Vertrek Newey zou aderlating zijn voor Red Bull: 'Maar voor de sport een goede zaak' Opinie
Opinie

Vertrek Newey zou aderlating zijn voor Red Bull: 'Maar voor de sport een goede zaak'

Vertrek Newey zou aderlating zijn voor Red Bull: 'Maar voor de sport een goede zaak'

Jenson Button stelt dat het vertrek van topontwerper Adrian Newey een flinke aderlating zou zijn voor Red Bull Racing. De wereldkampioen van 2009 heeft de 65-jarige Brit van dichtbij zien werken en dat heeft veel indruk op hem gemaakt. Volgens de voormalig McLaren-coureur zou het voor de sport echter wel een goede zaak zijn als Newey naar een ander team zou verkassen.

De geruchten rondom een mogelijk vertrek van Newey zwellen steeds meer aan en op dinsdag meldden diverse bronnen dat het nieuws zelfs mogelijk nog voor het Grand Prix-weekend in Miami naar buiten wordt gebracht. Mocht het waar zijn dat de Brit zijn huidige werkgever wil verlaten, dan zou dat een groot verlies voor Red Bull zijn. Button legt uit waarom.

'Hij is de beste ontwerper ter wereld', begint de voormalig wereldkampioen in de Sky Sports-podcast. 'Zijn brein werkt op een andere manier dan dat van de meesten van ons. Ik heb niet met Adrian (Newey, red.) gewerkt in de Formule 1, maar ik heb vele jaren tegen zijn auto's moeten racen. Zelfs in mijn kampioenschapsjaar met Brawn waren we verbaasd over de ontwikkeling van de Red Bull in korte tijd', spreekt Button zijn ontzag uit voor de werkzaamheden van Newey.

In zijn actieve F1-carrière waren Button en Newey tegenstanders, maar enkele jaren geleden heeft de oud-coureur van onder meer McLaren tijdens de Goodwood Revival Newey wel eens van dichtbij aan het werk gezien. 'Ik had het geluk dat ik een paar jaar geleden in zijn Jaguar E-type mocht rijden. Ja, het is geen F1-bolide, maar hij ging zeer gedetailleerd te werk. Hij kwam binnen met boeken vol informatie over de auto en met alle tekeningen die hij over de auto had gemaakt. Hij kende elk detail', herinnert Button het zich nog goed. 'En de auto was uitzonderlijk. Zijn bolide was tweeënhalve seconde sneller dan welke andere auto dan ook. En het ging hier om een klassieke auto. We waren erg beperkt in wat we konden doen. Zo zie je maar, wat hij ook doet, hij geeft alles en hij doet niet zomaar mee.'

Tekst gaat na de afbeelding verder.

adrian newey max verstappen
Newey geldt als één van de succesvolste ontwerpers en heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldtitels van Verstappen.

'Vertrek Newey grootste verhaal dat F1 in tijden heeft meegemaakt'

Button heeft enorm veel bewondering voor de 65-jarige topontwerper. Hij vindt het jammer dat Newey volgens de geruchten niet meer op zijn plek zit bij Red Bull. 'Als hij niet blij is, dan is dat erg jammer. Ze (Red Bull, red.) verkeren momenteel immers in een uitstekende vorm' zegt Button, die ook meteen het voordeel van het vertrek van Newey ziet. 'Voor de sport zou het waarschijnlijk wel een goede zaak zijn als we hem bij een ander team zouden zien en een ander team eens een kans geven.'

Toch denkt Button dat het binnenhalen van Newey niet per se aantrekkelijk is. 'Het duurt jaren om een team te ontwikkelen en ik denk dat het hem ook niet is toegestaan om in de komende jaren voor een ander team te werken. Ik las ergens dat hij tot 2027 een gardening leave zou hebben, dus hij zou een ander team waarschijnlijk niet kunnen helpen voor 2029 en dat is nog heel ver weg', weet Button, die ook gelooft dat het vertrek van Newey gevolgen voor Red Bull zal hebben.

'Het raakt Red Bull natuurlijk wel en het tast ook de sfeer in het team aan, wetende dat de belangrijkste man in het team, die jaar na jaar een prachtige auto ontwikkelt, niet tevreden is en het team wil verlaten. Als dat verhaal waar is natuurlijk', wijst Button er tot slot nog op dat het verhaal vooralsnog niet meer dan een gerucht is. 'Ik heb geen idee, ik heb het niet van Newey gehoord. Ik kan er dus niet veel over zeggen. Het is zeker een groot verhaal, het grootste verhaal dat de Formule 1 in een tijdje heeft meegemaakt', sluit Button af.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws