Buxton zag opvallend nadeel voor Verstappen: 'Dat was nu niet voldoende' Opinie
Opinie

Buxton zag opvallend nadeel voor Verstappen: 'Dat was nu niet voldoende'

Buxton zag opvallend nadeel voor Verstappen: 'Dat was nu niet voldoende'

Will Buxton en Alex Brundle hebben in de nabeschouwing van F1TV teruggeblikt op de sprintkwalificatie in China. Hoewel het niet als officiële poleposition geldt, was het wel de eerste kwalificatiesessie van het seizoen waarin Max Verstappen niet de snelste tijd wist te noteren.

In de eerste twee delen van de kwalificatie was Red Bull Racing op een droog circuit nog wel het snelste, maar in de regen eisten coureurs van McLaren, Mercedes, en Aston Martin de eerste drie startplekken op, terwijl Verstappen en Carlos Sainz voor vijf verschillende teams in de top vijf zorgen. 'Wat een geweldige ronde van Lando Norris! De snelheid van McLaren was al de hele dag aanwezig, en ze wisten te leveren toen het er echt om ging', is de eerste reactie van Buxton.

Verstappen mist grip

Verstappen heeft zich jarenlang bewezen als regenrijder, maar kwam in China niet helemaal goed uit de verf, letterlijk en figuurlijk op de geverfde asfaltlaag. 'De omstandigheden maakten het enorm lastig. Verstappen is een coureur die het normaal gesproken enorm goed doet onder dit soort omstandigheden, en altijd voor de kartlijnen kiest, in plaats van de normale racelijnen', merkt Buxton op, die verwacht dat dit nu juist een nadeel was. 'Dat was nu echter niet voldoende, vanwege de manier waarop ze de asfaltlaag bewerkt hebben. Er was gewoon geen grip.'

Buxton verwacht dat McLaren de sterke vorm naar de rest van het weekend kan doortrekken. 'McLaren was al de hele dag snel. Oscar Piastri deed het in de vrije training goed, en Norris had ook vooraan kunnen staan als hij zijn ronde af had gemaakt. McLaren ziet er sterk uit.' Norris was in de eerste en enige vrije training veruit de snelste in de eerste twee sectoren, voordat hij zijn ronde in de slotsector afbrak.

Talent komt bovendrijven

'Het kwam vandaag echt op het instinct van de coureurs aan', voegt Brundle toe. 'Je werkt in de windtunnels zo hard om deze auto's te ontwikkelen, en je bent druk bezig met de stijfheid van de auto en elk detail, en dan gebeurt dit. Het gaat er dan om wie de ronde aan elkaar weet te knopen. Natuurlijk zit er een element van geluk bij, maar op de een of andere manier zijn het steeds weer dezelfde coureurs die het in dit soort scenario's goed doen', zo wijst Brundle op het feit dat Norris op de startopstelling de drie wereldkampioenen achter zich heeft staan: Lewis Hamilton, Fernando Alonso, en Max Verstappen.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws