Windsor lyrisch over race op één set banden: 'Laatste keer waarschijnlijk voor Pirelli-tijdperk' Formule 1
Formule 1

Windsor lyrisch over race op één set banden: 'Laatste keer waarschijnlijk voor Pirelli-tijdperk'

Windsor lyrisch over race op één set banden: 'Laatste keer waarschijnlijk voor Pirelli-tijdperk'

De crash tijdens de eerste ronde van de Grand Prix van Monaco zorgde voor een unicum: bijna alle coureurs legden een Grand Prix-afstand af op één set banden. Formule 1-analist Peter Windsor geeft toe dat de race soms één lange optocht van auto’s leek, maar is toch erg onder de indruk. ‘Dit is de eerste keer dat we deze situatie meemaken’, vertelt hij tijdens de race-analyse op zijn YouTube-kanaal.

‘Ik weet niet in hoeverre het publiek ervan op de hoogte was dat zo’n Pirelli-band het een hele Grand Prix kan volhouden’, vraagt Windsor zich hardop af. Ook zelf heeft hij wel eens nagedacht over of dit tot de mogelijkheden behoorde met de huidige Pirelli-banden. ‘Zou het niet geweldig zijn als Pirelli een band kan produceren die het een hele Grand Prix volhoudt, zeiden we wel eens. Er is geen reden om dat te doen, want volgens de regels moet je minstens een keer van banden wisselen’, relativeert hij zijn eigen woorden meteen, om vervolgens ook daar weer iets tegenin te brengen. ‘Maar die regel is er eigenlijk om ervoor te zorgen dat Pirelli dit niet hoeft te doen’, aldus de analist.

‘Het zou de race ook een stuk spannender moeten maken’, blijft hij bij het onderwerp van de verplichte pitstop tijdens de Grand Prix. ‘Hier hebben we een voorbeeld van hoe dit het racen langzaam maakt, als je het nog racen kunt noemen’, laat hij zich toch enigszins kritisch uit. De Brit haalt aan dat de bandenfabrikant voor elke race een ideale pitstopstrategie uitwerkt. ‘Voor elke Grand Prix geeft Pirelli de teams gedetailleerde informatie gebaseerd op hun data. Maar in een situatie als deze, met een rode vlag tijdens de eerste ronde, weten die banden het dan een hele Grand Prix te overleven?’

Op een ander circuit was het niet gelukt

Windsor is van mening dat dit enkel gelukt is omdat het Monaco is. ‘Het enige circuit waarvan ik denk dat Pirelli gezegd heeft dat het mogelijk is, is Monaco. Misschien lukt het op Baku ook’, voegt hij er nog aan toe. Een situatie als deze doet zich echter zelden voor, weet ook de analist. ‘De laatste keer dat er een hele Grand Prix zonder pitstops werd gereden op een droge band, was waarschijnlijk voor het Pirelli-tijdperk’, zegt Windsor. De Brit zegt enorm te hebben genoten van de race, ondanks dat meerdere coureurs hebben aangegeven dat ze het vooral saai vonden dat er weinig gebeurde. ‘Dit is de eerste keer dat we zo’n situatie hadden. Het is geweldig’, is de analist van mening.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws