Update | Meer bronnen bevestigen: verklaring Red Bull betreffende Newey 'voor GP Miami' verwacht Formule 1
Formule 1

Update | Meer bronnen bevestigen: verklaring Red Bull betreffende Newey 'voor GP Miami' verwacht

Update | Meer bronnen bevestigen: verklaring Red Bull betreffende Newey 'voor GP Miami' verwacht

Red Bull Racing gaat volgens het doorgaans goed geïnformeerde F1-Insider op dinsdag 30 april een statement wereldkundig maken dat bevestigt dat Adrian Newey het team gaat verlaten. Recentelijk hebben de geruchten over een scheiding tussen Newey en de Oostenrijkse renstal voor veel opschudding gezorgd. Nu lijkt het vertrek toch echt officieel te worden.

Op donderdag 25 april was Auto, Motor und Sport de eerste die het nieuws naar buiten bracht over een mogelijk vertrek van Newey. De Brit was het niet eens met de machtsstrijd achter de schermen bij de Oostenrijkse renstal, en had ook moeite met de zaak betreffende teambaas Christian Horner, die al sinds begin februari loopt. De 65-jarige topontwerper wil een rustige, kalme omgeving waarin hij zijn werk kan doen. Kort na het bericht van het Duitse medium volgen de andere grotere bronnen, zoals De Telegraaf, Motorsport en de BBC. Een aankondiging van Newey's vertrek zou spoedig komen, al werd er tot nu toe nog niets gepubliceerd.

Red Bull gaf vorige week aan dat het team alleen weet dat Newey een contract heeft tot eind 2025, en dat ze zich er niet van bewust waren dat hij met andere teams in gesprek is. F1-Insider, een medium dat een hotline heeft met Helmut Marko en bronnen dicht bij sleutelfiguren van Red Bull heeft, meldt dat het vertrek van Newey vandaag wordt aangekondigd. Dat heeft F1-Insider-journalist Ralf Bach vernomen uit bronnen die 'dicht bij Newey staan en zich bevinden in zijn gekozen thuisland Zuid-Afrika'. In de verklaring zouden ook de voorwaarden van zijn vertrek uit worden gelegd.

'Newey kan in 2026 al bijdragen aan een andere bolide'

Newey zou volgens F1-Insider dan eerder 'vrij worden gelaten' en dus hoeft hij zijn contract tot eind 2025 niet uit te dienen. Dit zou betekenen dat Newey ook eerder voor zijn potentiële nieuwe werkgever Ferrari aan de slag kan en al kan bijdragen aan de ontwikkeling van haar auto voor 2026, die volledig volgens nieuwe regels wordt ontworpen. In het verleden was dat juist een specialiteit van het Britse brein. Het vertrek van Newey kan een significante impact hebben op Red Bull. Het team domineert momenteel, ook omdat het Max Verstappen achter het stuur heeft. De drievoudig wereldkampioen kan mogelijk ook besluiten om te vertrekken als Newey weggaat. Volgens F1-Insider is het duidelijk: het team dreigt uiteen te vallen door de escapades van Horner.

Motorsport.com meldt dat Newey de redenen voor zijn ontslag middels een brief intern heeft gecommuniceerd. De Brit voelde zich aan de kant geschoven door vriend en baas Horner, die eind vorig jaar al zei dat 'Newey een fantastisch team van ingenieurs heeft dat het heel goed doet, en dat ze inmiddels niet meer zo afhankelijk zijn van Newey zelf'. Dat viel niet goed bij Newey's vrouw, Amanda Newey, die op X reageerde dat dat een hoop onzin was. Op dit moment zijn er zelfs vijf opties voor Newey na Red Bull: Mercedes, Aston Martin, McLaren, Ferrari of met pensioen. Andrew Benson van de BBC denkt dat hij Ferrari serieus aan het overwegen is.

Update (30/04) 16:28u | Meer bronnen bevestigen: verklaring Red Bull betreffende Newey 'voor GP Miami' verwacht

F1-Insider wist dinsdag vroeg in de middag te melden dat bronnen dicht bij Adrian Newey hadden gemeld dat de aankondiging van zijn vertrek bij Red Bull Racing op 30 april al bekendgemaakt zou worden. Motorsport.com, tevens Autosport, verwachten de aankondiging echter voor de Grand Prix van Miami. Of het dinsdag is, later deze week is onduidelijk. Het is wel duidelijk dat de aankondiging spoedig wordt verwacht.

Motorsport.com liet weten dat Newey zijn ontslag intern middels een brief heeft gecommuniceerd. De redenen voor zijn ontslag lopen uiteen, van een gebrek aan uitdaging, naar het gevoel te hebben dat hij aan de kant geschoven wordt, tot de machtsstrijd achter de schermen bij Red Bull. Vorige week voorspelde Auto, Motor und Sport al dat de aankondiging snel zou komen, maar die bleef op vrijdag en maandag uit. F1-Insider gaf aan dat het statement van Red Bull dan op dinsdag zou moeten komen, maar enkele uren na het artikel van F1-Insider was er nog niets online gekomen.

De teams zijn nu echter bezig met de reis naar de Verenigde Staten, aangezien dit weekend de Grand Prix van Miami plaats gaat vinden. Motorsport en dus ook Autosport melden allebei dat de aankondiging van Newey's vertrek dan 'voor de Grand Prix van Miami' wereldkundig wordt gemaakt. Motorsport vermoedt overigens ook dat Ferrari de beste optie biedt voor Newey, mocht hij zijn carrière voort willen zetten bij een andere renstal.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registreren.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws