Saward fel richting bemoeienis Amerikaans Congres: 'Als ze F1 volgden, wisten ze dat het flauwekul is' Opinie
Opinie

Saward fel richting bemoeienis Amerikaans Congres: 'Als ze F1 volgden, wisten ze dat het flauwekul is'

Saward fel richting bemoeienis Amerikaans Congres: 'Als ze F1 volgden, wisten ze dat het flauwekul is'

Formule 1-journalist Joe Saward is behoorlijk kritisch op de gang van zaken rondom Andretti en de intrede in de Formule 1, vooral nu de Amerikaanse politiek zich ermee bemoeit. Het Amerikaanse Congres stuurde begin mei een brief naar de Formule 1 waarin het antwoorden op een aantal vragen eiste en een verdere verklaring waarom Andretti niet werd toegelaten. Saward vindt het allemaal behoorlijk apart.

Na een brief van het Congres bemoeit ook een juridisch comité zich met de afwijzing van Andretti. De Amerikaanse renstal was goed op weg om toe te treden tot de Formule 1-grid, maar werd aan het begin van het jaar toch afgewezen, omdat de Formule 1 twijfelde aan de competitiviteit van Andretti. Dat schoot bij Andretti in het verkeerde keelgat, en dus blijft ze proberen om op de grid terecht te komen. 'Ik heb moeite om degenen te begrijpen die beweren, inclusief enkele leden van het Huis van Afgevaardigden, dat Formule 1 anti-Amerikaans is omdat het geen team genaamd Andretti wil', schrijft Saward in zijn blog, The Green Notebook. 'Tegenwoordig is de Formule 1 Amerikaans. Het bedrijf staat genoteerd aan de New York Stock Exchange en veel van de investeerders zijn Amerikaanse bedrijven', benadrukt Saward.

'Het Haas F1-team is eigendom van een Amerikaan en racet onder de Amerikaanse vlag, Ford Motor Company zal binnenkort toetreden tot de F1 met Red Bull, veel andere teams hebben Amerikaanse aandeelhouders en sponsors. Ik heb zojuist een WhatsApp ontvangen over het Q1-rapport van Liberty, dat is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, waarin de financiële resultaten van het bedrijf worden beschreven', gaat hij verder. 'Dus wanneer ik een brief zie die is ondertekend door enkele congresleden waarin wordt gesuggereerd dat F1 anti-Amerikaans is omdat ze denken dat F1 Europees is, neig ik te denken dat ze verkeerd zijn voorgelicht.' Saward heeft daarom de brief, ondertekend door een dozijn leden van het Congres, even onder de loep genomen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

michael andretti autosport cadillac f1
Andretti wil toetreden, maar werd aan het begin van 2024 afgewezen door de FOM. 

Daarbij viel hem wat op. 'Als men naar de twaalf ondertekenaars kijkt, is het niet moeilijk om een patroon te zien dat verband houdt met Andretti en GM. Vier van de twaalf komen uit Indiana, waar het Andretti-team is gevestigd en mensen in dienst heeft; drie komen uit Michigan, drie uit Texas en één uit North Carolina, alle staten waar General Motors een belangrijke aanwezigheid heeft', somt Saward op. 'Ik geef toe dat ik kortstondig verbaasd was over het congreslid uit Florida die ook een krabbel heeft gezet, maar het duurde niet lang om uit te zoeken dat de belangrijkste supporter van Andretti, Dan Towriss (de baas van Gainbridge), woonachtig is in het district dat het congreslid vertegenwoordigt', schrijft de journalist. 'De brief noemt ook de Sherman Antitrust Act van 1890, en dat vond ik erg vreemd.'

'Een weg naar de sport forceren'

De Sherman Antitrust Act is een federale wetgeving die in 1890 werd aangenomen in de VS en heeft als doel om eerlijke concurrentie te bevorderen en een consument te beschermen door het voorkomen van monopolievorming. 'Wat ik niet kan begrijpen is waarom Andretti geen toegang krijgt tot F1 van invloed is op de gemiddelde Amerikaanse consument, maar blijkbaar begrijpen de congresleden deze dingen beter dan ik', vervolgt Saward. 'Het Andretti-team heeft van Formula 1 te horen gekregen dat ze welkom zijn om in de toekomst te solliciteren, wanneer ze een GM-motor hebben. Dus waarom klagen congresleden en suggereren ze dat F1 oneerlijk is en dat dit allemaal een complot is tegen de VS? Blijkbaar volgen ze F1 niet nauwlettend, want anders zouden ze weten dat dit allemaal flauwekul is (om de eerder genoemde redenen)', haalt Saward uit.

Hij is verrast dat Andretti gelooft dat ze een zaak hebben tegen Liberty Media. Politici gebruiken om de klus te klaren kan meer publiciteit opleveren, maar verandert de fundamentele aspecten van de wet niet. 'Ik zou kunnen suggereren dat deze strategie meer te maken heeft met het proberen een weg naar de sport te forceren, hopend dat Liberty Media zal terugdeinzen in plaats van om te moeten gaan met negatieve publiciteit omdat controversieel lawaai de aandelenkoers kan beïnvloeden. Dit is pure speculatie maar het klinkt logisch. Ik weet zeker dat GM en Andretti zich dure advocaten kunnen veroorloven die maar al te graag dure rechtszaken zouden opbouwen, als ze een goed argument konden bedenken', schrijft de journalist.

Andretti-project als een geldgreep

'Het punt is dat wanneer men geen uitnodiging heeft voor een theekransje, men niet binnenkomt door de deur proberen in te trappen. Als je dat wel doet, moet je accepteren dat je misschien een taart in je gezicht krijgt. Ik zie dit als een verhardende weerstand tegen Andretti, niet als verzachting ervan', zegt Saward. 'Liberty Media zijn geen mensen die graag rondgeduwd worden en ze lijken erg zelfverzekerd dat ze niets verkeerd hebben gedaan. Het is duidelijk dat Liberty Media het Andretti-project als een geldgreep beschouwt. Ze denken dat als een toegang wordt verleend, het team weinig zal bijdragen aan de sport en de backers het bedrijf snel zullen doorverkopen aan andere financiers - en een fortuin zullen maken. Om te citeren uit The Godfather: het is niet persoonlijk. Het is puur zakelijk', sluit Saward af.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws