Analyse longruns: Verstappen oogt sterk, maar Bottas is het snelst op de Red Bull Ring Max Verstappen
Max Verstappen

Analyse longruns: Verstappen oogt sterk, maar Bottas is het snelst op de Red Bull Ring

Analyse longruns: Verstappen oogt sterk, maar Bottas is het snelst op de Red Bull Ring

Na het dominante optreden van Max Verstappen in de Grand Prix van Stiermarken lijkt een tweede overwinning op rij op de Red Bull Ring welhaast in de sterren te staan geschreven. De longruns wijzen echter uit dat het zo makkelijk nog niet zal worden voor de Nederlandse stercoureur van Red Bull Racing. Uit de gemiddelde rondetijden van de vrije trainingen blijkt niet Verstappen, maar Valtteri Bottas de snelste coureur in Spielberg.

Dit schrijft het Duitse blad Auto, Motor und Sport op basis van bevindingen na de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Oostenrijk, waarin respectievelijk Verstappen en Lewis Hamilton de snelste tijden noteerden. Gekeken naar de gemiddelde rondetijden op de mediumband was Bottas de man die qua race pace de zaken het beste voor elkaar had. De Finse coureur van Mercedes, die tot nog toe een teleurstellend seizoen kent en vijfde staat in het klassement, was met een tijd van 1:09.437 de snelste van het veld. Duidelijk is dat Mercedes een flinke stap vooruit heeft gemaakt ten opzichte van een week geleden: destijds kwam Bottas niet verder dan een 1:10.249 op dezelfde band, al was het toen wel aanzienlijk warmer.

Bottas mag dan op papier de snelste auto hebben, Verstappen is met een gemiddelde rondetijd van 1:09.549 niet ver verwijderd van zijn rivaal. Bovendien kan de Nederlander extra moed putten uit het feit dat hijzelf twee ronden meer reed in zijn longrun dan de Mercedes-coureur, voor een totaal van twintig. Nog interessanter is het feit dat ook Sergio Perez goed uit de voeten kon met de RB16B: de Mexicaan reed zelfs een longrun van 24 ronden, maar gaf nog geen twee tienden toe op zijn teamgenoot.

In dit opzicht lijkt Mercedes toch een minder snelle auto te hebben, want de 14 ronden lange stint van Hamilton leverde hem een 1:09.614 op. Technisch gezien is de zevenvoudig wereldkampioen daarmee sneller dan Perez, maar als je de degradatie van de mediums meerekent, lijkt het vooruitzicht zonnig voor Red Bull. Het is dan ook geen verrassing dat er binnen Kamp Mercedes met grote vrezen wordt gevreesd voor de leiders in het klassement.

Het is een sentiment dat door Verstappen wordt bevestigd na de tweede vrije training. 'Op de mediumband ogen we sterk en ook in de longruns ziet het er goed uit. Dat is uiteindelijk het belangrijkste', aldus de Limburger.

Red Bull koning van de kwalificatie

Dat het op de Red Bull Ring om het even is, blijkt eens te meer uit een analyse op de officiële website van de Formule 1. Wanneer gekeken wordt naar alleen de race pace van de teams, gaan Red Bull en Mercedes precies gelijk op met elkaar. Volgens de site is er geen verschil. Het betekent een aardige vooruitgang voor de Duitse renstal, die een week geleden nog bijna twee tienden toegaf op het thuisteam. Daarachter zijn het Ferrari (+0,19 sec.), McLaren (+0,49 sec.) en AlphaTauri (+0,61 sec.) die de top vijf completeren.

Het verhaal is weer anders als het gaat om de snelheid over één ronde, oftewel de qualifying pace van de teams. Hier is het Red Bull dat het voortouw neemt en Mercedes achter zich laat, alhoewel met een minimaal verschil van 0,07 seconden. Dit mag wel zo zijn, Verstappen is niet helemaal overtuigd dat hij in de beste positie verkeert voor de belangrijke sessie op zaterdagmiddag. 'Mercedes lijkt erg snel op de zachte band. Er zijn niet echt problemen dus we moeten er voor zorgen dat we op die zachtste compound nog wat snelheid vinden', meent de veertienvoudig Grand Prix-winnaar.

Achter de twee topteams wordt de top vijf opgemaakt door McLaren (+0,38 sec.), Ferrari (+0,41 sec.) en Aston Martin (+0,46 sec.). AlphaTauri, Alfa Romeo, Alpine, Williams en tenslotte Haas vormen de rest van de top tien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws