Vrijdag GP Groot-Brittannië 2022 | De RB18 doet eigenwijs terwijl Ferrari er met de snelste tijd vandoor gaat Formule 1
Formule 1

Vrijdag GP Groot-Brittannië 2022 | De RB18 doet eigenwijs terwijl Ferrari er met de snelste tijd vandoor gaat

Vrijdag GP Groot-Brittannië 2022 | De RB18 doet eigenwijs terwijl Ferrari er met de snelste tijd vandoor gaat

De winterstop van de Formule 1 is officieel begonnen en dat betekent dat de fans van de sport lang moeten wachten op de eerstvolgende Grand Prix. Toch heeft de koningsklasse van de autosport weer een interessant seizoen achter de rug met mooie races, controverses en politieke spelletjes. F1Maximaal neemt u gedurende de lange periode zonder Formule 1-races mee langs de meest interessante Grand Prix-weekenden van 2022. In deze editie wordt de vrijdag van de Grand Prix van Groot-Brittannië belicht.

Na de race op het Canadese circuit in Montreal vertrok de Formule 1-paddock met alle hebben en houwen terug naar Europa. Het eerste raceweekend van juli werd vanzelfsprekend verreden op het circuit van Silverstone. Velen denken direct aan de dramatische Grand Prix van Groot-Brittannië van 2021, waar Max Verstappen in de muur belandde en Lewis Hamilton kon zegevieren. De zevenvoudig wereldkampioen scoorde tot 2022 dan ook altijd goed op het Britse circuit. Aangezien Mercedes in het 2022-seizoen niet de performance had om dichtbij Red Bull Racing te komen, maakte Verstappen absoluut kans op de overwinning.

Druk op de ketel bij Red Bull

Voorafgaand aan het raceweekend was Verstappen enthousiast om terug te keren naar het Britse Silverstone, al was hij zich er zeker van bewust dat alles goed zou moeten gaan om kans te maken op de overwinning. 'Ik heb er wel zin in om weer terug te gaan naar Silverstone', begon de tweevoudig wereldkampioen in een persbericht van de Oostenrijkse renstal. 'Er zijn daar veel fantastische fans en we zitten dan vlakbij onze fabriek in Milton Keynes. Na die stratencircuits is het wel fijn om even terug te keren naar een traditioneel circuit', zegt de Nederlander.

Aan de andere kant van de Red Bull-garage was de sfeer echter niet zo ontspannen. Sergio Pérez had niet bepaald een goed weekend in Canada, waardoor de Mexicaan graag zo snel mogelijk weer de baan op wilde om het recht te breien. In Q2 in Canada crashte de Red Bull-coureur en op de zondag was hij de eerste uitvaller van de race. 'Ik kom absoluut naar Silverstone met het verlangen om mijn fout te corrigeren', vertelt de viervoudig racewinnaar bij de internationale media. 'Dit weekend wil ik het goede gevoel in de auto weer terugkrijgen, en uiteindelijk weer op het podium komen. Ik heb heel hard gewerkt met het team. We zijn klaar voor een goed weekend', concludeert Pérez.

De VT1 van de Grand Prix van Groot-Brittannië 2022 viel letterlijk en figuurlijk in het water
De VT1 van de Grand Prix van Groot-Brittannië 2022 viel letterlijk en figuurlijk in het water

Ondanks dat beide coureurs er dus wel zin in hadden, waren ze amper op de baan te zien in de ochtend van de vrijdag. Het regende, waardoor weinig coureurs er iets voor voelden om de baan op te gaan. Verstappen meldde zich kort op het circuit, en ging na een installatierondje de pitstraat alweer in. De eerste vrije training op Silverstone was hoe dan ook niet compleet zinloos. 'We hebben banden gespaard', verklaarde Red Bull-teambaas Christian Horner na afloop van de VT1 bij Sky Sports. Over de performance van de RB18 was weinig te zeggen, aangezien er amper data vergaard werden. 'We vestigen de hoop op een droge middag', aldus Horner.

Ferrari oogde snel terwijl de RB18 gekke geluiden maakte

De tweede vrije training van de vrijdag op Silverstone was droog, dus waren er veel meer coureurs op de baan te zien. Het was tijd om aan de longruns te gaan, aangezien de coureurs niet veel wijzer waren geworden van de data van de eerste vrije training. Het waaide wel erg hard, en dat stond de Nederlander niet aan. Daarnaast begon de Red Bull-bolide gekke geluiden te maken, waarover Verstappen dan ook begon op de boordradio. Het was niet een heel stabiele sessie van de Nederlander. Hij deed meerdere pogingen om de RB18 op het juiste pad te krijgen, al slaagde hij hier niet volledig in. 'De aanpassingen aan de auto werken soms wel, soms niet. Het ging dus niet fantastisch, maar ook niet superslecht', haalt de Limburger zijn schouders op bij Sky Sports F1 na afloop van VT2. Ook Pérez was niet helemaal te spreken over zijn bolide.

Ondertussen stond Ferrari aan kop met Carlos Sainz. De tweevoudig wereldkampioen moest twee tienden toegeven aan de Spanjaard. Charles Leclerc had wat last van motorproblemen, wat hem hinderde tijdens de tweede vrije training. 'Het waren kleine dingetjes in de afstelling, niet echt serieuze problemen', vertelde Leclerc. Een groot probleem was het ook weer niet. 'We passen wel wat dingen aan voor de zaterdag', sloot de Monegask af. Hoe dan ook stond zijn teamgenoot er beter voor dan hij zelf. Sainz was blij de pace te zien in zijn Ferrari, maar was zich er zeker van bewust dat hij Red Bull en Mercedes niet moest onderschatten. De Madrileen voorspelde alvast dat het dicht bij elkaar zou gaan zitten tijdens de race. 'Het wordt interessant, op de zachte banden waren we best competitief, dus ik zou het niet weten waarom we het zaterdag niet goed kunnen doen', stelt Sainz.

Mercedes zat erbij, maar rekende zich nog niet rijk: 'Het stuiteren is er nog'

Net als de andere coureurs waren Lewis Hamilton en George Russell ook slachtoffer van de regenachtige eerste sessie. De beide Britten hadden liever meer baantijd gehad. Dat hebben ze goedgemaakt in de tweede vrije training. 'Het was een goede dag', stelt de zevenvoudig wereldkampioen. Hamilton zette zichzelf op de tweede plek in de tijdentabel op de vrijdagmiddag. Op de beelden van de W13 was te zien dat de Duitse renstal nog steeds last had van porpoising. De Zilverpijlen gingen op sommige gedeeltes met behoorlijk wat gehobbel over het circuit. 'Het stuiteren is er nog, vooral in de bochten. Fysiek is het niet zo zwaar, maar wel voor de auto. We hebben nog veel werk te doen', erkent de Brit.

Voor het weekend in Silverstone had Mercedes wat updates meegenomen en die deden zichtbaar hun werk. 'De updates waren niet alleen bedoeld voor het gestuiter, maar meer voor de downforce', vertelde de Mercedes-coureur. De vrijdag verliep wel goed voor het team van de zevenvoudig wereldkampioen. 'Onze snelheid op de longruns is nog niet zo goed als die van anderen, maar we zitten niet heel ver weg meer', aldus Hamilton. Zijn teamgenoot Russell mag voor het eerst in de Mercedes zijn thuisrace rijden. De vrijdag was direct al wel speciaal voor de jonge Brit. Russell was tevreden over de racepace, maar niet over de kwalificatiesnelheid die de W13 op vrijdag liet zien. 'We moeten begrijpen waarom daar zoveel verschil tussen zat', zegt de Mercedes-coureur. 'We zagen dat de McLarens erg snel waren over één ronde, maar wij kregen de banden voor één ronde niet aan de praat. Voor de race zitten we wel in een goede window. Er zijn positieve punten, maar we zijn er nog niet', stelt Russell.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws