Wolff woedend op collega's: 'Duidelijk te ver gegaan' Formule 1
Formule 1

Wolff woedend op collega's: 'Duidelijk te ver gegaan'

Wolff woedend op collega's: 'Duidelijk te ver gegaan'

Toto Wolff heeft in een interview hard uitgehaald naar zijn collega-teambazen. De topman van Mercedes is van mening dat zijn collega's vooral aan zichzelf denken en niet aan de Formule 1 in zijn geheel en beschuldigt hen zelfs van manipulatief gedrag. De Oostenrijker vindt dat de F1 gezamenlijk moet kijken naar een oplossing voor het porpoising, en dat het verhogen van de auto, zoals velen beweren, het probleem niet oplost. Niet alleen zijn team heeft namelijk problemen ziet hij, ook anderen hebben er last van.

Wolff zegt tegenover RaceFans dat teambazen te ver gaan in hun strijd tegen een oplossing voor porpoising. De Oostenrijker begrijpt dat de sport om competitie draait, maar het gaat te ver. 'Dit is een sport waarin je een concurrentievoordeel probeert te behouden of te behalen. Maar deze situatie is duidelijk te ver gegaan. Alle coureurs, minstens één in elk team, hebben gezegd dat ze pijn hadden na Baku, dat ze moeite hadden om de auto op de baan te houden of dat ze wazig zagen', zo stipt hij enkele gevolgen van het stuiteren aan.

Een groot aantal van zijn collega's zitten niet te wachten op regels vanuit de FIA en stellen dat teams die last hebben van het fenomeen, daar zelf maar een oplossing voor moeten bedenken, aangezien het sommige teams wel is gelukt. 'Teambazen die proberen te manipuleren wat er gezegd wordt om het concurrentievoordeel te behouden en proberen politieke spelletjes te spelen wanneer de FIA probeert met een snelle oplossing te komen om de auto's in ieder geval in een betere positie te brengen, is oneerlijk.'

Langs meerdere kanten wordt er door teambazen geroepen dat de teams die last hebben van porpoising de auto dan maar omhoog moeten zetten, maar Wolff denkt dat dit niets oplost. 'Het is niet alleen door de auto's omhoog te zetten, want de auto's omhoog zetten lost de stijfheid van de inherente karakteristiek, van de aerodynamische eigenschappen, niet op', aldus de teambaas van Mercedes, die dus niet alleen de rijhoogte als het probleem ziet, maar nog meer blokkades op de weg ziet om het probleem op te lossen.

Fundamenteel probleem van de F1

Velen denken dat de teambaas van Mercedes dit soort uitspraken alleen doet omdat zijn team er het meeste last van heeft, maar dit ontkent hij. De problemen zijn er immers niet alleen bij Mercedes. 'Ik heb het niet alleen over Mercedes, alle auto's hadden op de een of andere manier te lijden in Baku en doen dat hier nog steeds vanwege de stijfheid. Alle wagens stuiteren, hoe je het ook wilt noemen. In feite is het een gezamenlijk probleem dat we in de Formule 1 hebben', aldus Wolff, die wel begrijpt dat er getwijfeld wordt aan zijn oprechtheid om de gehele F1 vooruit te helpen. 'Natuurlijk zullen mensen zich afvragen of mijn standpunt oprecht is of niet.'

De Oostenrijker denkt echter dat het een fundamenteel probleem van de sport is, en dus niet alleen van zijn eigen renstal. 'Het is een fundamenteel ontwerpprobleem dat opgelost moet worden. Er zullen langetermijneffecten zijn die we niet eens kunnen beoordelen. Maar op elk moment is dit een veiligheidsrisico', zo vindt hij. Het is dan ook sneu dat verschillende teambazen deze risico's niet willen inzien en vooral aan hun eigen renstal denken. 'En om dan te komen met kleine manipulaties op de achtergrond of gefluister of het briefen van de coureurs is gewoon zielig.'

Niet alleen probleem van Mercedes

Wolff herhaalt nog maar eens dat het echt niet alleen het probleem van zijn team is, want zelfs bij Red Bull Racing was er een klagende coureur, zo stelt hij. 'Het is niet alleen ons probleem, wanneer een Red Bull-coureur zegt dat je 300 kilometer per uur haalt, dat is wanneer het probleem zich voordoet, en met deze problemen 'kun je zelfs je zicht verliezen bij het remmen of de auto niet goed kunnen positioneren', zei Perez'', zo meent de teambaas van Mercedes.

Niet alleen bij Sergio Pérez, nog veel meer coureurs hebben geklaagd over het probleem waar de F1 momenteel mee kampt, zo meent Wolff. 'Dan luister je naar de woorden van Sainz, je luistert naar wat Riccardo heeft gezegd, je luistert naar wat Ocon heeft gezegd, Magnussen, ik weet niet wie, en onze beide coureurs. Dit is niet het probleem van een team', zo herhaalt hij. Het probleem zit echt in het ontwerp en moet dus structureel worden aangepakt. 'Dit is een ontwerpprobleem van grondeffect-auto's dat moet worden aangepakt voordat we een situatie hebben, wat het ook is.'

Geen enkele twijfel bij de wedkantoren: ook in Canada zal Verstappen zegevieren! Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws