Verstappen-zaak wordt niet heropend door FIA na verzoek Mercedes Max Verstappen
Max Verstappen

Verstappen-zaak wordt niet heropend door FIA na verzoek Mercedes

Verstappen-zaak wordt niet heropend door FIA na verzoek Mercedes

De stewards hebben besloten om het verzoek om de Verstappen-zaak van Brazilië te heropenen af te wijzen. Mercedes verzocht de stewards om naar aanleiding van nieuwe beelden de zaak te heropenen, maar dit gaat niet gebeuren. Verstappen schoot samen met Hamilton van de baan in bocht vier tijdens de 48e ronde. Toen kreeg de Nederlander al geen straf, maar Mercedes had naar eigen zeggen 'nieuw bewijs' gevonden.

Dit bewijs, bestaande uit de onboard-videobeelden van Verstappen in de betreffende bocht, werd door de stewards wel gezien als nieuw en relevant, maar niet als significant. Dat is een van de voorwaarden waaraan nieuw bewijsmateriaal moet voldoen. Zodoende laten ze de zaak voor wat het is en zal de Nederlander geen gridstraf in Qatar krijgen naar aanleiding van het incident.

Mercedes heeft in de zaak de onboard-videobeelden aangedragen die recentelijk op het internet verschenen, evenals de 360-gradencamera die zich op de cockpit bevindt. Daarmee verzochten ze de wedstrijdleiding om de zaak weer open te gooien. Mercedes diende dus niet een verzoek in om de straf te wijzigen, maar enkel om opnieuw naar het incident te kijken. Dit verzoek is er dus al niet doorheen gekomen bij de stewards.

Verklaring van stewards voor afwijzen Mercedes

De verklaring voor het afwijzen van het verzoek van Mercedes luidt als volgt: 'De stewards kijken niet toe gedurende een race en deden dat ook in dit geval niet. Toen er aangegeven werd dat het incident noted was, keek de wedstrijdleiding al naar het nodige beeldmateriaal. Het feit dat er vervolgens doorgeracet mocht worden, staat gelijk aan een vorm van play-on zoals deze in andere sporten wordt gebruikt.' Voor de geest van de sport hebben ze destijds dus besloten om niet verder in te gaan op het incident.

'Er zullen altijd hoeken zijn die niet meegenomen kunnen worden in de beslissing vanwege technologische beperkingen. Of de beslissing van de stewards nou als juist of verkeerd gezien wordt, net zoals bij scheidsrechters moet voetballers moeten we niet in een situatie belanden waarin weken na het incident deze beslissingen nog in twijfel getrokken worden.' Daarom besluiten de stewards de zaak niet te heropenen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws