Zaffelli kritisch: 'Virtueel Circuit Zandvoort komt niet overeen met werkelijkheid' Formule 1
Formule 1

Zaffelli kritisch: 'Virtueel Circuit Zandvoort komt niet overeen met werkelijkheid'

Zaffelli kritisch: 'Virtueel Circuit Zandvoort komt niet overeen met werkelijkheid'

De week die oorspronkelijk in het teken had moeten staan van de Grand Prix van Nederland is vanwege de coronavirus-pandemie ongewoon doorsnee. Codemasters poogde de F1-fans te troosten door de eerste officiële beelden van Circuit Zandvoort uit de nieuwe F1-game de wereld in te slingeren.

Het is als vanzelfsprekend dat het een enorme opgave is om de werkelijkheid exact over te brengen naar een virtuele wereld. Daarom vroeg F1Maximaal zich af of de man verantwoordelijk voor het hernieuwde Circuit Zandvoort, Jarno Zaffelli van Studio Dromo, van mening is of het parkoers achter de Noord-Hollandse duinen een beetje tot zijn recht komt in het spel.

De aanstekelijk enthousiaste Zaffelli, die aangeeft de video meerdere malen analyserend te hebben bekeken, laat vrijwel direct vallen dat bepaalde dingen niet kloppen. 'Hoewel het nog een work in progress is, komen een aantal zaken niet overeen met de werkelijkheid', aldus de Italiaan.

Virtuele Circuit Zandvoort ontbreekt het aan 'drama'

'Het is mij vooral duidelijk dat de bochten beduidend minder dramatisch zijn vormgegeven dan het geval is in de echte wereld', concludeert Zaffelli. 'De oude, onaangepaste bochten zijn nagenoeg hetzelfde. Maar de Hugenholtzbocht, bijvoorbeeld, is in het echt veel steiler. In het spel komt de progressieve banking niet helemaal goed tot zijn recht, waardoor de bocht zelfs ietwat plat oogt. Dit terwijl de coureurs deze in het echt heel anders zullen ervaren.'

Om zijn punt te ondersteunen haalt Zaffelli, die het vernieuwde Zandvoort zelf ook aan de tand heeft gevoeld, de feedback van Max Verstappen voor de geest: 'Toen hij voor het eerst op het nieuwe circuit had gereden, zei hij tegen mij: ‘Wauw! Ik kon de apex van de bocht niet eens zien!’ Hetzelfde geldt voor bocht 11 en 12, de voormalige Audi S. Ook hier kun je de binnenkant van de bocht niet zien. Dat maakt het circuit zo’n grote uitdaging voor coureurs, heel veel bochten zijn blind.'

Het is met name het gebrek aan hoogteverschillen in het spel dat Zaffelli opmerkt. 'De links-rechtscombinatie van bocht 11 en 12, bijvoorbeeld, zal voor de coureurs in het echt veel uitdagender zijn. Als je in een normale auto zit, kun je hier namelijk al de apex van de linkerbocht niet zien. In een F1-auto zal je deze dus helemaal niet kunnen zien –– het is in feite een blinde knik', tekent Zaffelli aan.

Daarnaast zijn er ook naast de baan wat kleine onwaarheden te vinden. 'Neem bijvoorbeeld de grandstands in aanloop naar de eerste bocht, die hele duin is er tegenwoordig niet meer', merkt de Italiaan op.

Codemasters heeft hulp Studio Dromo niet ingeschakeld

Zaffelli, wiens Studio Dromo niet betrokken was bij de ontwikkeling van het virtuele Circuit Zandvoort, denkt wel te begrijpen waarom er een aantal zaken afwijken van de werkelijkheid. 'Codemasters heeft een overeenkomst met de organisatie van de Formule 1', legt Zaffelli uit.

De Italiaan vervolgt. 'Voor zover ik weet heeft Codemasters de data van Circuit Zandvoort al in een vroeg stadium verkregen van de FOM, nog voordat er überhaupt aanpassingen aan het circuit waren gedaan. Ik ga er van uit dat ze nog geen update hebben gekregen sinds het circuit is verbouwd. Dromo is daarvoor ook nog niet benaderd, al neemt dat niet weg dat we Codemasters graag willen helpen om het circuit op een zo realistisch mogelijke manier in het spel te krijgen.'

Ondanks het feit dat niet alles in overeenstemming is met de werkelijkheid, wil Zaffelli benadrukken dat de ontwikkelaars van het spel puik werk hebben geleverd. 'Ik ben enorm onder de indruk van wat Codemasters heeft gedaan met de graphics. De omgeving ziet er geweldig uit en ik verwacht dat het racen in het spel ook behoorlijk realistisch zal zijn. Als ze nog een aantal aanpassingen doen voor het spel wordt uitgebracht en in staat zijn de puntjes op de ‘i’ te zetten, dan zal het een geweldige ervaring worden voor de spelers.' (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Door: Harry Verolme

F1Maximaal podcast #1: Een start op de Red Bull Ring goed voor Verstappen?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws