‘Rising star’ Piastri waagt zich zonder twijfel in het hol van de leeuw, en met succes Opinie
Opinie

‘Rising star’ Piastri waagt zich zonder twijfel in het hol van de leeuw, en met succes

‘Rising star’ Piastri waagt zich zonder twijfel in het hol van de leeuw, en met succes

Het huidige seizoen is tot dusver weinig verrassend: Red Bull Racing staat met grote voorsprong boven de rest van het veld, Max Verstappen lijkt onverslaanbaar, en ieder ander blijft radeloos achter. Toch weet een jong talent, weliswaar in de schaduw van de concurrentie, vriend en vijand te verrassen met zijn prestaties. Zijn naam is Oscar Piastri, en gaandeweg het seizoen lijkt de jonge Australiër steeds verder uit zijn schulp te kruipen. Waar veel rookies de Formule 1-droom al snel als sneeuw voor de zon zien verdwijnen, trekt het talent van Piastri zich door richting de koningsklasse van het racen.

Wie ook maar één snelle blik werpt op de carrière van de jonge Australiër ziet al snel dat hij op hoog tempo kampioenschap na kampioenschap verslond. In 2019 werd hij, weliswaar in zijn tweede seizoen, Formula Renault Eurocup-kampioen, maar daar hield het nog lang niet op. Het viel ongetwijfeld op toen hij in 2020 het Formule 3-kampioenschap naar zijn hand zette en er als rookie met de titel vandoor ging. Ook in de Formule 2 flikte hij exact hetzelfde door de titel te bemachtigen, terwijl het jonge talent eigenlijk net kwam kijken.

Menig Formule 1-kenner zag de bui al hangen: Piastri bezit ongetwijfeld de potentie om bijzondere dingen te laten zien, mits hij de Formule 1 kon bereiken. Zo kan ik me nog goed herinneren dat Rick Winkelman, de commentator die in 2021 het Ziggo-commentaar leverde voor de Formule 2-races, altijd één ding benadrukte: houd Piastri in de gaten. Tegenwoordig doet Olav Mol de uitspraken van Winkelman eer aan door ze nog maar een keer te herhalen als de jonge Australiër zich van zijn goede kant laat zien, wat niet geheel onlogisch is met de hoogtepunten van zijn carrière in het achterhoofd.

Uiteindelijk was het oud-coureur Mark Webber die het avontuur aandurfde. Als één van de eersten merkte hij het opvallende talent van zijn jonge landgenoot op, met een prachtige samenwerking als gevolg. Webber nam het risico en besloot begin 2020 aan de slag te gaan als mentor en manager van Piastri, en met succes. Samen loodsden ze de jonge Australiër door zowel de Formule 3 als de Formule 2, en Webber zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld in het veiligstellen van een positie binnen de Formule 1. Terwijl hij met gemak zijn weg baande door de juniorklassen, zorgde de Formule 1 zoals altijd voor het nodige spektakel.

Ongetekende contracten, belangstelling van alle kanten en ‘eind goed, al goed’-vraagstukken 

Voor veel rookies beginnen de moeilijkheden pas als zij voor het eerst in een Formule 1-bolide verschijnen. Voor Piastri leek het echter alsof hij geteisterd werd door een duiveltje op zijn schouder. Veel jonge talenten strijden dag in dag uit voor een felbegeerde plek in de koningsklasse van het racen, maar Piastri kreeg er zonder enig benul één naar zich toegeschoven. Het duiveltje, dat sinds 2021 bekend staat als Alpine, had snode plannen met Piastri.

De jonge Australiër was al langere tijd onderdeel van het talentenprogramma van het team, en daar dacht de Franse renstal de vruchten van te kunnen plukken. Maar tevergeefs: toen het team onaangekondigd bekend maakte dat Piastri per 2023 in de Alpine-kleuren zou verschijnen, bleek al snel dat er nooit sprake is geweest van een overeenkomst tussen beide partijen. Piastri maakte namelijk niet veel later op Twitter bekend dat er geen sprake was van een contract, en dat hij niet van plan was mee te gaan in het nieuws van Alpine. Niet lang daarna ging hij in zee met McLaren, en de rest is inmiddels geschiedenis.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

‘Rising star’ Piastri waagt zich zonder twijfel in het hol van de leeuw, en met succes
Na een turbulent tussenjaar maakte Piastri uiteindelijk de stap naar McLaren. (Bron:  McLaren F1 Media)

Uiteindelijk was het enkel Alpine dat met dit clowneske gedrag ongetwijfeld geen goede indruk maakte, maar ook Piastri stond hierdoor voor een lastige keuze. Was de overstap naar McLaren de juiste keuze? Naar mijn mening is het korte antwoord ongetwijfeld ja. Het team van Alpine is al het hele jaar bezig met een kleurloos seizoen, en het licht aan het einde van de tunnel lijkt verder weg dan ooit. Zeker nu sleutelfiguren binnen het team, zoals Otmar Szafnauer en Alan Permane, niet langer onderdeel uitmaken van de Franse renstal zal het lastig worden om het hoofd boven water te houden.

De doeleinden van Szafnauer én Permane zouden niet langer passen bij het uitgestippelde plan van Alpine, maar intern is het inmiddels één grote puinhoop en dat zal ongetwijfeld geen voortgang met zich meebrengen. Vooralsnog kan Alpine namelijk de zesde positie in het kampioenschap alleen verdedigen omdat ze zich simpelweg in niemandsland bevinden: Williams staat ruim veertig punten achter op plek zeven, maar McLaren stijgt steeds harder en is met een verschil van bijna vijftig punten ook uit zicht. Waar Alpine dus blijft steken, benut McLaren de ruimte voor verbetering. Case closed als je het mij vraagt: Piastri maakte de juiste keuze.

Nu was de situatie langere tijd wel iets genuanceerder dan dat, want ook voor McLaren zag het er lange tijd alles behalve gunstig uit. De upgrades van Oostenrijk kwamen daarom in veel opzichten als een soort reddende engel voor de Britse renstal, maar ook de carrière van Piastri kreeg hierdoor weer een extra zetje in de juiste richting. Dat de rookie getalenteerd is valt onmogelijk te betwisten, en het bewijs leverde hij eerder zelf. Tot ieders opluchting biedt McLaren hem nu inmiddels wat hij nodig heeft om zijn potentie optimaal te kunnen benutten, maar langere tijd leek het er niet op dat de twee partijen de perfecte match waren. Toch weet Piastri steeds makkelijker uit zijn schulp te kruipen nu de MCL60 op stoom komt.

Tekst loopt verder onder de afbeelding.

‘Rising star’ Piastri waagt zich zonder twijfel in het hol van de leeuw, en met succes
De consistentie van de prestaties van Piastri zijn ongetwijfeld waardevol voor McLaren. (Bron: McLaren F1 Media)

Piastri als boegbeeld van de ideale rookie

De rookie laat inmiddels regelmatig zien dat hij goed op zijn plek zit bij het team van McLaren. Ja, hij liet enkele keren een podium schieten terwijl teamgenoot Lando Norris er wel in slaagde een podiumplek te bemachtigen. Toch laat de jonge Australiër elke keer zien dat hij wel het optimale uit de situatie weet te halen. Het is immers geen schande dat hij zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton of Verstappen, die momenteel in de vorm van zijn leven zit, voorbij moet laten. Choose your own battles, en het uitdagen van giganten met dat soort talent en ervaring brengt meer risico dan geluk met zich mee.

Veel rookies laten steken liggen. De een maakt onnodige fouten en neemt overbodige risico’s, terwijl de ander juist te voorzichtig is in zijn keuzes en handelingen. Logan Sargeant is in de Williams-bolide bezig aan een kleurloos seizoen en wist tot dusver niet te verrassen, terwijl teamgenoot Alexander Albon het team terug naar de top helpt. Nyck de Vries zag zijn Formule 1-droom zelfs als sneeuw voor de zon verdwijnen omdat hij simpelweg ondermaats presteerde terwijl teamgenoot Yuki Tsunoda wél het onderste uit het vat wist te halen om de broodnodige punten binnen te slepen. Dit is exact waar Piastri juist uitblinkt: Norris heeft de ervaring die Piastri nog mist, maar de jonge Australiër is keer op keer te vinden waar hij hoort te zijn, en dat is al een hele prestatie op zichzelf.

Naar mijn mening bezit Piastri daarom exact de juiste combinatie van eigenschappen die hem een geschikte rookie maken. Hij is dapper genoeg om de strijd aan te gaan en het materiaal dat hij onder zich heeft optimaal te benutten, maar realistisch genoeg om in te zien als een duel geen kans van slagen heeft. Hij is consistent genoeg om, weliswaar in de schaduw van Norris, keer op keer het best mogelijke resultaat neer te zetten. Al het hele seizoen volgt Piastri in de voetsporen van zijn teamgenoot en laat hij keer op keer een glimp zien van het racehout waar hij uit gesneden is. Meer dan consistentie, doorzettingsvermogen en de drive om te presteren kan een team immers niet wensen van een rookie, maar bij McLaren hebben ze ongetwijfeld een lot uit de loterij in handen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws