Wist Je Dat | In 2022 stonden Verstappen, Leclerc en Pérez slechts twee keer gezamenlijk op het podium Formule 1
Formule 1

Wist Je Dat | In 2022 stonden Verstappen, Leclerc en Pérez slechts twee keer gezamenlijk op het podium

Wist Je Dat | In 2022 stonden Verstappen, Leclerc en Pérez slechts twee keer gezamenlijk op het podium

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek 'Wist je Dat' licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Dit keer staat in het teken van de top drie coureurs van het afgelopen seizoen. Max Verstappen, Sergio Pérez en Charles Leclerc eindigden namelijk slechts twee keer samen in de top drie en ook de andere podiumklanten wisselden elkaar veel af.

In het 2022-seizoen stonden er slechts zeven coureurs op het podium, waarvan Lando Norris alleen bij de Grand Prix van Emilia-Romagna in Italië. Verder eindigden er dus slechts zes coureurs consistent in de top drie, wat zou suggereren dat setjes van drie vaak samen op het podium eindigden. Echter is dat niet het geval. De drie coureurs die afgelopen seizoen het beste scoorden, Verstappen, Leclerc en Pérez, stonden slechts twee keer samen op het podium.

Het trio bestaande uit twee Red Bull Racing-coureurs en één Ferrari-coureur stond alleen in Japan en Abu Dhabi in die combinatie op het podium. Verstappen beide keren op het hoogste treetje en Pérez en Leclerc allebei een keer op de tweede en derde positie. Dat is erg bijzonder als je bedenkt dat Verstappen alleen al zeventien podiums heeft behaald in 2022. Pérez en Leclerc hebben evenveel podiums, namelijk elf, en daarmee heeft het drietal gezamenlijk 39 podiums in 22 races.

Veel verschillende trio's op het podium

Ook de andere trio’s die het afgelopen seizoen het podium betraden, zijn erg divers. Zes andere drietallen stonden twee keer samen op het podium, waar de regerend wereldkampioen allemaal deel van uitmaakt. De Nederlander eindigde met George Russell & Leclerc, Lewis Hamilton & Russell, Pérez & Carlos Sainz, Leclerc & Hamilton, Pérez & Russell en Leclerc & Sainz twee keer in de top drie.

De keren dat Verstappen niet op het podium stond, wat slechts vijf races was, bestond het podium telkens uit een ander trio. Het hoogste aantal podiums met dezelfde coureurs is in 2022 daarom slechts twee. In de onderstaande tabel zijn alle podium-trio's van het afgelopen seizoen opgesomd. Hieruit blijkt dat de coureurs van de de drie teams Red Bull, Mercedes en Ferrari vaak kans maakten op het podium, maar dat Verstappen er duidelijk het meest te vinden was.

Drietal Gezamenlijk podium
Verstappen, Leclerc en Pérez Japan & Abu Dhabi
Verstappen, Hamilton en Russell Frankrijk & Hongarije
Verstappen, Leclerc en Russell Nederland & Italië (Monza)
Verstappen, Pérez en Sainz Monaco & België
Verstappen, Leclerc en Hamilton Oostenrijk & Verenigde Staten
Verstappen, Leclerc en Sainz Saoedi-Arabië & Miami
Verstappen, Pérez en Russell Spanje & Azerbaijan
Verstappen, Hamilton en Pérez Mexico
Leclerc, Pérez en Russell Australië
Leclerc, Sainz en Hamilton Bahrein
Verstappen, Pérez en Norris Italië (Emilia Romagna)
Verstappen, Sainz en Hamilton Canada
Sainz, Pérez en Hamilton Groot-Brittannië 
Pérez, Leclerc en Sainz Singapore
Russell, Hamilton en Sainz Brazilië

Een sterker trio dan de Mercedes-mannen en Verstappen was er niet

Het grote aantal verschillende trio's op het podium was anders in eerdere jaren, met de dominantie van Mercedes. Hamilton en Valtteri Bottas hebben in die periode wel twintig keer gezamenlijk met Verstappen op het podium gestaan, wat overigens de meeste top drie finishes zijn met dezelfde coureurs. Zo stonden de drie mannen in 2021 samen zeven keer op het podium en dat terwijl het aantal coureurs dat dat seizoen het podium betrad een stuk meer was dan in 2022. Maar liefst dertien coureurs eindigden dat jaar in de top drie, bijna het dubbele van afgelopen seizoen.

Het trio Verstappen, Hamilton en Bottas was het vaakst op het podium te vinden in de Formule 1
Het trio Verstappen, Hamilton en Bottas was het vaakst op het podium te vinden in de Formule 1

De twee Mercedes-mannen Hamilton en Nico Rosberg stonden samen met voormalig Red Bull- en Ferrari-coureur Sebastian Vettel ook vaak samen op het podium. Zij volgen het eerder benoemde trio op in de statistieken en eindigden veertien keer samen op het podium. Vettel, Mark Webber en Fernando Alonso maken de top drie in dit rijtje compleet, want zijn stonden tussen 2009 en 2013 dertien keer gezamenlijk op het podium.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws