Records alleen leuk voor Wikipedia?: 'Je bent heel ongeloofwaardig als je dat zegt' Opinie
Opinie

Records alleen leuk voor Wikipedia?: 'Je bent heel ongeloofwaardig als je dat zegt'

Records alleen leuk voor Wikipedia?: 'Je bent heel ongeloofwaardig als je dat zegt'

Lewis Hamilton en Toto Wolff hebben in Monza met hun uitspraken over Max Verstappen geen al te beste beurt gemaakt in de Formule 1-wereld. De zevenvoudig wereldkampioen stelde dat hij betere teamgenoten heeft gehad dan Verstappen en de teambaas van Mercedes vond het nieuwste record van Verstappen enkel interessant voor Wikipedia. De analisten van de Formule 1-podcast van de NOS kunnen zich nog deels vinden in de woorden van Hamilton, maar noemen de uitspraken van Wolff 'zwak' en 'ongeloofwaardig.'

Het was nogal wat toen Hamilton in Monza de vergelijking maakte tussen zijn eigen teamgenoten en die van Verstappen. De Red Bull Racing-coureur is mogelijk nog veel dominanter dan Hamilton in zijn overheersende periode en daar ontvangt de Nederlander veel lof voor. Dat zat Hamilton niet lekker en hij stelde dat hij dergelijke prestaties wel vaker heeft gezien en dat de teamgenoten van Verstappen lang niet zo sterk waren als die van hem. NOS-verslaggever Louis Dekker en coureur Jeroen Bleekemolen zijn het deels eens met de uitspraak over de teamgenoten van beide coureurs, maar vinden tegelijkertijd ook dat Hamilton enkele coureurs flink tekort doen.

Hamilton doet veel coureurs tekort

'Je zou kunnen beweren, als je alles naast elkaar gaat leggen, dat Hamilton met Alonso inderdaad een moeilijke start had, dat Jenson Button een wereldkampioen was en dat Bottas het best aardig deed', begint Dekker in de Formule 1-podcast van de NOS. 'Maar je doet dan wel heel veel coureurs tekort. Daniel Ricciardo, Alexander Albon en Pierre Gasly, die ook gewoon een GP-winnaar is. Je kan er nogal over discussiëren en uiteindelijk maakt het aan het einde van de rit niet uit of je gelijk hebt Sir Lewis. Het gaat er vooral om: waarom zeg je dit? Waarom verlaag je je?', vraagt Dekker zich af.

Ook Bleekemolen denkt dat de zevenvoudig wereldkampioen wel een punt heeft met zijn uitspraak over de mindere teamgenoten van Verstappen, maar plaatst er wel meteen een kanttekening bij. 'Hamilton heeft op papier inderdaad gelijk, want hij heeft meer toekomstige of daadwerkelijke wereldkampioenen naast zich gehad. Hij begon met Alonso en later Button en Rosberg. Dat is waar, maar Verstappen had zijn teamgenoten al kapotgemaakt voordat ze überhaupt potentieel wereldkampioen konden worden.'

'Nu niet gaan zeggen dat records niet tellen als je zelf zo hard achter die achtste titel aanzit'

Volgens Dekker werd het later in het Italiaanse raceweekend 'nog erger' toen Mercedes-teambaas Wolff zich negatief uitliet over de tiende zege op rij, en het daarbij behorende record, van Verstappen. De Oostenrijker noemde het record 'enkel leuk voor Wikipedia' en stelde dat niemand dat ooit leest. Bleekemolen vindt het 'een beetje flauw' van Wolff om zich zo uit te laten. 'Het record is echt uniek. Laten we Schumacher erbij pakken, want hij heeft dat ook niet behaald. Je kan ook verder teruggaan, naar Ayrton Senna bijvoorbeeld. Hij reed in een dominante McLaren en had met Gerhard Berger ook een mindere teamgenoot. Hij heeft dat ook niet gehaald. Het is gewoon echt wel heel knap', vindt Bleekemolen, die vervolgens bijval krijgt van Ernest Knoors.

'Wolff en Hamilton zijn heel erg bezig geweest met de achtste wereldtitel voor Lewis. Records zijn alleen maar voor Wikipedia? Het is heel ongeloofwaardig en dat vind ik een zwaktebod', deelt de voormalig ingenieur zijn visie. 'Het zijn slechte verliezers. Dat zag je toen Max zijn eerste wereldtitel won. Daar kan je heel veel over discussiëren, maar op een gegeven moment moet je het afsluiten en zeggen: het is klaar. Je moet nu niet gaan zeggen dat records niet tellen als je zelf heel hard achter die achtste titel aanzit. Je maakt jezelf een beetje belachelijk.'

Ook in de paddock vallen de uitspraken niet goed: 'Gaat een stapje te ver'

Niet alleen de analisten vinden de uitspraken van Hamilton en Wolff zwak, maar volgens Dekker werd er ook in de paddock niet bepaald positief gereageerd op de ontboezemingen van het Mercedes-duo. 'Dit gaat wel een stapje te ver, zo vinden veel mensen. Uiteraard zal een Britse journalist of een Britse fan het anders uitleggen, maar de algemene gedachte is toch wel: Mercedes heeft zoveel gewonnen en dan hebben ze het een paar jaren even lastig en dan gaan ze zich verlagen tot dit soort teksten. Dat is kinderachtig, het is slecht tegen je verlies kunnen en dat is ook het niet kunnen waarderen dat er iets historisch is gebeurd. Het is volgens mij in de sport heel fatsoenlijk dat je mooie woorden spreekt als je wordt verslagen. Wolff en Hamilton zijn geweldige sprekers en daar komen hele mooie oneliners uit, behalve nu. Dat vind ik echt heel zwak', sluit Dekker af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws