Wolff boos over beslissingen stewards: 'Diplomatie is na vandaag voorbij' Formule 1
Formule 1

Wolff boos over beslissingen stewards: 'Diplomatie is na vandaag voorbij'

Wolff boos over beslissingen stewards: 'Diplomatie is na vandaag voorbij'

Toto Wolff is niet blij met de beslissingen van de stewards tijdens het Braziliaanse Grand Prix-weekend. Mercedes en Lewis Hamilton incasseerden tijdens het weekend verschillende straffen, waaronder een diskwalificatie op vrijdag. Wolff is het daar niet mee eens, meldt The Guardian. De Oostenrijker zegt zelfs de diplomatie te gaan laten varen op dit gebied. Mogelijk wordt Max Verstappen achteraf alsnog bestraft voor zijn verdedigende actie tegen Hamilton, als de stewards daar reden toe zien.

Voor Mercedes was het, qua straffen, inderdaad geen makkelijk weekend. Lewis Hamilton werd uit de resultaten van de vrijdagkwalificatie gehaald vanwege de DRS op zijn wagen, die 0,2 millimeter te ver opende. Een verdedigende actie tijdens de race van Max Verstappen werd genoteerd, maar niet onderzocht. Na de race incasseerde Hamilton 5000 euro boete, nadat hij zonder zijn gordels om terug naar de pits reed.

Wolff vat de tegenslagen van zijn team beeldend samen: ‘We hebben gewoon veel, heel veel klappen in het gezicht gehad dit weekend.’ Hij is niet onder de indruk van de beslissingen die de wedstrijdleiding gemaakt heeft in Brazilië. ‘Het waren beslissingen die allebei de kanten op hadden kunnen vallen.’ De gevolgen van de straffen – met name de diskwalificatie op vrijdag – hadden groot kunnen zijn, al had Hamilton uiteindelijk alsnog de snelheid om de Grand Prix te winnen.

‘Diplomatie is na vandaag voorbij’

Volgens Mercedes was de DRS van Hamiltons W12 alleen illegaal vanwege schade die de auto op de baan had opgelopen. Daarom vond het team een straf niet gerechtvaardigd, laat staan een diskwalificatie. Wolff is dus niet tevreden: ‘Ik ben er gewoon boos over, en ik zal mijn team en mijn rijders altijd blijven verdedigen.’ Daarbij kunnen de gemoederen hoog oplopen bij Wolff, die zich normaal gesproken tactisch uit bij de media. ‘Ik ben altijd erg diplomatisch geweest in hoe ik dingen bespreek, maar de diplomatie is na vandaag voorbij.’

Wordt Verstappen na de race nog bestraft?

Mercedes zou na de race nog een straf voor Max Verstappen kunnen aanvragen, meldt The Independent. Het gaat dan om de verdedigende actie van Max Verstappen in ronde 48, die door de stewards werd genoteerd, maar niet onderzocht. Volgens de FIA-reglementen mogen beslissingen worden herzien als er een ‘significant en relevant nieuw element is ontdekt, die destijds niet beschikbaar was’. Op het moment dat Verstappen de actie deed, werden alleen zijn onboards uitgezonden van de camera die achteruit kijkt. De beelden vooruit, waarop Verstappens stuur te zien is, zijn nog niet vrijgegeven. Met die beelden zou kunnen worden bepaald dat Verstappens verdedigende actie toch illegaal was.

In dat geval moet de Nederlander een straf incasseren. Een tijdstraf van vijf seconden zou hem achteraf nog terug laten vallen naar P3, tot achter Valtteri Bottas. Daarmee zou zijn voorsprong in het kampioenschap krimpen tot 11 punten. Als alternatief zou Verstappen een gridstraf kunnen krijgen in Qatar.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws