Zondag GP Groot-Brittannië | Sainz pakt eerste zege terwijl schade Verstappens race de das om doet Formule 1
Formule 1

Zondag GP Groot-Brittannië | Sainz pakt eerste zege terwijl schade Verstappens race de das om doet

Zondag GP Groot-Brittannië | Sainz pakt eerste zege terwijl schade Verstappens race de das om doet

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie staat de zondag van de Grand Prix van Groot-Brittannië centraal.

Het raceweekend op Silverstone verliep niet helemaal zoals Red Bull Racing dat graag had gezien. Op vrijdagochtend viel de eerste vrije training letterlijk en figuurlijk in het water vanwege hevige regenval. De tweede vrije training was droog, maar Max Verstappen en Sergio Pérez konden niet helemaal harmoniseren met de RB18. Er waren wat kleine problemen met de auto, maar die waren verholpen op de zaterdag. Verstappen zette de snelste tijd neer en leek de favoriet voor de poleposition. Carlos Sainz was toch de man op zaterdag, de Spanjaard ging er met de poleposition vandoor. Ook Mercedes voelde zich lekker op het thuiscircuit van George Russell en Lewis Hamilton. De race zou ongetwijfeld spannend worden.

De horrorcrash van Zhou legde de race na de start direct volledig stil

Met Sainz op poleposition, Verstappen op P2 en Charles Leclerc op P3 beloofde de racestart al spannend te worden. De spanning bevond zich echter niet vooraan, maar wat verder naar achteren. Niet zo lang nadat de lichten uit waren gegaan en het veld vertrok, was er veel duw- en trekwerk gaande in het middenveld, waardoor Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou op de kop belandde en zo aardig wat meters over het asfalt en door het grind gleed. Hij vloog uiteindelijk achter de bandenstapel en kwam tussen de muur van rubber en het hek in. De coureur was gelukkig ongedeerd. Alexander Albon en Russell, die betrokken waren bij de crash, kwamen ook zonder kleerscheuren hun auto's uit.

De horrorcrash was zeker wel even schrikken. Zodra Russell uit zijn auto kwam, twijfelde hij er niet over om direct richting Zhou te rennen en te kijken of hij kon helpen. De situatie van de auto, tussen de bandenstapel en het hek, was dan ook verre van ideaal. 'Als er brand was uitgebroken dan was het heel lastig geweest', zei Zhou na afloop bij de internationale media. De halo bewees opnieuw dat het zijn werk had gedaan. Zonder het beschermde onderdeel betwijfelde de Chinese coureur of hij de crash zou hebben overleefd. Nadat Zhou voor wat checks naar het ziekenhuis moest, liet hij via zijn officiële kanalen weten dat het goed met hem ging en dat de halo zijn leven had gered.

Verstappen en Pérez met schade terwijl Ferrari de leiding weer pakt

Na een rode vlag van ongeveer 45 minuten werd de race hervat met een staande start. Pérez klopte na een aantal rondjes op de deur bij Leclerc, maar dat eindigde voor de Mexicaan in tranen. Hij moest in de vijfde ronde binnenkomen voor een nieuwe neus. Verstappen zat achter poleman Sainz aan en wist hem te pakken te krijgen. In het middenveld was het opnieuw raak, de twee AlphaTauri's kregen het met elkaar aan de stok. Yuki Tsunoda wilde zijn teamgenoot Pierre Gasly inhalen, maar de coureurs tikten elkaar aan.

Beide heren maakten een pirouette op de baan, waardoor ze hun posities in de top tien verloren. Gasly kon zijn auto uiteindelijk binnen zetten. Verstappen reed over wat carbonstukken van een AlphaTauri-bolide en hij vreesde dat hij een lekke band had. De Nederlander maakte in de twaalfde ronde een pitstop, en beide Ferrari's lagen nu weer voor hem en gingen aan de leiding. De Red Bull-coureur kwam op P6 terecht, maar was na een aantal rondes niet tevreden met de auto. Hij had schade opgelopen en het lukte hem niet om dichterbij de top vijf te komen.

Onderlinge frustraties bij Leclerc en Sainz als Hamilton de leiding pakt

Ondertussen was het vooraan bij de heren van Ferrari ook niet helemaal koek en ei. Leclerc had Hamilton achter zich en wilde graag dat Sainz hem voorbij liet of dat de Spanjaard wat meer ging pushen. 'Hij is mijn race aan het verpesten', liet Leclerc aan de pitmuur, die echter geen gehoor gaven aan de klaagzang van de Monegask, weten. Als een vorm van een oplossing besloot Ferrari om Sainz binnen te halen voor de harde band, waardoor Leclerc even vrije lucht had om bij Hamilton weg te rijden. Hoe dan ook was dit niet succesvol, aangezien Leclerc reed met een beschadigde voorvleugel.

Nog geen vijf ronden na de pitstop van Sainz werd de andere Ferrari-rijder ook binnengehaald, waardoor hij opnieuw achter de Spanjaard terechtkwam, met Hamilton nu aan de leiding voor het eerst tijdens het 2022-seizoen. Halverwege de race was het wel duidelijk dat de Brit niet de gehele race zijn snelheid zo hoog kon houden, waardoor hij in de 33ste ronde binnenkwam voor nieuwe banden. Twee rondes eerder werd Sainz gevraagd of hij nu toch wel aan de kant wilde gaan, waardoor Leclerc opschoof naar P2. De onderlinge frustraties bleven aanhouden, want later herinnerde Sainz de pitmuur eraan dat hij nu veel sneller zou zijn dan zijn teamgenoot. De Spanjaard was gefrustreerd over de beslissingen van zijn team, maar kwam uiteindelijk wel op de eerste plek terecht.

Het schitterende gevecht met drie man

Ondanks dat de race niet zo verliep als de Nederlandse kijker wellicht had gewild, werden de aanwezige fans en de kijkers thuis wel getrakteerd op een prachtig gevecht tussen de drie coureurs in de volgorde van Leclerc, Pérez en Hamilton. Pérez had na zijn vroege stop in de openingsfase van de race behoorlijk wat plekken goed weten te maken en de Mexicaan was aardig op stoom geraakt. Hij pakte Leclerc, die toen even terugviel en vervolgens direct Hamilton in zijn versnellingsbak had. Leclerc was vastberaden om zijn plek niet zomaar aan de zevenvoudig wereldkampioen af te staan, maar dat gebeurde uiteindelijk alsnog.

Toen Leclerc weer bij Pérez aanklopte en de twee het gevecht voortzetten, zag Hamilton zijn kans om beide coureurs in te halen. Onder luid gejuich van zijn thuispubliek stak de Brit Leclerc en Pérez voorbij. Dit was bijna de volgorde waarin de coureurs finishten, want later wist de Mexicaan Hamilton weer in te halen. Leclerc trok aan het kortste eind en eindigde op P4. Dit kwam niet alleen doordat hij het gevecht verloor, maar ook door de onduidelijke communicatie aan de pitmuur en de strategie die in het voordeel was van Sainz. De Spanjaard pakte zijn eerste zege van zijn carrière. Voor Sainz was het dus een heel goed weekend en voor Leclerc eentje om gauw te vergeten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws