momenteel is er niet veel meer duidelijk geworden over de situatie. Het enige wat wel zeker lijkt, is dat Newey, mochten de geruchten kloppen, vanwege zijn gardening leave pas in 2027 aan de slag kan bij een ander team, en dus pas in 2028 echt invloed uit kan oefenen op de bolide die dat team op het asfalt wil zetten. Newey is dan 69 jaar oud. Ook al zijn het nog slechts geruchten, de concurrentie ligt op de loer om de topontwerper los te weken en binnen te halen.

'Newey kan de luchtstromen van de auto visualiseren, waarschijnlijk wel. Ik zeg niet dat andere aerodynamici dat niet kunnen, maar Adrian is gewoon een zeer praktisch, logisch persoon', begint Windsor tijdens de livestream op zijn YouTube-kanaal. 'Het verschil tussen Adrian en de anderen is, naar mijn mening, dat hij een complete racer is. In de zin dat hij een auto in de pitstraat kan runnen, hij kan eigenlijk vrij goed rijden', vervolgt de Brit. 'En daarnaast begrijpt hij de aerodynamica, het ontwerp van de auto, en de thermische efficiëntie van de motoren en hoe je zo'n motor ontwerpt. Dus hij kan alles doen.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

adrian newey red bull racing f1 testing bahrein 2023
Windsor beschrijft Newey als een complete ingenieur. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images).

Windsor geniet van de dominantie van Verstappen en Red Bull

Neweys meest recente meesterwerk is de RB20, waarin Max Verstappen momenteel al vier zeges in vijf races heeft behaald. De Nederlander lijkt onoverwinnelijk te zijn, en hij voelt zich nog meer op zijn gemak in de bolide dan vorig jaar het geval was, toen hij negentien zeges behaalde. 'Adrians hele leven wordt een beetje beperkt door het regelboek dat elk jaar groter wordt', gaat Windsor verder. Net als Neweys rode notitieboek, dat hij elke keer bij zich heeft. 'Ik denk dat hij gewoon net zoveel houdt van de praktische kant als van het tekentafel- en windtunnelwerk.'

Newey is zelf niet zo enthousiast over de aankomende regelwijziging. Hij was het er, net als Verstappen, niet mee eens dat de motorregels eerst bepaald werden, en dat de chassisregels nog besproken moeten worden. Het chassis van Red Bull is momenteel echter uitstekend, dus er wordt verwacht dat het chassis in ieder geval goed zal zijn onder het 2026-reglement. Zet de dominantie van Red Bull zich dan voort? 'Misschien wel ja, maar ik vind het helemaal niet saai. Ik geniet ervan om te zien hoe goed Red Bull dingen doet. Ik leer er eigenlijk elke keer van als ik een race kijk. Er is altijd wel iets te zien en te leren', aldus Windsor.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws