Brundle: 'Heeft Mercedes de toverstok thuis gelaten dan wint Verstappen GP Oostenrijk' Opinie
Opinie

Brundle: 'Heeft Mercedes de toverstok thuis gelaten dan wint Verstappen GP Oostenrijk'

Brundle: 'Heeft Mercedes de toverstok thuis gelaten dan wint Verstappen GP Oostenrijk'

Martin Brundle is zeer onder de indruk van de meest recente prestatie van Max Verstappen. De Nederlander wist met overtuiging de Grand Prix van Stiermarken te winnen en ook de F1-analist is dit niet ontgaan. Brundle licht toe waarom hij een diepe buiging maakt voor de Red Bull Racing-rijder, terwijl hij benadrukt dat onder normale omstandigheden ook het tweede evenement op de Red Bull Ring beslist wordt in het voordeel van Verstappen.

Verstappen verkeert in topvorm en heeft drie van de laatste vier wedstrijden gewonnen. Had hij in de Grand Prix van Azerbeidzjan geen klapband gekend dan waren het er vier geweest in vier races. Red Bull heeft dit seizoen vijf races gewonnen, Mercedes drie. Het voordeel ligt dan ook duidelijk bij de Oostenrijkers, omschrijft Brundle in zijn blog voor Sky Sports F1. Dat het Red Bull was dat aan het langste eind trok in Stiermarken verbaast hem dan ook niets.

Wat de voorsprong van Red Bull op Mercedes nog in de hand kan spelen is dat er aankomend weekend op hetzelfde circuit gereden wordt. Brundle: 'Daar bovenop komt dat we nog een race in Oostenrijk tegemoet gaan op zachtere bandensets. Als Mercedes de toverstok thuis gelaten heeft, mag je verwachten dat Verstappen de Grand Prix weer wint. Alleen een aanvaring met een andere coureur, weersomstandigheden of betrouwbaarheidsproblemen zouden hem nog in de weg kunnen staan.'

'Maar zelfs dan (als het regent, red.) wordt het lastig voor Mercedes', weet Brundle. 'Verstappen is net zo briljant als Hamilton in de regen.' Zo worden de variabelen die een overwinning van de Limburger kunnen voorkomen steeds schaarster. Er worden weer wolkenvelden verwacht boven de Stiermarkse bergen, maar ook afgelopen weekend waren deze er. Toen bleef het gedurende alle vijf de sessies droog.

Red Bull en Verstappen in harmonie

De dominantie van Red Bull komt niet uit de lucht vallen. Op aerodynamisch gebied heeft Red Bull middels handig afstellen een voordeel weten te vinden ten opzichte van de Duitse concurrenten. 'De Red Bull kan schijnbaar met een kleinere achtervleugel rijden, waardoor de weerstand op het rechte stuk lager ligt en de topsnelheid dus hoger ligt', aldus de Brit, die daar het voordeel van Red Bull op het lange rechte stuk vandaan ziet komen.

Combineer dit met de beperkte bandenslijtage onder de RB16B en je hebt een bolide die op het lange rechte stuk nauwelijks in te halen is en ook niet eerder naar binnen hoeft voor de pitstop. 'Dat is een nuttige combinatie, vooral in de handen van Verstappen', vindt de voormalig Formule 1-coureur. Ook heeft het doorgaans sterk ontwikkelende Red Bull aangegeven middelen te besteden aan het verbeteren van de 2021-bolide, terwijl Mercedes zich liever wat meer richt op 2022.

Brundle: 'Verstappen is zó kalm'

Al deze factoren komen tot uiting op het circuit, maar doen dit vooral in de handen van de 23-jarige stercoureur. 'De Nederlander is in absolute topvorm. Hij is zó kalm, heeft ontzettend veel vertrouwen in zichzelf en nu een auto die snel genoeg is.' Afgelopen Grand Prix-weekend wist hij in de kwalificatie de eerstvolgende concurrent, Valtteri Bottas, op twee tienden achterstand te houden. In de race reed hij in zijn totaliteit zeventien seconden weg bij Lewis Hamilton.

In de kwalificatie kwam Verstappen al uitstekend uit de verf. Hij reed op zaterdagmiddag twee ronden die beide goed genoeg waren om poleposition te pakken. 'Daarnaast start hij goed, beheert hij zijn banden en houdt hij daarmee de strategische opties open.' Als hij een gevecht op het circuit aan moet gaan, schroomt hij dat ook niet. Al met al dus een combinatie die op de zaterdag en op zondag lijkt te werken.

Hamilton kan zich meten met Verstappen

De enige man die Verstappen ook maar enigszins uit wist te dagen in Stiermarken was Hamilton. 'Uitzonderlijk om te zien hoe Verstappen en Hamilton het pijlsnel een tweemansrace maakten', meent Brundle. Na tien ronden hadden de twee mannen de rest van het veld al bijna op een volle tien seconden achterstand gezet. Daarmee lijkt het alsof de tweede coureurs van de topteams, evenals McLaren-coureur Lando Norris, de snelheid niet hebben om mee te doen voor de titel.

Het was Verstappen die de eerste vrije training de snelste tijd klokte en dit in de tweede vrije training ook. Enkel in de derde vrije training van de Red Bull niet aan de top van de tijdstabel te vinden. Neem daarin mee dat op de zaterdag en de zondag Verstappen geen seconde de leiding over het weekend uit handen heeft hoeven geven en Brundle kan maar één conclusie trekken: 'In F1-termen is dat niets anders dan dominantie.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws