Pérez moet vrezen voor zijn Red Bull-stoeltje: 'Hij kan Red Bull wel eens dwarszitten' Opinie
Opinie

Pérez moet vrezen voor zijn Red Bull-stoeltje: 'Hij kan Red Bull wel eens dwarszitten'

Pérez moet vrezen voor zijn Red Bull-stoeltje: 'Hij kan Red Bull wel eens dwarszitten'

Red Bull Racing heeft niet meer de luxe om fouten te maken op het stratencircuit van Monaco. Zo luidt de conclusie van F1TV-analisten Will Buxton en Jolyon Palmer, die zien dat McLaren en Ferrari het gat naar de Oostenrijkse renstal hebben gedicht. Het is daarbij vooral voor Sergio Pérez belangrijk dat hij in Monaco gaat presteren, denken de mannen, want deze voorwaartse sprong van de concurrentie van Red Bull kan wel eens gevolgen hebben voor de toekomst van de Mexicaan in de Formule 1.

Monaco is één van de klassieke circuits op de Formule 1-kalender, waar de coureurs al sinds 1950 rijden. De Grand Prix heeft in het verleden vooral voor spannende kwalificatiesessies gezorgd, en analist Buxton denkt dat de 2024-editie daar ook wel eens onder zal gaan kunnen vallen. 'Wat mij opviel, is dat de afgelopen twee jaar iedere coureur, behalve de coureurs van Red Bull, een andere auto wilde. In Imola wilde Norris ineens alleen nog maar een ander rondje, of twee. Ze komen dichterbij', legt Buxton uit waarom de kwalificatie in het Prinsdom spannend gaat worden, in de Weekend Warm-Up van F1TV.

Red Bull mag geen fouten maken

Volgens Buxton hebben McLaren en Ferrari het gat met Red Bull al zo ver gedicht, dat de Oostenrijkse renstal de overmacht waarmee ze in 2023 races konden winnen kwijt zijn. 'Ik was eerder met Checo (Pérez, red.) aan het praten, en zei: het was altijd een uitgemaakt spel, jullie pakken de pole en de winst. Dat is nu niet meer zo. En het is niet alleen McLaren, maar ook Ferrari. Het (Italiaanse, red.) team heeft upgrades aan de auto gemonteerd en zijn competitief en misschien wel hét team om te verslaan op deze baan (Monaco, red.). We hebben drie teams die allemaal kans maken op de winst. We gaan een hele spannende laatste twee derde van het seizoen in.'

Analist Palmer is het met zijn collega eens dat Red Bull 'niet meer de luxe heeft' om fouten te maken in Monaco, en 'alles moeten gebruiken, net als Max (Verstappen, red.) in Imola deed om te winnen'. Daarnaast moeten de coureurs altijd al de limieten in Monaco opzoeken, volgens de analist. 'Het is echt gekkenwerk om hier te rijden, je moet de limieten opzoeken. Max deed dat vorig jaar in een van de beste laatste stukken van een ronde (tijdens Verstappens poleronde, red.) die ik ooit heb gezien, en die je ooit zal meemaken. Checo deed het ook tijdens de kwalificatie (limieten opzoeken, red.) en eindigde gelijk in de barrières in de eerste bocht, en kon gelijk zijn hele weekend in de prullenbak gooien. Dat is echt Monaco.'

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

max verstappen rb19 red bull racing f1 gp monaco 2023
 Verstappen pakte in 2023 de polepositie in Monaco in een van de beste polerondes 'die ik ooit heb gezien' aldus Palmer (Foto: Red Bull Content Pool Getty Images)

Palmers vergelijking tussen de rondes van Verstappen en Pérez in Monaco in 2023 brengt het gesprek op de toekomst van de Mexicaan in de Formule 1. Palmer benadrukt dat Pérez echt moet gaan presteren in Monaco, omdat 'het gat tussen Max en Checo drie tienden is. Waar dat eerst P1 en P2 opleverde, is dat nu P1 en P5. Dat kan wel eens Red Bull dwarszitten bij het winnen van het constructeurskampioenschap. Dat is hoeveel de andere teams het gat naar Red Bull hebben overbrugd.' De analist denkt daarom dat Pérez wel eens moet gaan vrezen voor zijn stoeltje.

Gaat Leclerc zijn 'demonen begraven' in Monaco?

Ook thuisheld Charles Leclerc en zijn kansen om eindelijk zijn thuisrace te kunnen winnen, worden besproken. De Monegask heeft in het verleden vaak pech gehad op de straten van Monte-Carlo, waardoor hij steeds de kans miste om de winst te pakken. 'Hij (Leclerc, red.) heeft veel te veel dieptepunten gekend (in Monaco, red.)', is ook de conclusie van Lawrence Barretto. 'Hij is eerder al twee keer dichtbij gekomen, maar dit jaar is zijn beste kans voor een overwinning.'

De analist legt ook gelijk uit waarom hij denkt dat de Scuderia er wel eens met de winst vandoor kan gaan in Monaco. 'De Ferrari is sneller dan de Red Bull in racesimulaties van Monaco. Ze zijn in goede vorm, maar wat jammer is voor het team is dat McLaren het ook goed doet, en Red Bull ook nog meestrijdt. Ze moeten alles goed voor elkaar hebben. Charles heeft echter weer een goed tempo gevonden in kwalificaties. Het lijkt erop dat hij er weer bovenop zit, hij heeft weer zelfvertrouwen. Net op tijd.'

Ook Palmer denkt dat Leclerc een goede kans maakt, omdat de Monegask in het verleden ook al snel was op zijn thuiscircuit. Door externe omstandigheden lukte het toen niet voor de Ferrari-coureur, volgens de analist, maar hij is ervan overtuigd dat Leclerc dit jaar 'zijn demonen zal begraven' in Monte-Carlo.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws