Van Kalmthout pakt eerste zege in de Indycar Grand Prix van Indianapolis IndyCar
IndyCar

Van Kalmthout pakt eerste zege in de Indycar Grand Prix van Indianapolis

Rinus van Kalmthout heeft de Grand Prix van de Indianapolis Motor Speedway gewonnen en behaalde daarmee zijn eerste zege in de Amerikaanse raceserie. De Nederlander finishte voor de nummer twee Romain Grosjean en nummer drie Alex Palou.

Veekay (Van Kalmthout) startte vanaf de zevende plaats aan de race en was direct scherp. De eerste bocht na de start was een knelpunt en een groot aantal auto's achteraan kwam naast de baan terecht. De race moest even later opnieuw gestart worden en wederom was Veekay scherp. In zijn eerste stint pakte de 20-jarige coureur al een paar plaatsen en aan het einde van ronde 43 maakte hij zijn eerste pitstop.

Daarmee kwam hij vlak achter koploper Grosjean terecht en kort daarna haalde hij de Fransman in bij bocht 12. Veekay lag vanaf dat moment effectief gezien aan de leiding van de race. Daar maakte hij goed gebruik van en het gat met de coureurs achter hem bedroeg al snel vier seconden. Met nog vijfentwintig ronden te gaan maakte hij zijn tweede pitstop en nadat zijn concurrenten even later hetzelfde hadden gedaan, vond Veekay zichzelf weer terug aan de leiding van de race.

Eerste Nederlandse zege sinds Doornbos en Luyendyk

In het laatste deel van de rit kwamen er wat regendruppels uit de lucht vallen, maar een echte regenbui was het niet te noemen. Desondanks bleef Veekay comfortabel aan kop rijden en kwam hij na 85 ronden als eerste over de eindstreep. Hij is daarmee de eerste Nederlander die een Indycar-race wint sinds Arie Luyendyk het deed in 1998. Robert Doornbos won nog wel twee races in de Champ Car Series in 2007. Over twee weken staat er nogmaals een race op de Indianapolis Motor Speedway op het programma. Dan zal de Indy 500 verreden worden op de welbekende 'oval'.