Wist Je Dat | 2022 kende met slechts zeven podiumklanten een uitzonderlijk seizoen Formule 1
Formule 1

In ieder Formule 1-seizoen zijn er interessante statistieken en dat is in 2022 niet anders. In de rubriek 'Wist je Dat' licht F1Maximaal een aantal van deze statistieken uit. Dit keer staat in het teken van de podiumklanten van dit seizoen. Dat waren er namelijk slechts zeven, waarvan zes van dezelfde drie teams.

De coureur die in 2022 het vaakst het podium betrad, is zonder verrassing Max Verstappen. De coureur die dit jaar zijn tweede titel pakte, stond maar liefst zeventien keer op het podium, waarvan vijftien keer op het hoogste treetje. Dat betekent dat de Nederlander slechts vijf keer niet in de top drie eindigde. Twee momenten waren begin dit jaar, toen de coureur in Bahrein en Australië vroegtijdig moest afhaken, vanwege problemen met zijn auto. Verder werd hij zevende in Groot-Brittannië, waar zijn wagen kuren had, zevende in Singapore en zesde in Brazilië.

Na Verstappen hebben zijn teamgenoot Sergio Pérez en Ferrari-coureur Charles Leclerc de meeste podiums behaald. Beiden eindigden elf keer in de top drie. De Monegask won daarvan drie races en de coureur die uitkomt voor Red Bull Racing wist twee overwinningen te pakken. De twee mannen hielden het tot het einde spannend wat betreft wie ervandoor zou gaan met de tweede plaats in het kampioenschap. Leclerc wist de coureur uit Guadalajara te verslaan met slechts drie punten verschil. Dat is tevens het kleinste verschil tussen coureurs in de top tien dit seizoen.

Consistentie wint van meerdere uitschieters

De laatst overgebleven coureur van de twee topteams van 2022 is Carlos Sainz. Hij wist negen keer op het podium te belanden, waarvan één keer op het bovenste treetje. In Groot-Brittannië won de Spanjaard zijn eerste Grand Prix in de Formule 1. Ook Lewis Hamilton stond negen keer op het podium, maar de Mercedes-coureur won voor het eerst in zijn carrière geen race in een seizoen. Wel eindigde hij vijf keer op de tweede positie, waarvan vier keer achter Verstappen en één keer achter zijn teamgenoot George Russell.

De Brit, die zijn eerste jaar bij Mercedes erop heeft zitten, stond acht keer op het podium, maar wist in Brazilië wel te winnen. Voornamelijk dankzij zijn consistentie kon de 24-jarige zijn teamgenoot en Sainz verslaan in het kampioenschap. Tijdens negentien van de 22 races eindigde hij in de in de top vijf. In Groot-Brittannië kwam de Brit niet over de finish, dankzij een ongeluk in de eerste ronde en in Singapore en Japan viel hij ook buiten de top vijf.

Best of the rest-coureur Norris is vreemde eend in de bijt

Als vreemde eend in de bijt eindigde Lando Norris één keer op de derde positie. De McLaren-coureur wist het beste uit de auto te halen en stond daardoor in Imola op het podium. De jonge Brit scoorde het hele jaar goed. Hij eindigde zeventien hoofdraces in de punten en scoorde in Brazilië tijdens de Sprint ook twee punten, wat dus eigenlijk zijn achttiende weekend met punten is. Dat terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo slechts zeven keer een Grand Prix-weekend met punten verliet. Norris eindigde met zijn goede prestaties als zevende in het kampioenschap en in het 2022-seizoen dus als best of the rest.

F1-coureurs op het podium

Dat er zo weinig coureurs op het podium staan, komt niet vaak voor. In deze eeuw zijn er nog geen enkele keer minder dan zeven coureurs op het podium geëindigd in één seizoen. Sinds 2000 is het slechts vijf keer eerder voorgekomen dat er maar zeven coureurs op het podium stonden. In die periode stonden Verstappen, Hamilton en Valtteri Bottas het vaakst samen op het podium. Het trio eindigde maar liefst twintig keer samen in de top drie.

In totaal zijn er 215 coureurs die in de Formule 1 op het podium hebben gestaan, waarvan 148 meer dan één keer. Hamilton staat in het lijstje bovenaan met 191 top drie-plaatsen. Daarmee heeft hij echter niet het grootste percentage van keren op het podium in verhouding tot deelnamen. Dorino Serafini nam in 1950 deel aan de Grand Prix van Italië en eindigde als tweede. Gezien dat zijn enige race is die hij ooit reed in de koningsklasse, heeft hij een podiumpercentage van honderd procent.

De enige twee andere coureurs die in verhouding tot hun aantal deelnamen vaker op het podium stonden dan Hamilton zijn Luigi Fagioli, die zes van zijn zeven races in de top drie eindigde, en Juan Manuel Fangio, die met 35 podiumplaatsen een percentage van iets meer dan 68 procent heeft. Hamilton volgt, want met meer dan 61,5 procent op het podium van zijn 310 races, is hij in ieder geval van deze eeuw de duidelijke winnaar.

Mercedes niet weg te denken uit de 21e eeuw

Dit was het dominantste seizoen van Red Bull wat betreft podiums. Het Oostenrijkse team wist 28 top drie-plaatsen te behalen. In 2016 was het echter Mercedes die de meeste podiumplaatsen van een Formule 1-team in één seizoen wist te behalen. Met coureurs Hamilton en Nico Rosberg stond het team 33 keer op het podium. De Duitse renstal is duidelijk de dominantste deze eeuw, want het team vult ook de tweede, derde en vierde plek met meeste podiums in een seizoen. Ferrari volgt met de meeste keren op een podium in 2004 met een aantal van 29, met coureurs Michael Schumacher en Rubens Barrichello.