GP Stiermarken

De Grand Prix van Stiermarken was de naam van de extra Grands Prix die in Oostenrijk georganiseerd werden in 2020 en 2021. Het evenement werd vernoemd naar de streek in Oostenrijk, waar de Red Bull Ring gelegen is. De race op de Red Bull Ring werd in 2020 een week na de Oostenrijkse Grand Prix verreden, en in 2021 een week voor de Oostenrijkse Grand Prix verreden, om destijds de door corona verstoorde Formule 1-kalenders op te vullen.

Deze pagina gaat verder onder het nieuws.

Red Bull Ring

De Red Bull Ring was de thuishaven van de Grand Prix van Stiermarken. Sinds 2011 draagt het circuit deze naam, en sinds 2014 wordt er na elf jaar afwezigheid weer een Grand Prix georganiseerd. Eerder heeft het circuit namen gehad als de Österreichring (1969-1995) en de A1 Ring (1995-2011). In de jaren 1970-1987 en 1997-2003 werden er ook al Grands Prix gehouden op dit circuit.

Layout Red Bull Ring

GP Stiermarken

Verstappen en de GP van Stiermarken

De Grand Prix van Stiermarken werd twee keer eerder georganiseerd, namelijk in 2020 en 2021. In 2020 was het raceweekend onderdeel van een nieuwe last-minute racekalender als gevolg van het coronavirus. Men hield toen twee races achter elkaar op de Red Bull Ring, waarbij de tweede race de Grand Prix van Stiermarken genoemd werd. Dit is gedaan, omdat twee Grands Prix op de kalender niet dezelfde naam mogen dragen. Zodoende is de naam van de regio aan de race gekoppeld. Bij de tweede race in Oostenrijk vorig jaar startte Max Verstappen vanaf P2, waarna hij kansloos was tegen de snelheid van Mercedes. Lewis Hamilton wist zijn poleposition te verzilveren, waarbij Valtteri Bottas P2 pakte. Sergio Pérez, toen nog rijdend voor Racing Point, kende een erg goede race en zette zijn bolide na enkele mooie inhaalacties op P5. 

Ook in 2021 had de Formule 1 nog te maken met een aangepaste kalender vanwege de coronapandemie. Opnieuw werd de Red Bull Racing twee weekenden achter elkaar het decor van een Formule 1-Grand Prix. De eerste van de twee races in Oostenrijk werd opnieuw de Grand Prix van Stiermarken genoemd, waarbij Max Verstappen domineerde. De Nederlander pakte vanaf poleposition de zege, met uiteindelijk ruim 35 seconden voorsprong op titelrivaal Lewis Hamilton, die wel nog in de slotfase een extra pitstop maakte voor verse banden, om zo de snelste ronde neer te zetten.

Laatste winnaars Grand Prix van Stiermarken

Jaar Winnaar Team
2021 Max Verstappen Red Bull Racing
2020 Lewis Hamilton Mercedes

GP Stiermarken Nieuws